Dodatek z tyt. urodzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 22 maja 2014, 13:40

jak uważacie...bo powstał spór w naszej jednostce (na słowa)

jeżeli dziecko urodziło się 19.04.2013, wniosek o ZR złożony 18.04.2014 ale z powodu utraty dochodu prawo do ZR od maja 2014 to czy dodatek z tytułu urodzenia się należy???
miejcie na uwadze art. 26 ust. 5 oraz fakt, że prawo do ZR powstało już po roku od urodzenia
ja jestem zdania że dodatek z tyt. urodzenia należy się
Tyr

Napisano: 22 maja 2014, 13:42

należy się
gaba

Napisano: 22 maja 2014, 13:43

ja bym przyznała bo liczy się fakt że wniosek jest złożony przed ukończeniem 1 roku
renia2

Napisano: 22 maja 2014, 13:49

ja bym nie przyznał, dodatek nalezy sie do ukonczenia 1 roku zycia. Zasiłek rodzinny przysługuje od maja wraz z dodatkiem, dziecko juz ukonczylo 1 rok zycia
adamkl

Napisano: 22 maja 2014, 13:56

serio renia2, gaba, tyr?
ile pracujecie w świadczeniach nie ważne są intencje tylko p[rzepisy, prawo do zasiłku rodz. nalezy się od maja
dodatek uzalezniony jest od przyznania prawa do ZR, skoro na kwiecien nie nalezy sie ZR to i dodatek.
zastanowcie sie zanim zapytacie
bbbb

Napisano: 22 maja 2014, 14:01

spadaj bbbbb, sprawa nie jest oczywista, poczytaj przepisy i żadnych tępych wpisów typu "ile pracujecie w świadczeniach"
Tyr

Napisano: 22 maja 2014, 14:06

ja tak mialam i dalismy na to odmowe..jak nie jestescie pewni to do sko wyslac..i juz
gosiakops

Napisano: 22 maja 2014, 14:21

no wlasnie znam przepisy, ty widac nie,
mielismy podobna sytuacje, dalismy odmowe tak jak wam pisze, mimo odwolania bylo utrzymane
dodatek uzalezniony jest od ZR!!!!!!!!!!!!!!!
bbbb

Napisano: 22 maja 2014, 14:36

Hm...nie chce mi się spierać, ale argument, że dodatek nie może być przyznany bez ZR nie wydaje się być uzasadniony.
osoba z wnioskiem zmieściła się w roku, co prawada ZR nie będzie w kwietniu ale będzie w maju i dodatek należy przypisać do tego miesiąca,
Tyr

Napisano: 23 maja 2014, 13:09

W ustawie jest, że wniosek o dodatek składa się do ukończenia przez dziecko 1 roku życia. Czyli zdążyli złożyć i wg mnie powinno być przyznane.
Mini mini

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x