GORZATKA pisze:Mówiąc sam czynsz masz na myśli eksploatacje bo przecież w komunalnych nie ma odstępnego? I co, później liczysz tą eksploatację jeszcze raz do zwykłego dodati przyrównujesz do stawki gminnej?
Wg mnie dobrze rozumiesz. Czynsz to czynsz. Odpłatne czy eksploatacja nie jest czynszem, ta kwota musi wynikać wprost z umowy najmu/podnajmu. Umowa najmu lokalu bez określonego czynszu w zasadzie jest wadliwa i powinna skutkować odmową.
Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.GORZATKA pisze: ↑13 sty 2021, 20:42
mówiąc czynsz myślę czynsz... czyli opłata wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, za użytkowanie lokalu. Do kwoty czynszu nie wlicza się opłat indywidualnych za media (ogrzewanie, woda, ścieki, wywóz śmieci) czyli tzw. opłat licznikowych.
opłata eksploatacyjna jest opłacana w spółdzielniach lub we wspólnotach, czyli dla lokatorów spółdzielni lub właścicieli lokali, a oni nie mają uprawnienia do dopłaty.
czyli tylko to co jest nazwane czynszem wynikające z umowy najmu, czy to najmu mieszkania komunalnego czy też najmu na rynku prywatnym.
Ja to tak rozumiem... czy dobrze?????
Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z MinisterstwaGość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
Zgodnie z ustawą musi złożyć nawet 3 oświadczenia...albo 3 w jednym:) inaczej nie możesz sobie kombinować, że sie dochód nie zmienił.Ja bym nie ryzykowała. Złozenie oświadczeń jest warunkiem, do złożenia kompletnego wniosku, sama adnotacja nie wystarczy. Art.15zzzid oraz Art.15zzziepiotrswakowski pisze: ↑14 sty 2021, 10:47Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy z dopłatą. Pani nie złożyła oświadczenia o dochodach, ale z tego co się orientuje Pani żyję tylko z zasiłków, alimentów na dzieci i chyba jeszcze zasiłku pielęgnacyjnego na jedno niepełnosprawne dziecko i 500 plus. Teraz pytanie czy jak wyśle do niej zawiadomienie o złożeniu oświadczenia, że dochody zmniejszyły się jej o 25% w stosunku do roku 2019, to mam podstawę do stwierdzenia, że jak mi przedłoży takie oświadczanie a w mojej opinii jej dochody nie uległy zmianie to mogę odmówić jej dodatku mieszkaniowego z dopłatą?
liczymy tak jak zawsze dodatek mieszkaniowy obniżając czynsz do zasobów gminy. Natomiast czynsz najmu,czyli odstępne -z tego liczymy 75%. Wtedy od tej kwoty odejmujemy dodatek i to jest doplata do czynszu.Marcin77 pisze: ↑14 sty 2021, 10:12Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z MinisterstwaGość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.