Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty
Witam. Jestem zatrudniona w MOPS jako osoba realizująca zadania w ramach procedury Niebieskie Karty. Nie mam własnego terenu. Obejmuję wszystkich mieszkańców niezależnie od ulicy w ramach tej procedury i jestem wyznaczona do wszystkich grup diagnostyczno- pomocowych. Czy należy mi się dodatek za pracę w terenie?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty
Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w pełnym wymiarze czasu pracy w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, przysługuje wypłacany co miesiąc dodatek do wynagrodzenia w wysokości ... zł. W przypadku zatrudnienia w mniejszym wymiarze czasu pracy dodatek przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy."
Przepis określa przesłanki nabycia prawa do dodatku, którymi są:
wykonywanie zawodu pracownika socjalnego,
zatrudnienie w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej,
wykonywanie obowiązków w postaci świadczenia pracy socjalnej w środowisku.
Przepis określa przesłanki nabycia prawa do dodatku, którymi są:
wykonywanie zawodu pracownika socjalnego,
zatrudnienie w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej,
wykonywanie obowiązków w postaci świadczenia pracy socjalnej w środowisku.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
Re: Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty
Dodatek przysługuje pracownikowi socjalnemu, do którego podstawowych obowiązków należy świadczenie pracy socjalnej lub przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych poza siedzibą jednostki. W ramach procedury NK nie wykonujesz pracy socjalnej ani nie przeprowadzasz wywiadów – nie wykonujesz nawet zadań z zakresu ustawy o pomocy społecznej. W takim przypadku dodatek nie przysługuje.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Praca socjalna świadczona jest na rzecz poprawy funkcjonowania osób i rodzin w ich środowisku społecznym, jak również na rzecz zapobiegania pogorszeniu się ich sytuacji. Celem pracy socjalnej jest umożliwienie, wspieranie lub wywołanie zmiany sposobu funkcjonowania osoby i rodziny oraz jej otoczenia, a także wzmacnianie potencjału osób i rodzin do przezwyciężania trudnych sytuacji życiowych.
Chodzę w teren jako pracownik socjalny do tych rodzin. Sporządzam NK-C która jest swego rodzaju wywiadem środowiskowym.
Jeśli chodzę do tych domów jako pracownik socjalny to chyba to jest wa ramach pracy socjalnej, bo mam zamiar im pomóc w poprawie ich sytuacji życiowej.
Chodzę w teren jako pracownik socjalny do tych rodzin. Sporządzam NK-C która jest swego rodzaju wywiadem środowiskowym.
Jeśli chodzę do tych domów jako pracownik socjalny to chyba to jest wa ramach pracy socjalnej, bo mam zamiar im pomóc w poprawie ich sytuacji życiowej.
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
To idź z tymi "argumentami" do pracodawcy - niech Ci przyzna dodatek.
Ciekawe twierdzenie 
miła pisze: Sporządzam NK-C która jest swego rodzaju wywiadem środowiskowym.

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
NK-C:Ten z Łopieki pisze: 21 mar 2025, 10:42 To idź z tymi "argumentami" do pracodawcy - niech Ci przyzna dodatek.miła pisze: Sporządzam NK-C która jest swego rodzaju wywiadem środowiskowym.Ciekawe twierdzenie
![]()
pkt VII. Indywidualny plan pomocy....
1. ...
* Praca socjalna, w tym cykliczne wizyty w środowisku
Ja to realizuję ( plus sprawdzanie donosów, zgłoszeń ) i mam dodatek. Oczywiście dopiero po zmianie w ustawie z "i" na "lub".
Ab alio expectes, alteri quod feceris
Oprócz Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Przekroczenie do zasiłku stałego
usługi opiekuncze podanie insuliny
Pozostawienie podania bez rozpatrzenia czy decyzja odmowna
Pilne - przedłużenie orzeczenia, a podanie złożone w późniejszym terminie
Ocena Zasobów Pomocy Społecznej 2024 r.
zasiłek stały a otrzymanie świadczenia wpierajacego
Fundusz alimentacyjny
Zakład karny - pomoc finansowa
Dodatek mieszkaniowy
wywiad środowiskowy do sądu
Nienależnie pobrany zasiłek stały a składka zdrowotna
dps - dwie decyzje