Dom pomocy społecznej

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Peter

Dom pomocy społecznej

Post autor: ~Peter »

Mam brata w DPS dla przewlekle chorych psychicznie. Ma tam przebywać decyzją sądu, ale nie jest ubezwłasnowolniony. Chce się zapytać czy kiedu umrze, DPS ma prawo zabrać jego oszczednosci, nieruchomosci, jesli nie zostawi testamentu. Czy DPS albo Opieka Sp. ma prawo do dziedziczenia częsci spadku. Albo noże domadać w sprawie cywilnej rekompenasaty za sprawowana opiekę. Dom Opieki oczywiście panstwowy.
Pozdrawiam
~Kingulinek

Re: Dom pomocy społecznej

Post autor: ~Kingulinek »

Dom Pomocy Społecznej poinformuje o śmierci mieszkańca rodzinę po czym macie pół roku na załatwienie formalności spadkowych. Do sądu należy złożyć wniosek o nabycie spadku.
~Peter

Post autor: ~Peter »

To akurat wiem że do pół roku można odrzucić spadek. Ale ja pytam czy dom opieki może domagać sie jakiejś częsci spadku, W zamian za udzielana wczesniej opieke
~krzysztof

Post autor: ~krzysztof »

Nie, dps nie ma takiej możliwości.
Ewentualne takie roszczenia może wnieść gmina, jeśli wnosiła część odpłatności za pobyt.
~Adriano

Post autor: ~Adriano »

zdecydowanie DPS nie ma takiego prawa!
ODPOWIEDZ