chciałabym wliczyć do swojego stażu pracy okresu pracy w gospodarstwie rolnym moich rodziców jako domownik po 16 roku życia. Zależy mi aby w końcu uregulować tą kwestię, jednak moja kadrowa stwierdziła, że takie coś można zaliczyć tylko w ZUSie w kontekście emerytury, a w naszej pracy (która przecież jest budżetówką) to się nie liczy i nie będzie przysługiwał mi z tego tytułu dodatek za wysługę lat czy ewentualna jubileuszówka. Czy kadrowa ma rację?
Moim zdaniem kadrowa nie ma racji, ja wprawdzie dawno bo kilkanaście lat temu składałam dokumenty z U,Gminy, faktem jest, że następnie przejęłam to gospodarstwo , zaliczony został mi okres 5 lat.Gdy okres ten miałam zaliczony do pracowniczego stażu pracy.następnie chyba po 2 m-cach pisałam o jubileuszówkę z uwzględnieniem tego okresu i otrzymałam.W ZUS to liczył się tylko ten okres gdy brakowało komuś pełnego okresu wymaganego do emerytury.Radziłabym złożyć dokumenty i podanie o zaliczenie tego okresu do pracowniczego okresu pracy . Potem otwarta droga do wcześniejszej jubileuszówki.
Kadrowa nie ma racji- złóż wniosek o zaliczenie prac y w gosp. rolnym rodziców do stażu pracy- dołącz aktualny akt notarialny ( dokument, że posiadasz gosp. rolne)
Miałam podobna sytuację- po wielu trudach załatwiono mnie pozytywnie. Jubileuszówka będzie się należała wcześniej. Powodzenia
poszlam do gminy po zaswiadczenie, gmina nie moze mi go wydac bo nie ma dokumentow na okolicznosc mojej pracy w gospodarstwie rodzicow, wiec powolalam dwoch swiadkow, ktorzy zlozyli stosowne zeznania przed urzednikiem gminy, teraz planuję napisać podanie do szefa i podlaczyc te dokumenty. Pani w gminie powiedziala mi jednak, ze na mocy ich wewnetrznego regulaminu oni nie mogą tak sobie zaliczac stazu pracy. Zdziwilam się, bo wydaje mi sie, ze to nie do konca zgodne z prawem zakazywac czegos, co przewiduje przepis prawa.
narazie niewiele wiecej Ci mogę powiedziec, nie wiem jakie jest podejscie pracodawcy do tego tematu (człowiek boi sie walczyć o swoje prawa), tak czy siak życzę powodzenia i Tobie i sobie!
Jak naibardziej macie racje!!! Dodatek się należy .Walczyłam o niego 2 lata...wszystkie moje kolezanki z sąsiednich gmin otrzymują ,...ba jedna złożyła w tym samym czasie co ja i dawno otrzymuje . U mnie jest złożona sytuacja- musialabym iść do sąd a nie chce ...bo sobie zaszkodze!!!
Prawnie się należy