Zasadność dopłaty do pobytu w Dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 wrz 2020, 14:03

Cześć. Jestem nowa i na forum iw pracy. Potrzebuję porady. Trafiła mi się sprawa dopłaty do pobytu w DPS ale zobowiązana córka się odwołuje i nie wiem czy i jak mam szansę z nią walczyć czy odpuścić (to moja pierwsza taka sprawa i zero pomocy).
Sytuacja wygląda tak :ojciec przebywa w tutejszym DPS od 8 lat(wcześniej w innym DPS a wcześniej w zol). Nikt z rodziny nie dopłacał. Gość porzucił rodzinę ponad 50 lat temu, nie płacił alimentów i nie interesował się. Ale nie jest pozbawiony praw rodzicielskich u nie ma rozwodu z żoną. Od żony nie ma szans na dopłatę bo ma małą emeryture. Jedyna córka odmawia ponieważ ojca nie widziała, nie zna i nazywa go tylko reproduktorem. Wysłała mu kilka paczek dla spokoju sumienia ale dopłacać nie chce. Wywiad wykazał, że od maja została zwolniona z pracy i jest na utrzymaniu męża. Mąż ma spory dochód i kwalifikuje się do dopłaty. Mimo to powołują się na zasady współżycia społecznego i nie zgadzają na płacenie. Totalnie nie wiem jak ich argumenty odpierać i co mogę z tym dalej robić. Tak w ogóle to w głębi duszy nie dziwię się że nie chcą płacić w tej sytuacji ale moje odczucia to jedno a praca-drugie. Czy taka odmowa skutkuje skierowaniem sprawy do sądu? Czy mają szansę wygrać i czy taka wygrana dla mnie czymś skutkuje, że źle poprowadziłam sprawę? Szefowa każe mi szukać w przepisach a ja już głupieję. Podpowiedzcie coś? Może mieliście takie sprawy?
ZulaBabula
Praktykant
Od: 04 wrz 2020, 11:58
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 wrz 2020, 15:52

Dzień dobry
sprawę zwolniena reguluje art 64 oraz 64a. Istnieje bardzo wiele orzeczeń sądow administracyjnych (może Pani znaleźć je na tym forum, ja także w kilku postach wklejałem), które mówią bardzo jednoznacznie, że w tego typu sytuacjach istnieje pełna podstawa do zwolnienia. Wszelkie zaburzenia więzi rodzinnych są istotne - a zwłaszcza jeśli jest to tak głęboko patologiczne. Na ten temat wypowiadał się Rzecznik Praw Obywatelskich i Rzecznik Praw Dziecka, a także Federacja Socjalnych, mająca świadomość niesprawiedliowści. A więc istnieją pełne podstawy prawne do zwolnienia z opłat. Dodatkowo, od 4.10.2019 zmieniło się brzmienie art 64 i względy społeczne zostały w nim jeszcze bardziej uwypuklone. Co do sądu - oczywiście, jeśli Pani odrzuci wniosek o zwolnienie z opłat, to na pewno odwołają się do SKO, a potem do sądu.
Rozumiem oczywiście, że jako urzednik obawia się Pani zarzutow o to, że sprawę Pani prowadziła nierzetelnie. Ale jeśli tylko strona opisze całą sytuację, to można poprzeć zwolnenie z opłat nie tylko ludzkimi odruchami i elementarnym poczuciem sprawiedliwości (bardzo się cieszę, że Pani taki odruch wykazuje), ale także bardzo bogatym orzecznictwem, opiną RPO, RPD a także organizacji zrzeszającej pracowników socjalnych.
Pozdarwiam, ja jestem teraz poza domem, nie mam jak załączyć orzeczeń ale jeśli tylko Pani będzie potrebować wsparcia to slużę. Nie jestem prawnikiem, nie jest to praca zarobkowa - jestem po prostu osobą, która miała (neistety) do czynienia z takim przypadkiem jako "podsądny". I wiem, że można sprawę załatwić po ludzku. Nieformalnie: na miejscu tych osób także zerknąłbym nawet na to forum, bo można znaleźć sporo ważnych wskazówek
Pozdrawiam!
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 07 wrz 2020, 14:10

To są linki do kilku postów, w których są orzeczenia dotyczące zwolnień z opłat członków rodziny pokrzywdzonych przez wyrodnego rodzica. Na ten temat wypowiadali się także Rzecznik Praw Obywatelskich, Rzecznik Praw Dziecka i Federacja Socjalnych:

problem-zwolnien-z-oplat-za-dps-207283093

zwolnienie-z-oplat-za-dps-prosba-o-pomoc-207282974
zwolnienie-z-oplat-za-dps-prosba-o-pomoc-207282974-10

decyzja-o-zwolnieniu-z-odplatnosci-za-p ... -207262429

zwolnienie-z-oplaty-dps-za-pobyt-ojca-p ... -207271148

odplatnosc-za-pobyt-ojca-w-dps-207270523

dps-zwolnienie-z-oplat-207279375
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]