dziecku skończyło się orzeczenie o niepełnosprawności 31 sierpnia 2014. Rodzina zastępcza dopiero 30 września złożyła wniosek na komisję i 5 listopada 2014 r. Zespół wydał orzeczenie o NIE zaliczeniu dziecka do osób niepełnosprawnych. Rodzina zastępcza się odwołała od orzeczenia do Wojewódzkiego Zespołu do Sp. Orzekania i orzeczeniem z dnia 29 stycznia 2015 r. Wojewódzki Zespół uchylił zaskarżone orzeczenie w całości i orzekł zaliczyć do osób niepełnosprawnych. MOJE PYTANIE BRZMI OD KIEDY PRZYZNAĆ DODATEK Z TYTUŁU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI DZIECKA????????????
a ja nie.... Orzeczenie nie ma ciągłości. aby była ciągłość musieliby złożyć wniosek niewcześniej niż 30 dni przed końcem ważności poprzedniego orzeczenia (w tym przypadku powinni złożyć wniosek w sierpniu aby była ciągłość)
ciekawy przypadek
ja osobiście kontynuacji bym na pewno nie dał bo to wina rodziny zastępczej, że tak późno wniosek złożyli a przyznałbym chyba od 5 listopada bo Wojewódzki Zespół w styczniu uchylił zaskarżone orzeczenie i niejako "cofnął się do tamtego"
ciężki orzech do zgryzienia, ja bym przyznała od daty wydania orzeczenia wojewódzkiego zespołu i niech się odwołują. Rodzina zastępcza powinna pilnować swoich interesów, a nie tylko daty kiedy przelejemy świadczenia.......
Odgrzebuję temat (u mnie właśnie na czasie)... Jest orzeczenie WSA i pomyślne dla rodzin zastępczych.
Jeśli niepełnosprawność wynikła w czasie kiedy dziecko przebywało w rodzinie zastępczej dodatek przyznaje się od daty powstania niepełnosprawności (od dnia umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej lub od dnia datowania niepełnosprawności - tak czy inaczej nadpłaca się).
Nie data orzeczenia, nie data wniosku a DATA POWSTANIA NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI.