Dodatek węglowy - jakie ma być gospodarstwo domowe?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR
- Kontakt:
Re: Dodatek węglowy - jakie ma być gospodarstwo domowe?
No niestety jako terenowy pracownik socjalny mam wiedzę w jakich blokach jakie są mieszkania.
- my_low
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS
- Kontakt:
Rządzący nie potrafią napisać dobrej ustawy, a my się mamy martwić o liczbę gospodarstw domowych? Ja osobiście mam to gdzieś, jak mi złożą oddzielne wnioski, piec będzie zgłoszony w CEEB to normalnie przyznam na każde gospodarstwo domowe po 3000 zł, tak jak z dodatkami osłonowymi, to wnioskodawcy oświadczają, a że idioci w rządzie dają im możliwość kombinowania, to już nie ich wina
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
opsik28 pisze:No niestety jako terenowy pracownik socjalny mam wiedzę w jakich blokach jakie są mieszkania.
opsik28 pisze: 10 sie 2022, 12:47
ale nie masz narzędzia, żeby tą wiedzę wykorzystać niestety
nie ma to odzwierciedlenia w ustawie o dodatku węglowym
-
- VIP
- Kontakt:
mam dokładnie takie samo zdanie na ten tematmy_low pisze: 10 sie 2022, 13:03 Rządzący nie potrafią napisać dobrej ustawy, a my się mamy martwić o liczbę gospodarstw domowych? Ja osobiście mam to gdzieś, jak mi złożą oddzielne wnioski, piec będzie zgłoszony w CEEB to normalnie przyznam na każde gospodarstwo domowe po 3000 zł, tak jak z dodatkami osłonowymi, to wnioskodawcy oświadczają, a że idioci w rządzie dają im możliwość kombinowania, to już nie ich wina
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
inne pytanie mam, w naszej gminie jest jeszcze dużo bloków gdzie mieszkania ludzie sobie sami opalają więc rozumiem, że takie osoby również składają wniosek na dodatek węglowy ?
-
- VIP
- Kontakt:
dokładnieViolla pisze: 11 sie 2022, 11:17 inne pytanie mam, w naszej gminie jest jeszcze dużo bloków gdzie mieszkania ludzie sobie sami opalają więc rozumiem, że takie osoby również składają wniosek na dodatek węglowy ?
nawet jak mają 1 wspólny piec to też każdy składa
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
ZGODNIE Z DEFINICJA NIE bo sama nie mieszka.opsik28 pisze: 10 sie 2022, 9:23Czy można uznać, że jest osobą samotnie zamieszkującą, jeżeli w domu mieszkają inne osoby?opsik28 pisze: ↑
35 min temu
A jeżeli wśród takich 3 gospodarstw w jednym domu jedno byłoby jednoosobowe to co będziecie robić?
a co mamy robić ? nie może być gospodarstwa domowego jednoosobowego ?
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
z definicji "samotnie zamieszkują I gospodarują" To że nie mieszka sama, bo mieszka ktoś z kimś nie oznacza że sama nie gospodaruje. A nie masz narzędzi by to zweryfikować.OPS-RIA pisze: 12 sie 2022, 7:53ZGODNIE Z DEFINICJA NIE bo sama nie mieszka.opsik28 pisze: 10 sie 2022, 9:23Czy można uznać, że jest osobą samotnie zamieszkującą, jeżeli w domu mieszkają inne osoby?opsik28 pisze: ↑
35 min temu
A jeżeli wśród takich 3 gospodarstw w jednym domu jedno byłoby jednoosobowe to co będziecie robić?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Właśnie tak się zastanawiam z tym samotnym zamieszkiwaniem, nawet na własnym przykładzie. Mieszkam w domu z rodzicami, ale sama gospodaruję, oni mieszkają na parterze, ja na pierwszym piętrze, w tym przypadku rozumiem, że tworzę jednoosobowe gospodarstwo, a oni wieloosobowe, i ja mogę składać wniosek i oni? Bo już się w tym wszystkim pogubiłam.
-
- VIP
- Kontakt:
nie zgodzę z tymOPS-RIA pisze: 12 sie 2022, 7:53ZGODNIE Z DEFINICJA NIE bo sama nie mieszka.opsik28 pisze: 10 sie 2022, 9:23Czy można uznać, że jest osobą samotnie zamieszkującą, jeżeli w domu mieszkają inne osoby?opsik28 pisze: ↑
35 min temu
a jak masz 1 dom rodzice nie wiem na dole, u góry córka z kochankiem to już przyznasz ? bo dwa gospodarstwa wieloosobowe ?
wytłumacz co dla Ciebie oznacza, że zamieszkuje sam ktoś ?
Oprócz Dodatek węglowy - jakie ma być gospodarstwo domowe? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Dochód z karty podatkowej
upewnijcie mnie
ulga podatkowa na dziecko
Sprawozdanie i zapotrzebowanie osłonowy
Brak składki zdrowotnej???
deklaracja CEEB
W jaki sposób odliczacie 13 emeryturę?
Dodatek osłonowy - dochód z zagranicy
Najpierw odmowa, potem nowy członek rodziny i dalej odmowa- Sygnity
Ustalmy kwotę 13 i 14
Program do obsługi dodatków węglowych
mozliwość wczytania danych deklaracji CEEB