dodatkowe 15m przy 1 osobie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 cze 2014, 11:14

hmm ale jak liczysz ryczałty to tak przyjmujemy powiedzchnie o których mowa w art. 5.. tak?
nowa7

Napisano: 23 cze 2014, 11:21

Nie. Normatywna powierzchnia staje się automatycznie odpowiednio większa - w każdym miejscu postępowania.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2014, 11:35

hmm a jak mam rozumiec par 3 rozporządzenia? Zwariuje z tymi dodatkami :(
nowa 7

Napisano: 23 cze 2014, 14:36

Faktycznie, ja też widzę niekonsekwencję w przepisach. Przez normatywną powierzchnię raz rozumie się niejako powierzchnię obliczeniową, innym razem górną granicę tej powierzchni. Nie sposób jednak zwiększenie powierzchni, o której tu mówimy traktować inaczej niż zwiększenie górnej granicę powierzchni (a nie obliczeniowe zwiększenie powierzchni rzeczywistej), zaś przez powierzchnię, o której mowa w rozporządzeniu jako powierzchnię rzeczywistą.

Tu pytanie do bardziej doświadczonych: czy może nie mam racji?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2014, 10:42

ja uważam że nie możemy kierować się wyrokami sądów w podejmowanu decyzji to zawsze dotyczy indywidualnej sprawy pracujemy na ustawie więc skoro pisze że powierzchnia dodatkowa się należy to nie wnikamy czy osoba sama czy gospodarstwo wieloosobowe. Bo z drugiej strony jak mamy brać pod uwagę wyroki to nie należało by wliczać dodatku pielęgnacyjnego do dochodu, a większość wlicza i robi dobrze. Musi być jakaś konsekwencja w naszej pracy. Jeżeli wydamy deycję zgodnie z naszą ustawą nie wpadniemy przy kontroli. Jak nie wliczymy dodatku pielęgnacyjnego do dochodu mając w dokumentach kopie decyzji ZUS to jak to wytłumaczymy w przypadku kontroli. Chcą ludzie niech się odwołują takie ich prawo, a my nie kręćmy bata sami na siebie. takie jest moje zdanie.
Gość

Napisano: 25 cze 2014, 12:13

Popieram. My pracujemy na ustawie. Jednak co z wyliczeniami ryczałtów... Moim zdaniem zawsze będzie to max do powierzchni określonej w art. 5 ust.1... Chyba ze ktoś ma mniej to wiadomo przyjmujemy mniejsza powierzchnię. Tak przynajmniej wynikałoby z par.3 rozporządzenia... Te wszystkie zwiększenia powierzchni czy o to 15m czy o 30-50% to tylko jakie jedno z kryteriów na zasadzie mieści sie czy nie a do obliczeń to już jak wyżej... Jeśli ktoś ma inne zdanie i robi inaczej to niech sie podzieli swoja wiedza i doświadczeniem w tym temacie
kajka...

Napisano: 26 cze 2014, 13:20

jeżeli chodzi o liczenie ryczałtu przy przysługujących dodatkowych 15 m.kw. ryczałt za brak c.o. naliczam również na te 15 m.kw jeżeli powierzchnia użytkowa mieszkania jest większa od normatywnej + te 15 m.kw. np. mieszkanie 52 m.kw. gospodarstwo jednoosobowe z przysługującą dodatkową powierzchnią to ryczałt naliczam na 50 m.kw.
Gość

Napisano: 26 cze 2014, 19:39

hmm a jak jest przekroczenie to 30% to wtedy jak? Też liczycie tą powierzchnie ponad określona w art.5 ...?
kajka...

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x