dokumenty do wniosku o sprzęt ort. - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 mar 2020, 9:48

Witam wszystkich
Uprzejmie was proszę o pomoc, mam klienta, który złożył wniosek o dofinansowanie pieluchomajtek i dołączył do wniosku kopię orzeczenia, kopię zlecenia i kopię faktury, twierdząc, że sklep taką mu wydał. Odpisaliśmy z prośbą o uzupełnienie i dostarczenie oryginału faktury. I tutaj zaczęła się WOJNA, wczoraj dostałam trzecią skargę, że bezpodstawnie żądam oryginału łącznie z cytowanym rozporządzeniem, że nie jest napisane, że jest wymagany oryginał faktury i to są moje wymysły. Już zabrakło mi argumentów, może ktoś z was ma jakąś interpretację ministerstwa lub miał takiego klienta.
dziękuję
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 20 mar 2020, 10:47

Ja bym się trzymał twardo i ostatecznie wezwał do przedłożenia oryginału faktury w jakimś terminie, a jak nie przedłoży to wniosek zostawić bez rozpatrzenia. W rozporządzeniu pisze, że do wniosku dołącza się:
1)kopię orzeczenia lub kopię wypisu z treści orzeczenia..
2)fakturę określającą cenę nabycia z wyodrębnioną...
3)kopię zlecenia na zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne i środki....

Więc jeśli gdzieś jest kopia wystarczająca to jest to wyraźnie napisane (orzeczenie i zlecenie), skoro nie pisze, że kopia faktury to znaczy, że oryginał :)

Niech pisze gdzieś skargi jak chce, na znaczki wyda więcej niż dostanie zwrotu :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2020, 10:51

dziękuję, ja dokładnie postąpiłam jak piszesz, ale zawsze się znajdzie jakichś w...
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 20 mar 2020, 11:28

sympatycznych klientów nie brakuje :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2020, 15:22

pcprkolb pisze:
20 mar 2020, 10:47
Ja bym się trzymał twardo i ostatecznie wezwał do przedłożenia oryginału faktury w jakimś terminie, a jak nie przedłoży to wniosek zostawić bez rozpatrzenia. W rozporządzeniu pisze, że do wniosku dołącza się:
1)kopię orzeczenia lub kopię wypisu z treści orzeczenia..
2)fakturę określającą cenę nabycia z wyodrębnioną...
3)kopię zlecenia na zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne i środki....

Więc jeśli gdzieś jest kopia wystarczająca to jest to wyraźnie napisane (orzeczenie i zlecenie), skoro nie pisze, że kopia faktury to znaczy, że oryginał :)

Niech pisze gdzieś skargi jak chce, na znaczki wyda więcej niż dostanie zwrotu :)
Też jestem tego zdania.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 23 mar 2020, 11:46

Przy SOW-ie pojawiło się takie wyjaśnienie:

Czytelnik zwrócił się do naszej redakcji z pytaniem o to, czy słusznie przy składaniu elektronicznego wniosku na zaopatrzenie w wyroby medyczne przez portal PFRON-u SOW, został wezwany do osobistego stawiennictwa, aby okazać oryginał faktury. PFRON wyjaśnia nam tę kwestię.

„Złożyłem wniosek przez SOW z fakturą w formie skanu (innej możliwości nie ma) i zostałem wezwany do osobistego stawiennictwa celem przedłożenia oryginału faktury. Czy organ słusznie zrobił obligując mnie do dostarczenia oryginału? Jeśli tak, to ten SOW niewiele ułatwia przy zaopatrzeniu w wyroby medyczne...” – komentuje nasz Czytelnik.

- Informuję, że praktyka żądania „oryginału” faktury jest zdaniem PFRON nieuprawniona. Podobnie jak działania niektórych jednostek samorządu terytorialnego względem oryginałów orzeczeń, informowaliśmy o tym w ubiegłotygodniowym komunikacie, tak i oczekiwanie oryginałów faktur nie znajduje oparcia w obowiązującym porządku prawnym – wyjaśnia Michał Plewka, rzecznik prasowy Funduszu.

Mówi także, że w czasie oceny formalnej część jednostek samorządu terytorialnego weryfikuje również umieszczenie przez wystawcę na fakturach oznaczenia wyrazem „oryginał”. - Stoimy na stanowisku, że jest to żądanie bezcelowe i nie znajduje oparcia w ustawie o VAT, która nie posługuje się takim terminem – szczególnie w dobie funkcjonowania faktur przesyłanych drogą elektroniczną. Użycie tego oznaczenia nie rodzi ponadto następstw prawnych – dodaje przedstawiciel PFRON.

Równocześnie zauważa, że zdarza się, iż jednostki samorządu terytorialnego proszą także o naniesienie na fakturze informacji o opłaceniu faktury ze środków PFRON. Celem takiego działania jest przeciwdziałanie użyciu faktury do innego celu, np. skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej.

- Jednak w dobie funkcjonowania faktur elektronicznych i możliwości ich wielokrotnego powielania uzyskanie powyższego oznaczenia, naszym zdaniem, i tak nie zapobiegnie wykonaniu kolejnej kopii i użyciu jej do innego dofinansowania – komentuje Michał Plewka.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2020, 15:52

Zgodnie z rozporządzeniem do faktury należy dołączyć zlecenie potwierdzone za zgodność z oryginałem przez sprzedawcę. Więc tylko orzeczenie może sobie darować.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 24 mar 2020, 15:54

A interpretacja PFRON co do potwierdzania faktur itd, dotyczy SOW. Ortopedia w wersji papierowej nie widzę odstępstwa, skoro rozporządzenie się nie zmieniło.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29

Napisano: 25 mar 2020, 9:03

W rozporządzeniu nie jest napisane ORYGINAŁ faktury, więc myślę, że ktoś może nie dać oryginału i to nie będzie błąd.
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 25 mar 2020, 11:26

Matix pisze:W rozporządzeniu nie jest napisane ORYGINAŁ faktury, więc myślę, że ktoś może nie dać oryginału i to nie będzie błąd.
Ale też nie jest napiane 'kopia faktury', jakby mogła być kopia to by napisali tak samo jak przy orzeczeniu i zleceniu, tak jak pisali poprzednicy. Dla mnie oczywiste. PFRON wszystko potrafi wyjaśnić tak żeby było korzystniej dla os.niep. bez zważania na przepisy rozporządzenia. My jak dostajemy ksero faktury (jeśli da się to określić np. po pieczątce i podpisie) to prosimy o oryginał, bez dyskusji, jak nie dostarczy to wniosek jest bez rozpatrzenia.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x