Pan X pobiera z tut. Ośrodka zasiłek stały 1097,16 zł oraz zasiłek pielęgnacyjny 215,84 zł miesięcznie
Od 1 czerwca 2024 r.Klient uzyskał prawo do świadczenia wspierającego, poinformował w miesiącu marzec 2025 r., że wypłacono mu wyrównanie za okres czerwiec 2024 r. - grudzień 2024 r. w grudniu 2024 r., a nie ma jeszcze żadnej decyzji. W miesiącu styczniu i lutym w wysokości 3206,00 zł miesięcznie.
Od kiedy należy uchylić zasiłek stały? Od kiedy zasiłek stały stał się świadczeniem nienależnie pobranym? Czy w tej sytuacji należy zwrócić się do ZUS o zwrot wypłaconego zasiłku stałego, z bieżących świadczeń wypłacanych przez ZUS (tj. świadczenia wspierające oraz świadczenie uzupełniające)
zasiłek stały a otrzymanie świadczenia wpierajacego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS, DM
- Kontakt:
Re: zasiłek stały a otrzymanie świadczenia wpierajacego
zwróć się o pomoc do Waszego radcy, nie miałam takiego przypadku
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
dzięki Megi21 zwróciłam się już kilka dni temu, ale nie mam jeszcze odpowiedzi. Myślałam, że tu na forum ktoś mnie wspomoże ale widzę ze świeży temat 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: PomocSpołeczna
- Kontakt:
ZUS może tylko z emerytury zwrócić, nienależnym nie jest bo nie było złej woli klienta.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Ja bym poszedł w nienależnie pobrane od miesiąca następującego po wypłacie świadczenia.
Po informacji, że dostał przelew, mógł pójść do ZUS po zaświadczenie chociażby. Wiadomo jak to jest. Z emeryturami i rentami jest to samo, w marcu waloryzacja, a decyzja przychodzi nawet w maju.
Po informacji, że dostał przelew, mógł pójść do ZUS po zaświadczenie chociażby. Wiadomo jak to jest. Z emeryturami i rentami jest to samo, w marcu waloryzacja, a decyzja przychodzi nawet w maju.
Oprócz zasiłek stały a otrzymanie świadczenia wpierajacego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
SUO
Potwierdzenie prawa do ubezpieczenia a pobyt w DPS
archiwum
Przekroczenie do zasiłku stałego
usługi opiekuncze podanie insuliny
Pozostawienie podania bez rozpatrzenia czy decyzja odmowna
Pilne - przedłużenie orzeczenia, a podanie złożone w późniejszym terminie
Ocena Zasobów Pomocy Społecznej 2024 r.
Fundusz alimentacyjny
Zakład karny - pomoc finansowa
Dodatek za pracę w terenie dla pracownika socjalnego realizującego za dania w ramach procedury Niebieskie Karty
Dodatek mieszkaniowy
wywiad środowiskowy do sądu
Nienależnie pobrany zasiłek stały a składka zdrowotna
dps - dwie decyzje
duży dochód-wyrównanie za dany okres