No tak .. skrót RM oznacza i to i to. A pytam bo znalażłem uchwały na podstawie art. 96 które podwyzszały wlasnie posiłki do 150 % co wydało mi sie co najmniej dziwne.
Wiem, że wszyscy są dostatecznie zdenerwowani ale pragnę tylko nadmienić, że zgodnie z art. 87 Konstytucji RP Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia, natomiast art. 93 stanowi, że Uchwały Rady Ministrów mają charakter wewnętrzny i obowiązują tylko jednostki organizacyjnie podległe organowi wydającemu te akty. Rozmawiałam z urzędnikiem MPiPS i ma on pełną tego świadomość. Moim zdaniem uchwała, w żaden sposób nie może stanowić podstawy wydawania decyzji administracyjnych przez organy samorządu terytorialnego.
Od 2005 była ustawa i wiadomo było co robić, potem dołożyli 6a, szkoły już przysłały listy z 6a, a my nie mamy programu osłonowego, zanim zrobimy wywiady to upłynie kilka dni, a potem decyzje, następne dni. Nie możemy drukować bo nie ma podstawy i czekaliśmy na ustawę lub rozporządzenie a tu UCHWAŁA, co powiem 900 DZIECIM, dlaczego nie mogą jeść od początku stycznia, wyślę je do naszego wspaniałego ministerstwa ....