Dotyczy odpłatności za pobyt w DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
mały_gopsik
Praktykant
Zajmuję się: PS/SR/FA/ŚW
Kontakt:

Dotyczy odpłatności za pobyt w DPS

Post autor: mały_gopsik »

Witam serdecznie. Nowy w temacie.
Mam pytanko jakbyście zrobili. W związku ze zmianami kosztów utrzymania w marcu wysłaliśmy wnioski do DPS o wywiady. Wywiad przyszedł do naszego ośrodka w kwietniu z datą kwietniową na wywiadzie. Są tam nowe kwoty po waloryzacji. Dochód klienta od ostatniego wywiadu i decyzji nie uległ zmianie o 10 %. W wywiadzie zapisano że klient prosi o zmianę odpłatności w związku z waloryzacją świadczenia. Czy w takiej sytuacji dokonalibyście zmiany decyzji dotyczącej odpłatności klienta czy tylko zmiana odpłatności gminy. Druga kwestia czy zmienić odpłatność od marca czy od kwietnia a jeżeli od kwietnia to co z różnicą jaka powinna być opłacona w marcu w związku ze zwiększonym kosztem utrzymania. W marcu poszła stara kwota za pobyt bo nie mieliśmy wywiadu o który pialiśmy.
gsps
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps
Kontakt:

Re: Dotyczy odpłatności za pobyt w DPS

Post autor: gsps »

Jeżeli dochód klienta nie uległ zmianie o 10% kryterium to go nie ruszacie. Odpłatność gminy zmienia się od następnego miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym został opublikowany nowy koszt w Dzienniku Urzędowym (jeśli został opublikowany w marcu to zmiana od kwietnia).
żabcia
Stażysta
Zajmuję się: PS/Św/FA
Kontakt:

Post autor: żabcia »

A od kiedy zmienic odpłatność w sytuacji gdy dochód zmienił się w marcu wywiad przyszedł w kwietniu .Póki zostanie wydana decyzja i się uprawomocni to myślę że od maja.Jak sądzicie?
gsps
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny w dps
Kontakt:

Post autor: gsps »

jeżeli dochód zmienił się w marcu to ma wpływ na kwiecień, więc zmiana od kwietnia.
ODPOWIEDZ