Przeniesienie z ZOL do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 sie 2020, 8:47

Witam
Proszę o informacje w jaki sposób można umieść osobę przebywającą w ZOL do DPS
Obecnie 93 letnia babcia przebywa z ZOL pobyt jest tam czasowy nie wiem jak długo będzie mogła tam zostać
Niestety rodzina (dzieci) nie maja ochoty wspomagać nas w dalszej opiec nad babcią.
Babcia od 8 lat mieszka z nami (mieszkanie nie jest i nigdy nie należało do babci, zakupiliśmy je wraz z mężem), ze względu na sytuacje w jakiej babcia się znalazła (zagrożenie bezdomnością, brakiem opieki) zabraliśmy babcie do siebie. Jednak ze względu na pogarszający się stan zdrowia babci (demencja, padaczka starcza itp.) nie jesteśmy w stanie zapewnić jej 24 dobowej opieki.
Czy możemy liczyć na jakąś pomoc ze strony MOPS/Państwa ?
Dodam że babci emerytura nie pozwala na umieszczenie jej w prywatnym domu a my również nie jesteśmy w stanie pokryć całości należności
Będę bardzo wdzięczna za jakakolwiek wskazówkę, bo jestem u kresu wytrzymałości psychicznej
MagdalenaNOWA
Praktykant
Od: 20 sie 2020, 8:33
Zajmuję się: Opieką nad osobą starsza

Napisano: 20 sie 2020, 17:27

Szanowna Pani,
zakładam, że chodzi o biologiczną babcię (jest to Pani babcia?). Jeśli tak jest, to
na pewno powinni Państwo mieć świadomość, że w wypadku umieszczenia Babci w domu pomocy społecznej, Państwo będziecie osobami zobowiązanymi do opłat za pobyt w dps (wraz z pozostałymi zstępnymi: dziećmi, wnukami, prawnukami etc). Może się okazać, że np. ze względu na sytuację finansową, to akurat Państwo będziecie zobowiązani do opłat, które mogą być wysokie. Jeśli przekraczacie Państwo dochody na osobę w rodzinie rzędu 1700 zł (nie pamiętam dokładnej kwoty) to zostaniecie Państwo zobowiązani do opłat za pobyt babci w dps (w praktyce zabiorą Państwu nadwyżkę, nie chcę teraz wchodzić w szczegóły dotyczące algorytmu wyliczania). Podobnie, gdyby Państwo zaciągnęli kredyt albo sprzedali mieszkanie - to zostanie potraktowane jako dochód (kredyt też, choć trudno w to uwierzyć!) A wtedy nieszczęście gotowe - przez 12 miesięcy będziecie Państwo płacić raczej wysokie kwoty. Jest to więc rozwiązanie dość niebezpieczne: może się okazać że za Państwa troskę zostaniecie Państwo "skasowani" przez gminę, i to na znaczące kwoty.

Oczywiście, jeśli Państwa dochody są niskie (i nigdy nie wzrosną), to nic Państwu nie grozi - i wtedy warto wystąpić do MOPS o przyznanie miejsca w dps. Co więcej, wtedy MOPS upomni się o opłatę u owych dzieci, które nie są zainteresowane pomaganiem w opiece - i bardzo słusznie!

Istnieje instytucja zwolnienia z opłat na mocy art 64 i 64a ups, ale to inna sprawa i nie jest oczywiste, czy będzie miała zastosowanie.

Warto zrobić dokładną kalkulację i rozeznanie - być może mimo wszystko lepiej zatrudnić kogoś do czasowej opieki? To zależy od Państwa sytuacji finansowej - oraz od tego, na ile owe inne dzieci chciałyby jakoś brać udział w opiece.
Przykro mi, że nie jest to raczej wiadomość dla Pani miła, ale lepiej mieć świadomość potencjalnych skutków.
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 20 sie 2020, 23:32

Dziękuje za odpowiedź. Wiem, że będzie sprawdzana nasza sytuacja finansowa i wiem że mogę zostać obciążona częściowo kosztami umieszczenia babci w DPS. Póki co nie przekraczam dochodu więc pewnie nie zostanę obciążona w 100%. Nie uchylam się i pomogę finansowo jak tylko będę mogła. Zresztą do tej pory też tak to wyglądało. Niestety babcia po przebytych chorobach i atakach stała się "niemiła" w obyciu i żadna z opiekunek nie wytrzymała dłużej niż 3 tyg.
Porozmawiam z Panią Dyr. ZOL może coś podpowie jak działać dla dobra babci
Pozdrawiam
MagdalenaNOWA
Praktykant
Od: 20 sie 2020, 8:33
Zajmuję się: Opieką nad osobą starsza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x