Dopłata do dodatku mieszkniowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 11 z 23    [ Posty: 224 ]

Napisano: 13 sty 2021, 15:58

Również ładnie proszę: [email protected]
MarBa
Referent
Od: 04 kwie 2017, 14:42
Zajmuję się: SR, SW,DM

Napisano: 13 sty 2021, 20:42

Mówiąc sam czynsz masz na myśli eksploatacje bo przecież w komunalnych nie ma odstępnego? I co, później liczysz tą eksploatację jeszcze raz do zwykłego dodati przyrównujesz do stawki gminnej?
[/quote]

mówiąc czynsz myślę czynsz... czyli opłata wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, za użytkowanie lokalu. Do kwoty czynszu nie wlicza się opłat indywidualnych za media (ogrzewanie, woda, ścieki, wywóz śmieci) czyli tzw. opłat licznikowych.

opłata eksploatacyjna jest opłacana w spółdzielniach lub we wspólnotach, czyli dla lokatorów spółdzielni lub właścicieli lokali, a oni nie mają uprawnienia do dopłaty.

czyli tylko to co jest nazwane czynszem wynikające z umowy najmu, czy to najmu mieszkania komunalnego czy też najmu na rynku prywatnym.

Ja to tak rozumiem... czy dobrze?????
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2021, 9:22

GORZATKA pisze:Mówiąc sam czynsz masz na myśli eksploatacje bo przecież w komunalnych nie ma odstępnego? I co, później liczysz tą eksploatację jeszcze raz do zwykłego dodati przyrównujesz do stawki gminnej?

Ja też tak to rozumiem tylko w naszej Gminie w lokalach komunalnych licząc czynsz *75% minus dodatek mieszkaniowy wraz z ryczałtem wychodzi na minusie , a do tego jeszcze dochód osób zajmujących lokale komunalne to zazwyczaj zasiłki stałe albo emerytura więc nie spełnią warunku jakim jest dochód niższy co najmniej 25% jak w roku 2019r. Czy dobrze ???? :roll: :roll: :roll:
Marcin77
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 14 sty 2021, 9:25

GORZATKA pisze:
13 sty 2021, 20:42

mówiąc czynsz myślę czynsz... czyli opłata wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, za użytkowanie lokalu. Do kwoty czynszu nie wlicza się opłat indywidualnych za media (ogrzewanie, woda, ścieki, wywóz śmieci) czyli tzw. opłat licznikowych.
Wg mnie dobrze rozumiesz. Czynsz to czynsz. Odpłatne czy eksploatacja nie jest czynszem, ta kwota musi wynikać wprost z umowy najmu/podnajmu. Umowa najmu lokalu bez określonego czynszu w zasadzie jest wadliwa i powinna skutkować odmową.
Gość
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 11:23
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2021, 9:47

GORZATKA pisze:
13 sty 2021, 20:42

opłata eksploatacyjna jest opłacana w spółdzielniach lub we wspólnotach, czyli dla lokatorów spółdzielni lub właścicieli lokali, a oni nie mają uprawnienia do dopłaty.

czyli tylko to co jest nazwane czynszem wynikające z umowy najmu, czy to najmu mieszkania komunalnego czy też najmu na rynku prywatnym.

Ja to tak rozumiem... czy dobrze?????
Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 14 sty 2021, 10:12

Gość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z Ministerstwa
Marcin77
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 14 sty 2021, 10:25

Cześć

czy komuś już udało się opracować wzór decyzji z podstawą prawną i mógłby się podzielić?
aniaat
Praktykant
Od: 13 sty 2021, 20:23
Zajmuję się: FA/DM

Napisano: 14 sty 2021, 10:47

Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy z dopłatą. Pani nie złożyła oświadczenia o dochodach, ale z tego co się orientuje Pani żyję tylko z zasiłków, alimentów na dzieci i chyba jeszcze zasiłku pielęgnacyjnego na jedno niepełnosprawne dziecko i 500 plus. Teraz pytanie czy jak wyśle do niej zawiadomienie o złożeniu oświadczenia, że dochody zmniejszyły się jej o 25% w stosunku do roku 2019, to mam podstawę do stwierdzenia, że jak mi przedłoży takie oświadczanie a w mojej opinii jej dochody nie uległy zmianie to mogę odmówić jej dodatku mieszkaniowego z dopłatą?
piotrswakowski
Praktykant
Od: 27 lis 2020, 21:57
Zajmuję się: Prawa w Urzędzie Gminy. Dotacje, dodatki mieszkaniowe, przetargi, energia, sprawy związane z inwestycjami, obsługa BDO itp

Napisano: 14 sty 2021, 11:17

piotrswakowski pisze:
14 sty 2021, 10:47
Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy z dopłatą. Pani nie złożyła oświadczenia o dochodach, ale z tego co się orientuje Pani żyję tylko z zasiłków, alimentów na dzieci i chyba jeszcze zasiłku pielęgnacyjnego na jedno niepełnosprawne dziecko i 500 plus. Teraz pytanie czy jak wyśle do niej zawiadomienie o złożeniu oświadczenia, że dochody zmniejszyły się jej o 25% w stosunku do roku 2019, to mam podstawę do stwierdzenia, że jak mi przedłoży takie oświadczanie a w mojej opinii jej dochody nie uległy zmianie to mogę odmówić jej dodatku mieszkaniowego z dopłatą?
Zgodnie z ustawą musi złożyć nawet 3 oświadczenia...albo 3 w jednym:) inaczej nie możesz sobie kombinować, że sie dochód nie zmienił.Ja bym nie ryzykowała. Złozenie oświadczeń jest warunkiem, do złożenia kompletnego wniosku, sama adnotacja nie wystarczy. Art.15zzzid oraz Art.15zzzie
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 sty 2021, 11:20

Marcin77 pisze:
14 sty 2021, 10:12
Gość pisze:Ok. Moje pytanie brzmi czy kwotę tego czynszu liczymy dwukrotnie? Bo przecież wyraźnie jest napisane w przykładach że liczymy "normalny dodatek" (w którym kwotę czynszu wliczamy do opłat tak jak zawsze) i odejmujemy od tych 75% czynszu - wtedy wychodzi kwota dopłaty.
Według mnie tak , jest tak liczone w przykładach z Ministerstwa
liczymy tak jak zawsze dodatek mieszkaniowy obniżając czynsz do zasobów gminy. Natomiast czynsz najmu,czyli odstępne -z tego liczymy 75%. Wtedy od tej kwoty odejmujemy dodatek i to jest doplata do czynszu.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 11 z 23    [ Posty: 224 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x