osoba na którą było pobierane świadczenie piel. od połowy czerwca 2013 r. przez 6 miesięcy była w ZOL-u, czy to ma znaczenie jeżeli chodzi o wyrównanie ZdO i wypłacone do 30.06.2013 r. świadczenie?
owszem zol jest zakłedem opieki zdrowotnej ale gdzie tu jest sprawowana opieka no chyba , ze opiekun cały czas jest w zolu i sie opiekuje. Miałam przypadek ,że mąz był w zolu Sko przyznało żonie ŚP ( z tego pwoodu była odmowa ) i napisało dodatkowo , ze pobyt w Zolu nie może być przysłanką negatywną do przyznania wtedy Sp. JA bym jednka skłaniała sie tu ku odmowie bo gdzie tu jest sprawowana opieka.
W zakładzie opiekunczym przynajmniej u mnie w mieście opieka odbywa się na takich samych zasadach jak w szpitalu.
Trzeba nosić pampersy, środki leczniczo higieniczne, picie, ubrania na zmianę, gdyz inaczej chorego nawet w zarzyganym będa trzymac. Trzeba chodzić chorego karmić, poić, sadzać a nawet i myć i przewijac, gdyz pielegniarki robią to tylko w ścisle okreslonych godzinach.
Jeżeli osoba przebywa w zol nie przysługuje zdo, gdyż nie sprawuje całodobowej opieki nad osobą niepełnosprawną. Dochodzenie do zol, zanoszenie leków, jedzenia czy pampersów, to nie całodobowa opieka uniemożliwiająca podjęcie zatrudniania.,