dodatek z tyt. urodzenia dziecka PILNE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 lut 2016, 21:39

Witam
Kobieta w dniu 28 stycznia 2016 r. złożyła wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem z tytułu urodzenia dziecka oraz dodatkiem z tytułu urlopu wychowawczego, który został udzielony na okres od dnia 28 stycznia 2016 r. do 31.10. 2016 r. Dodam że dziecko urodziło się 29 stycznia 2015 r.
Chcę się upewnić czy dobrze myślę że zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem z tytułu urlopu wychowawczego przysługuje od dnia 01.02.2016 r. do 31.10.2016 r. a co z dodatkiem z tyt. urodzenia dziecka. Mnie się wydaje że przysługuje a wy co sądzicie bo już mam mętlik w głowie. Z góry dziękuje :D
stero11

Napisano: 13 lut 2016, 22:23

Dodam jeszcze że bez utracenia dochodu z tyt. urlopu wychowawczego nie kwalifikuje się do zasiłku rodzinnego
stero1
Praktykant
Od: 13 lut 2016, 21:25
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2016, 21:52

Kochana urlop wychowawczy to nie od dnia urodzenia dziecka, kobieta idzie na macierzyński i dopiero wychowawczy jak w dalszym ciągu pozostaje w zatrudnieniu. Jak się kwalifikuje do zasiłku rodzinnego to do dodatku z tytułu urodzenia dziecka też, potrzebne zaświadczenie lekarskie że była do 10 tyg u lekarza i trymestry ciąży z wizytami. Jak długo jesteś w świadczeniach?
vvvvvvvvvvvv

Napisano: 14 lut 2016, 21:56

sorki nie doczytałam kiedy dziecko się urodziło, jak skończyło 12 miesięcy to się nie należy dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Ale tej babie rok mija 28 stycznia właśnie. Jak idzie na urlop do do urlopu wych utracasz babie dochód, bierzesz dochod ojca dziecka
vvvvvvvvvvv

Napisano: 15 lut 2016, 12:21

czyli co jesteś za tym że przyznajemy ten dodatek z tytułu urodzenia dziecka skoro złożyła wniosek właśnie 28 stycznia czyli ostatniego dnia????? Utrata jest dopiero w lutym czyli po roku dziecka ale przecież złożyła w terminie wniosek wiec moim zdaniem się należy? Ja w świadczeniach jestem 4 rok ale cały czas są jakieś niejasne sprawy czy ta ustawa nie może być prostsza i jednoznaczna. Pozdrawiam i dzięki za odp :)
stero11

Napisano: 25 lut 2016, 19:24

złożyła wniosek w terminie więc dod. z tytułu urodzenia się należy mimo iż utrata i przyznanie od lutego
mimi

Napisano: 29 lut 2016, 9:49

Dlaczego od lutego skoro uprawnienie powstało 28 stycznia?
Petarda

Napisano: 02 mar 2016, 12:52

zasiłek i urlop wychowawczy od lutego a na urodzenia odmowa PRZYPOMINAM, ZE DO ZASIŁKU RODZINNEGO PRZYSŁUGUJĄ DODATKI WIĘC NIE MOŻNA WYPŁACIĆ DODATKU JAK NIE MA SIĘ PRAWA DO ZASIŁKU RODZINNEGO WIĘC JEŻELI NA DZIEŃ 28 STYCZNIA NIE BYŁA I NIE BĘDZIE UPRAWNIONA DO ZASIŁKU RODZINNEGO BO BĘDZIE DOPIERO OD LUTEGO TO NIE MOŻNA JEJ PRZYZNAĆ DODATKU Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA KTÓRY PRZYSŁUGUJE DO UKOŃCZENIE PRZEZ DZIECKO 1 ROKU ŻYCIA A DZIECKO 1 ROK ŻYCIA KOŃCZY W STYCZNIU
kassssss

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x