dodatkowy urlop dla pr.socjalnego - Kadry

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 14 maja 2015, 14:30

Witam. Pracuje w kadrach od roku i cały czas doszukuje się ewentualnych poprawek. Moje pytanie brzmi następująco: Mamy zatrudnionych pracowników socjalnych na etatach, każdy ma już przepracowane min. 5 lat więc przysługuje im urlop 10 dni co 2 lata, ale u nas pracodawca pozwolił na podzial tego urlopu 5 dni przez okres roku, następnie kolejne 5 dni i tak w kółko. Czy tak może być?
I jeżeli chodzi o dodatek 250 zł, pomniejszacie je o dni zwolnienia chorobowego? - ja liczę tak, że jeżeli ktoś miał l4 to pomniejszam o te dni gdy tej osoby nie było.
Proszę o pomoc.
abc123

Napisano: 15 maja 2015, 14:27

co to urlopu dodatkowego dla pracowników socjalnych powinno się ciągiem wykorzystywać 10 dni co 2 lata. U nas też kiedyś dzieliliśmy ten urlop na 5 dni, ale kontrola PIP narzuciła wykorzystywanie ciągiem 10 dni co 2 lata - jest to urlop na regenerację dla pracownika socjalnego.
Co do dodatku specjalnego dla pracowników specjalnych też pomniejszam o dni nieobecności, tj. 250/30*liczba dni przepracowanych
Zanka

Napisano: 15 maja 2015, 15:07

też tak czytałam, ale dzwoniłam po innych Ośrodkach i dużo zależy od uregulowań wewnętrznych, no nic, poczekamy na kontrolę i zobaczymy czy nam to zarzuci. Dzięki.
abc123

Napisano: 18 maja 2015, 8:17

Też pomniejszam dodatek dla pracowników socjalnych o dni choroby, ale dodatek ten wliczam do podstawy chorobowego
Ania123

Napisano: 18 maja 2015, 11:16

no ale jak to wyszczególnić z którego urlopu korzysta dany pracownik, bo 10 dni biorą uulopu pod wczasy pod gruszą i czy to można zinterpretować ze to ten dodatkowy
`miki

Napisano: 18 maja 2015, 16:11

u nas socjalni biorą te dodatkowe dni jak chcą. często biorą po 1 dniu.
nie wiem jak traktować urlop ,który wyniesie 10 dni i biorą za to gruszkę.
wg mnie powinni brać ciągiem 10 dni dodatkowego + 10 dni jak chcą dostać gruszkę, ale jak mam to przeforsować u kierownika? :(
Miłka

Napisano: 21 maja 2015, 12:25

U mnie też biorą jak chcą. PIP powiedziała, ze to zależy od kierownika - jeśli się zgodzi na dzielenie nie ma problemu.
Ewidencjonuję jako osobny urlop więc nie liczę ich do obowiązkowych 14 dni. u.wyp.
Tak samo z niego nie można wykorzystać 4 dni na żądanie. (w przypadku jak wykorzysta cały wypoczynkowy).
Wliczam go do planu urlopów.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
alanka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 07 mar 2007, 16:04
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 7:47

Jak liczyć okres co dwa lata np. pracownik wykorzystał ostarni dzień urlopu dodatkowego ostatniego października 2014 to nastepny należy mu się od listopada 2016?
Ewela215176

Napisano: 27 maja 2015, 10:48

Dwuletni okres uprawniający do kolejnego urlopu liczy się co do zasady poczynając od dnia następującego po ostatnim dniu poprzedniego urlopu. Jednak w sytuacji niewykorzystania z różnych przyczyn urlopu dodatkowego bezpośrednio po nabyciu do niego prawa, można uznać, iż prawo do kolejnego urlopu powstaje po dwóch latach od nabycia prawa do poprzedniego urlopu.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
alanka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 07 mar 2007, 16:04
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 11:04

A dlaczego pomniejszacie dodatek 250 zł gdy ktoś przebywał na L4? w ustawie nic o tym nie pisze. Jest napisane że dodatek 250zł jest pomniejszany proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy, tzn gdy ktoś nie jest zatrudniony na cały etat. To nie chodzi o nieobecność w pracy.
jaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x