dokumentacja w domu dziecka
dokumentacja w domu dziecka
Witam.Jestem bardzo ciekawa jakich dokumentow poza wymienionymi w Rozporządzeniu żądają od Was inspektorzy podczas kontroli.Z mojej wiedzy wynika że \"co kraj to obyczaj\" i w każdym województwie inaczej.Jeżeli ktoś ma ochotę to proszę o odpowiedż, bo to może być ciekawe.Pozdrawiam.
Re: dokumentacja w domu dziecka
U nas dyrekcja zarządziła pamiątkowe księgi życia dla każdego wychowanka w których opisywane maja być ważne dla nich zdarzenia wraz ze zdjęciami itp. po za tym indywidualny plan pracy poza tym że krótkoterminowy i długoterminowy to roczny ma być rozbity na kwartalny i miesięczny dla każdego dziecka i dla poszczególnych grup.
a ajkie zajęcia specjalistyczne prowadzi placówka i kto je prowadzi?
Witam. Jestem pracownikiem socjalnym placówki wielofunkcyjnej i od pewnego już czasu nie mogę rozstrzygnąć problemu dokumentacji, jaką powinnam otrzymać zgodnie z rozporządzeniem od PCPR przy przyjęciu dziecka do placówki. A mianowicie chodzi mi o dokumentację dotychczasowych działań podjętych wobec dziecka i rodziny. Czasem poza wywiadem środowiskowym otrzymam jakiś wywiad kuratora i na tym się kończy. Proszę o odpowiedź jak wygląda to w Państwa placówkach i jakie to są dokumenty? Z góry dziękuję.
jestem pracownikem socj. w placówce wielofunkcyjnej od niedawna, jeżeli chodzi o działania podjęte wobec dziecka to coś tam by się znalazło; gorzej z rodziną- oprócz tak jak powiedziałaś wywiadu środowiskowe lub kuratorskiego nie ma nic 
dlatego nie wiem nawet za bardzo jak się zabrać za współprace z rodziną, żeby móc to później udokumentować...

dlatego nie wiem nawet za bardzo jak się zabrać za współprace z rodziną, żeby móc to później udokumentować...
Jeśli dziecko jest w wieku szkolnym można zapytać szkołę czy i jak pracowała z rodziną. Jeśli rodzina korzystała z pomocy finansowej OPS, to poza wywiadem z założenia powinna być prowadzona praca socjalna - może był kontrakt socjalny. Można się zwrócić do OPS o informację dotyczącą pracy z rodziną przed umieszczeniem w placówce. Może dziecko uczęszczało do placówki wsparcia dziennego lub rodzina korzystała ze specjalistycznego poradnictwa, interwencji kryzysowej. Czasem są rodziny, z którymi nikt nie pracował i sąd wydał postanowienie na placówkę w trybie nagłym. Wtedy nie ma takiej dokumentacji i już.
Dziękuję za informację, wszystko rozumiem, bo sama też tak zbierałam informacje, ale czy to tak ma wyglądać? Wydaje mi się że zgodnie z Rozporządzeniem to z chwilą przyjmowania dziecka taką dokumentację powinniśmy otrzymać od właściwego PCPR. Tak się raczej nie zdarza więc mamy sami zwracać się po różnych instytucjach, czy jednak prosić PCPR o uzupełnienie dokumentacji?
Zasadniczo zadanie pozyskania dokumentacji, o której piszesz należy do PCPR-u. Możesz się zwrócić do PCPR-u z prośbą o uzupełnienie braków lub/i poinformować o dokumentach, ktore udało Ci się samodzielnie uzyskać. Placówki z PCPR-ami raczej współpracują w tym zakresie. Czasem jest trudno PCPR-owi uzyskać wszystkie dokumenty w momencie wydania skierowania.
Zosiu,nie chodzi mi o dokumentację jaka obowiązuje przy przyjęciu dziecka do placówki ale o to jakiej dokumentacji prowadzonej przez placówkę żądają inspektorzy z nadzoru wojewody podczas kontroli.
Oprócz dokumentacja w domu dziecka - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
szkolenia styczeń-luty 2010
szkolenia styczeń-luty 2010
OBOWIĄZKI PEDAGOGA I PRACOWNIKA SOCJLNEGO
szkolenie 15 lutego 1020 Sopot- dane osobowe w JPS
szkolenie 15 lutego 1020 Sopot- dane osobowe w JPS
szkolenie 17 lutego 2010 w Olsztynie-ochrona danych osobowych w JPS
szkolenie 17 lutego 2010 w Olsztynie-ochrona danych osobowych w JPS
wychowanek poza domem dziecka
lista obecności
zarobki psychologa w domu dziecka
dokumentacja prowadzona przez pracownika socjalnego
fundusz socjalny
procedury
mos-dd
21 grudnia 2009 Elbląg szkolenie - ochrona danych osobowych w Jednostkach Pomocy Społecznej
21 grudnia 2009 Elbląg szkolenie - ochrona danych osobowych w Jednostkach Pomocy Społecznej