Dopłata za pobyt w DPS z depozytu pacjenta mimo wpływu emerytury i umowy z Mops ? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 paź 2020, 20:59

Witam.
Od kilku miesięcy mama przebywa w DPS.
Co miesiąc do DPS wplywa z ZUS 70 % emerytury,pozostała kwota jest przelewana z MOPS.
Ja mam umowę z MOPS i tam przelewam ustaloną kwotę.
Właśnie sie dowiedziałem że od ostatniej waloryzacji,z depozytu mojej mamy (tam wplywa pozostałe 30 % emerytury),pobierane jest 50 złotych miesięcznie w ramach dopłaty za pobyt,ponieważ podobno ZUS przelewa nie 70 a 65 procent i stąd brakuje te 50 złotych.
Wydaje mi się to dziwne ,bo po pierwsze DPS ma umowę z MOPS i to chyba MOPS powinien dopłacić te 50 złotych skoro brakuje.
Nie rozumiem tez jak może być mniejszy wpływ z ZUS skoro była rewolaryzacja w marcu,a więc podwyżka...
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ?
Dziękuję za odpowiedzi.
Gregor12
Praktykant
Od: 09 paź 2020, 20:48
Zajmuję się: Firma prywatna

Napisano: 10 paź 2020, 18:54

Niestety nierzadko takie przypadki mają miejsce. Zgodnie z ustawą o pomocy społecznej jeśli dochód osoby - mieszkańca DPS zmienia się o 10 % kryterium dochodowego (w tym przypadku o kwotę 70,10 zł) zostaje zmieniona kwota odpłatności za DPS. Prawdopodobnie u Pana mamy tak sie stało, po waloryzacji kwota emerytury wzrosła o min. 70,10 zł i w związku z tym została zmieniona decyzja dot. odpłatności. ZUS przelewa kwotę, która jest niższa niż ta na decyzji MOPS (przepisy ZUS nie pozwalają na potracenia wyższe niż 65 % emerytury)i dlatego DPS musi pobrać z depozytu mieszkańca brakujacą kwotę.
gsps
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 16:20
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps

Napisano: 24 sty 2023, 22:54

Witam, nie zakładam nowego tematu bo moje pytanie pasuje do tego wątku.
W skrócie, osoba w DPS. 70% dochodów osoby (emerytura + świadczenie uzupełniające + dodatek pielęgnacyjny) idzie do DPSu oraz członkowie rodziny płacą pozostałą część zatem DPS dostaje całą sumę za pobyt osoby w DPS z umowy. 30% z dochodów osoby przebywającej w DPS wpływa na konto pełnomocnika (z tych środków kupowane są ubrania i przesyłane paczki z rzeczami o które prosi osoba przebywająca w DPS). Od początku pobytu DPS domaga się wpłat na konto depozytowe lub zapłatę przelewem za realizację wypisanych recept oraz zleceń na wyroby medyczne. Jest też pouczenie, że pełnomocnik może dokonywać osobiście zakupu leków i wyrobów medycznych i osobiście dostarczać do DPSu.

Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na moje pytania:
1) na jakiej podstawie prawnej DPS zwraca się do pełnomocnika o wpłaty na konto depozytowe, skoro na konto DPSu osoba przebywająca w DPS regularnie płaci już całą sumę na którą jest podpisana umowa.

2) Czy można odmówić wpłat na konto depozytowe? Wszak osoba przebywająca w DPS jest zaopatrywana przez pełnomocnika w ubrania i inne potrzebne artykuły niemedyczne.

3) Czy osoba przebywająca w DPS ma obowiązek pokrywania kosztów wypisywanych recept oraz zleceń na wyroby medyczne z 30% swoich dochodów?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc
manamanam
Praktykant
Od: 15 maja 2022, 17:33
Zajmuję się: pracą

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x