Przypis należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu - Księgowość

Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 30 sty 2019, 22:02

W dniu wypłacenia świadczeń FA należny dokonać jednocześnie przypisu . Rozumiem,że na następny dzień naliczane są odsetki od tegoż przypisu.
Czy dobrze rozumiem,że każdy program obsługiwany przez pracownika merytorycznego działa na tej samej zasadzie. Jednym słowem. Klik-przypis i od następnego dnia naliczają się odsetki?
Może będę miała szczęście i na moje pytanie trafi Pan Tomasz. :-)
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 31 sty 2019, 8:57

Może będziesz miała szczęście bo ja się nie doczekałam odpowiedzi na to pytanie . W komunikacie MF pisze że przypisu z tytułu wypłaconych świadczeń księguje sie w organie ale Pan TWoj nie odpowiedział mi jak to zrobić tylko odsyłał mnie ciągle do schematów w którym tego księgowania nie było.
cytat z komunikatu
Pozostałe 60% kwoty należności oraz odsetki
wynikające z wypłaconego świadczenia stanowią dochód budżetu państwa. Stosowne rozliczenia
z budżetami (państwa, gminy wierzyciela) kwoty należności wynikającej z wypłaconych świadczeń
należałoby zaewidencjonować w księgach rachunkowych jednostki samorządu terytorialnego na
koncie 224 – „Rozrachunki budżetu",
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 31 sty 2019, 9:28

....bo tam jest odpowiedź. Ile razy w kółko mozna o tym samym pisać. O sprawach oczywistych.

Na OPS zgodnie z komunikatem ksiegujesz całośc na 720 i to co pobierzecie od dłużnika w całości przez 222 wpłacacie na organ.

Na organie skarbnik przez 222 przyjmuje wpłatę i na 224 daje to co na BP a na 901 to co jest dochodem.

Na OPS są przychody i wynik finansowy.

Na organie są dochody i kasowy wynik wykonania budzetu.

Czy renia50 w końcu doczytasz ten komunikat i rozporządzenie?
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 9:53

TWoj pisze:....bo tam jest odpowiedź. Ile razy w kółko mozna o tym samym pisać. O sprawach oczywistych.

Na OPS zgodnie z komunikatem ksiegujesz całośc na 720 i to co pobierzecie od dłużnika w całości przez 222 wpłacacie na organ.

Na organie skarbnik przez 222 przyjmuje wpłatę i na 224 daje to co na BP a na 901 to co jest dochodem.

Na OPS są przychody i wynik finansowy.

Na organie są dochody i kasowy wynik wykonania budzetu.

Czy renia50 w końcu doczytasz ten komunikat i rozporządzenie?
Ja rozumiem. Natomiast nie o to pytałam Panie Tomku. Chodzi mi o to,że otrzymuje przypis od pracownika merytorycznego. Wyłata świadczeń FA jest np. 20 każdego miesiąca i w tym dniu powinien być dokonany przypis w programie pracownika merytorycznego. Jeżeli np utworzy przypis nie 20 , a 25 to odsetki w jego programie zaczynają być naliczane od 26 , a powinny od 21. Jeżeli mam rację, to jest to zaniżanie dochodów z tytuły odsetek od FA BP.
GosiaW
Stażysta

Napisano: 31 sty 2019, 10:25

...no nie do końca. Przecież można wpłacić prawidłowe odsetki a na koniec miesiąca/kwartału doksięgować róznice. Problemem są programy obsługujące OPS. Ale faktycznie sensownie by było abi to funkcjonowało trak jak Pani pisze.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 10:38

TWoj pisze:...no nie do końca. Przecież można wpłacić prawidłowe odsetki a na koniec miesiąca/kwartału doksięgować róznice. Problemem są programy obsługujące OPS. Ale faktycznie sensownie by było abi to funkcjonowało trak jak Pani pisze.
Wiem,że słowo pisane nie zawsze jest zrozumiane.
Może napiszę jeszcze raz. Chcę być pewna,że rozumiem. Czytałam protokół pokontrolny pewnego OPS i to mnie zaniepokoiło.
Pracownik merytoryczny sporządza listę wypłat świadczeń FA.
Np. 20 dnia miesiąca jest ich wypłata. "Zgonie z Ustawą art 27 punkt 1a Odsetki są naliczane od pierwszego dnia następującego po dniu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego, do dnia spłaty."
Zgodnie z tym w tym samym dniu generuje w swoim programie przypis (20 dnia miesiąca) i automatycznie jej program nalicza od 21 odsetki.

Ja otrzymuję przypis należności głównej i naliczonych odsetek wygenerowany z jej programu na koniec miesiąca. Wobec powyższego jej program nalicza odsetki od przypisu dopiero od 1 dnia następnego miesiąca. Czyli nie nalicza od 21 dnia, bo program w tym dniu nie widzi przypisu za dany miesiąc. Dopiero nalicza od zaległych i z danego miesiąca 1 dnia następnego miesiąca. 10 dni bez naliczania za bieżący miesiąc.

Ale nawpisywałam, mam nadzieję,że dobrze zostanę odczytana. :-)
GosiaW
Stażysta

Napisano: 31 sty 2019, 11:07

...no to faktycznie jest źle jeśli nie ma naliczenia....chyba, że chodzi o kwote trzykrotności wartości opłaty pobieranej przez Pocztę Polską.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 11:21

[quote="TWoj"]...no to faktycznie jest źle jeśli nie ma naliczenia....chyba, że chodzi o kwote trzykrotności wartości opłaty pobieranej przez Pocztę Polską.[/quot
Jeszcze jednej zagwostki nie rozwiązałam, a tu Pan mi daje do myślenia.
Czy jeżeli OPS płaci poczcie za przekaz, to pokryte koszty usługi pocztowej powinien pokryć "alimenciarz"?
GosiaW
Stażysta

Napisano: 31 sty 2019, 13:29

W tym przypadku przypis należności jest to zapis księgowy ujmujący na stronie Wn konta 221 w księgach rachunkowych operację gospodarczą jaką jest powstanie należności wskutek wypłaty świadczenia FA
Jakie dane powinien zawierać zapis księgowy ? --> Art.23 Uor
(data operacji, identyfikator należności, kwota należności i termin zapłaty, data dokonania zapisu, nr dowodu źródłowego i jego data wystawienia)

Podstawą do dokonania przypisu w księgach jest dowód źródłowy. W tym przypadku będzie to lista dokonanych wypłat.

Jeżeli operacja wypłaty świadczenia ma być ujęta metodą 221/720 100% to dokonywane są dwa zapisy księgowe na: 221 i 720

Analityka do konta 221 powinna uwzględniać: podział na BP i gminę, dłużników i klasyfikację budżetową.

Ujmowanie należności na 221 oznacza, że należności FA-DA są aktywami których właścicielem jest gmina i jeżeli dana należność nie zostanie zapłacona do końca roku to 60% tej należności +odsetki zostanie wykazana w bilansie jako majątek własny gminy (został wykreowany dodatkowy majątek własny gminy).
--------------------------
Podsumowując: Przypisywanie należności FA-DA to dokonywanie w księgach rachunkowych zapisów o których powyżej, na podstawie listy dokonanych wypłat z FA.
-----------------
Zapłata należności FA-DA przypisanej metodą: 221/720 100% ujmowana jest dekretem 130D/221. Otrzymana kwota (60% BP + 40%GW ) przekazywana jest jako dochód do budżetu gminy.
Pojawia się tu problem, bowiem zgodnie Art.255 UoR pobrane dochody związane z realizacją ZZ przypadające BP powinny być odprowadzone do BP. Obowiązek odprowadzenia tych dochodów czyli zobowiązanie względem Skarbu Państwa powinno powstać już w momencie pobrania tych dochodów czyli wpływu na rachunek OPS.

Jeżeli dochody 60%BP zostaną odprowadzone do budżetu gminy to mogą być dalej przekazane do BP tylko jako wydatek.

Nie może być tak, że OPS przekazuje 60% BP jako dochód gminy do budżetu gminy i w organie dokonywany jest "myk" i 60%BP staje się zobowiązaniem względem Skarbu Państawa na koncie 224. Zobowiązanie jest skutkiem operacji gospodarczej a nie dokonywania creatywnych przeksięgowań. Jaka to opercja gospodarcza miała miejsce w czasie przekazywania przez OPS dochodów do budzetu gminy ? Wpływ na rachunek budżetu z OPS nie jest operacją gospodarczą.

Parafrazując: W TEJ METODZIE JEST SZALEŃSTWO.

=====================================================================================
Praktycznie rozrachunki z DA przy dużej liczbie dłużników prowadzone są w księdze pomocniczej np. w dziale merytorycznym, która zawiera uszczegółowienie zapisów kont księgi głównej.
Prowadzone tam rozliczenia prowadzi się zapisami jednostronnymi tj.na 221 w rozbiciu należności na BP i gmina.
W wyniku dla każdego miesiąca (lub częściej) otrzymujemy dla należności tyt. zwrotu FA-DA dane łączne:

Kwota przypisów : należność główna, odsetki od NG, koszty upomnień,( opłaty komorniczej)
Kwota wpłat : należność główna, odsetki od NG, koszty upomnień,
Kwota zwrotów nadpłat
Kwota odpisów umorzeniowych
Kwota odpisów korygujących

W na podstawie danych łącznych na kontach księgi głównej dokonuje się dwustronnie zapisów łącznych i wtedy dopiero pojawia się problem wyboru przez jednostkę czy: 221/720 100% czy 221/720 40% i 221/225 60%
Samo rozliczanie należności ma charakter uniwersalny.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2019, 14:41

...szaleństwo bdmb jest w tym co piszesz.

Gminie się należy 100% a zatem ma ująć całość 221/720...a potem całość wpałca na organ i tam dzieli te 100% na część należną BP i jej samej. A tego podziału dokonuje się w księgach oraganu na koncie 222 i 224. Od lata obowiązują takie zasady.

Opracował je Minister Finansów.

Czy bdmb to Minister Finansów ?.....wątpię...
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x