Chciałabym zapytać czy dofinansowanie z krajowego funduszu szkoleniowego na udział w szkoleniach pracowników udzielonego przez Powiatowy Urząd Pracy to środki które powinnam wprowadzić do budżetu jednostki budżetowej- Środowiskowego Domu Samopomocy, czy są to środki pozabudżetowe?
Pojawiła się kiedyś opinia bodajże RIO w Rzeszowie (do znalezienia w internecie) że środki pochodzące z KFS nie stanowią źródła dochodów wymienionych w ustawie o dochodach JST, więc nie powinny być ujmowane w budżetach JST. Tym samym w budżecie nie należy planować dochodów i wydatków ze środków KFS, a jedynie 20% udziału własnego po stronie wydatków - z czym osobiście się zgadzam.
Natomiast z praktyki widzę że co RIO to odmienne zdanie, podobnie skarbnicy - niektórzy wprowadzają do budżetu, inni nie.
U mnie w ubiegłym roku zapadła decyzja żeby ująć w budżecie i RIO tego nie kwestionowało.
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedź. Również szukałam odpowiedzi na ten temat i znalazłam uchwałę RIO w Poznaniu, z której wynika że środki te są pozabudżetowe i jak napisałaś powyżej nie są dochodami jst wiec nie mogą być wydatkami jst poza udziałem własnym.
My mamy osobne specjalnie do tego utworzone konto.
Zgodnie z umową 80% finansujemy z KFS, reszte z własnych ( z konta podstawowego)
Środki skarbnik wprowadził do budżetu
Wpływ na konto księguje jako wpływ dotacji
Pomóżcie jak prawidłowo mają być te środki z KFS wprowadzone.
1. Czy mam wprowadzić do budżetu czy nie ? czy to są dochody gminy ?
2. czy muszę odrębne konto bankowe utworzyć czy mogę korzystać z podstawowego wydatkowego?
3. czy pracodawcę mam wpisać ops i nip ops czy jak po centralizacji? na jaki nip faktura ma być wystawiona ?
dziękuję