Nasz prawnik: tylko akty prawne (ustawy, rozporządzenia) opublikowane w Dzienniku Ustaw mogą być dla OPS źródłem prawa do przyznawania świadczeń. Akty prawne ogłaszane w Monitorze Polskim nas nie dotyczą. W jego ocenie do czasu ukazania się stosownych regulacji prawnych program nas nie obowiązuje.
Też mam wątpliwości co Uchwały jako do źródła prawa, ale nie będzie stosownych regulacji, w urzędzie wojewódzkim powiedzieli że oprócz ustawy o pomocy społecznej wpisywać uchwałę do decyzji a uzasadnieniu można wskazać konkretne zapisy z uchwały.
Ja nie mam wątpliwości i podzielam zdanie wielkopolski.
Uchwały rady Ministrów oraz zarządzenia Prezesa Rady Ministrów mają charakter wewnętrzny i obowiązują tylko jednostki organizacyjne podległe organowi wydającemu te akty (art. 93 konstytucji). Tylko w razie stanu wojennego! kiedy sejm nie może się zebrać zamiast ustaw moc powszechną mają zarządzania Prezesa Rady Ministrów lub Prezydenta.
No i kolejny raz dotyka nas \"paraliż\" komunikacyjny. Każdy UW ma odmienne zdanie, każdy prawnik w ops również - a dyrekcja naciska na szeregowych pracowników. Tymczasem konkretnych wyjasnień ze strony ministerstwa nie ma. U nas - podobnie jak w Wielkopolsce - zapadła decyzja, iż do czasu ukazania się stosownych regulacji prawnych program nas nie obowiązuje. Zatem czekamy nadal
Ale jaja, to jest ten program czy nie, oni faktycznie tam chyba jadą na amfie, jak można tak prostą rzecz spiep....ć,
Gwoli jeszcze tej dyskusji jeśli przyznam na podstawie ustawy o pomocy społecznej i wydam jakąś kwotę z własnych, to gdy w końcu te sieroty wprowadzą program,to ta kwota będzie liczona jako wkład własny czy nie?
czy ustawa albo rozporządzenie ma daty graniczne ich obowiązywania, chyba nie, skoro nie ma to jaki problem, uchwała tylko to potwierdza, nie prawdaż???
ale .... słusznie dumasz otóż kiedy poprzednio się kończył program aneksowano go do 2013 r. USTAWĄ z dnia 19 listopada 2009 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją wydatków budżetowych:
Art. 17. W ustawie z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu
programu wieloletniego \"Pomoc państwa
w zakresie dożywiania\" (Dz. U. Nr 267, poz. 2259 oraz
z 2008 r. Nr 225, poz. 1487) wprowadza się następujące
zmiany:
1) w art. 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
\"2. Program jest programem wieloletnim w rozumieniu
art. 80 ustawy z dnia 26 listopada
1998 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2003 r. Nr 15, poz. 148, z późn. zm.) i jest
realizowany w latach 2006—2013.\"
Podsumowując STANU WOJENNEGO nie ma, prezes rady ministrów siły zmiany ustawy nie ma .... PROGRAMU NIE MA!