DODATEK WĘGLOWY - PRZYZNANIE

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Re: DODATEK WĘGLOWY - PRZYZNANIE

Post autor: elinka85 »

ok. Dziękuję dopiero to ogarniam ...
elinka85
Referent

na stronie ministerstwa jest taki plik wskazówki, jak wypełnić wniosek o wypłatę dodatku węglowego i tam w cz.I pkt piszą że przez paliwa stałe rozumie się węgiel kamienny, brykiet lub pelet zawierające co najmniej 85% węgla kamiennego. Dodatek węglowy przysługuje również gospodarstwom domowym ,które ogrzewają się piecami na ekomiał i ekogorszek... u ustawie nic nie ma o ekomiale i ekogorszku...
megi18
Praktykant
Zajmuję się: śr/500
Kontakt:

Post autor: megi18 »

A co robicie jak na dodatek osłonowy gospodarstwo domowe liczyło 5 osób tj. wnioskodawca, jego żona i dziecko oraz rodzice wnioskodawcy, a teraz na potrzeby dodatku węglowego rozdzielają na dwa gospodarstwa domowe: 1. wnioskodawca, jego żona i dziecko (3 osoby), 2. rodzice wnioskodawcy ( 2 osoby). jakoś to będziecie weryfikować, przysługują dwa dodatki węglowe, czy jeden?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

elinka85 pisze: 18 sie 2022, 14:36 u ustawie nic nie ma o ekomiale i ekogorszku...
jest :D
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

"A co robicie jak na dodatek osłonowy gospodarstwo domowe liczyło 5 osób tj. wnioskodawca, jego żona i dziecko oraz rodzice wnioskodawcy, a teraz na potrzeby dodatku węglowego rozdzielają na dwa gospodarstwa domowe: 1. wnioskodawca, jego żona i dziecko (3 osoby), 2. rodzice wnioskodawcy ( 2 osoby). jakoś to będziecie weryfikować, przysługują dwa dodatki węglowe, czy jeden?"

przyznajemy 2 x po 3000 i liczymy 2%.
Za głupotę ustawodawcy nie odpowiadamy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
elinka85
Referent

Ja nie widzę :( ja już nie wiem czy mam ogarniać Ukrainę, pomoc społeczną czy teraz jeszcze dodatek węglowy ja widzę tylko art. 3 węgiel brykiet lub pelet ten ekogroszek to gatunek węgla???HELP ???
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

elinka85 pisze: 18 sie 2022, 14:51 ekogroszek to gatunek węgla
dokładnie ;)
jada
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: jada »

gdzie jest w ustawie zapis, że mieszkańcom bloków w mieście opalanym węglem to na lokalną sieć ciepłowniczą przysługuje a na miejską to już nie przysługuje
anma90
Praktykant
Zajmuję się: pomoc administracyjna, DO
Kontakt:

Post autor: anma90 »

A ja mam inne pytanie dot. składu gospodarstwa... A mianowicie definicja ta sama co przy osłonówce. W przypadku DO ludzie sumowali wszystkich mieszkańców, bo wiadomo-im większy skład, tym wyższa kwota dodatek. A teraz te gospodarstwa chcą się "dzielić", tak by z jednego zrobić np. 3 i wtedy każde po 3tys. Czy powinniśmy w jakiś sposób weryfikować składy gospodarstw? Czy też osłonówką sobie a węglowy sobie...?🤣
anma90
Praktykant
Zajmuję się: pomoc administracyjna, DO
Kontakt:

Post autor: anma90 »

jada pisze: 18 sie 2022, 15:30 gdzie jest w ustawie zapis, że mieszkańcom bloków w mieście opalanym węglem to na lokalną sieć ciepłowniczą przysługuje a na miejską to już nie przysługuje
https://www.gov.pl/web/klimat/pytania-i ... ek-weglowy
Jest odpowiedź ministerstwa
ODPOWIEDZ