czy dajecie swoim pracownikom pisemną informację o tym jaka została im przyznana wysokość 13stki?
Natknęłam się na wzór takiej informacji i zastanawiam się czy to jest potrzebne....
Jest obowiązek comiesięcznego wystawiania informacji dla pracowników o ich wynagrodzeniu - forma jest dowolna tylko muszą znależc się tam wszystkie informacje wynikające z list płac.To samo jest z DWR - 13tką. Pozdrawiam
Art. 41. syst. ubezpiecz. spo
8. Informacje zawarte w raportach, o których mowa w ust. 1–6, płatnik składek przekazuje ubezpieczonemu w podziale na poszczególne miesiące, za rok ubiegły w terminie do dnia 28 lutego roku następnego, na piśmie lub za zgodą ubezpieczonego – w formie dokumentu elektronicznego – w celu ich weryfikacji.
8b.Informacje, o których mowa w ust. 8, płatnik składek jest obowiązany przekazać na żądanie ubezpieczonego – nie częściej niż raz na miesiąc – za miesiąc poprzedni.
Informacja ze strony ZUS:
Ważne! Nie masz obowiązku co miesiąc przekazywać swoim pracownikom informacji miesięcznej. Doręczasz ją ubezpieczonemu jedynie na jego żądanie. https://www.zus.pl/firmy/rozliczenia-z-z ... a-i-roczna
Tak...tak... IMIR wydaję raz w roku (do 28 lutego).
Ale z tego co wiem, to nie ma obowiązku wydawania pasków z wynagrodzeń (takich "zwykłych", gdzie ujęte są wszystkie pozycje dot. wynagrodzeń, łącznie z potrąceniami) a myślałam, że zosia42 o takich właśnie pisze...