dożywianie od stycznia 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 36 z 52    [ Posty: 514 ]

Napisano: 03 sty 2014, 13:04

Było tak:

Ustawa z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\"
Art. 5. 1. Pomoc w zakresie dożywiania może być przyznana nieodpłatnie osobom i rodzi nom, o których mowa w art. 3 pkt 1, jeżeli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 150 % kryterium dochodowego, o którym mowa odpowiednio w art. 8 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o pomocy społecznej. 2. Rada gminy może podjąć uchwałę o podwyższeniu kryterium dochodowego, o którym mowa w ust. 1. 3. W przypadku, o którym mowa w ust. 2, pomoc przyznawana osobom, których dochody przekraczają 150 % kryterium dochodowego, o którym mowa w ust. 1, jest finansowana ze środków własnych gminy przeznaczonych na realizację Programu.

A teraz jest tak:

UCHWAŁA Nr 221 RADY MINISTRÓW z dnia 10 grudnia 2013 r.
w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014–2020
Ze środków przekazywanych w ramach Programu gminy udzielają wsparcia osobom spełniającym warunki otrzymania pomocy wskazane w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej oraz spełniającym kryterium dochodowe w wysokości 150 % kryterium, o którym mowa w art. 8 ww. ustawy.

Wiele osób na tym forum pisze że uchwała Rady Ministrów z 10 grudnia nie jest aktem prawnym nas obowiązującym z czym się zgadzam.

Proszę powiedzcie w wytycznych MPiPS i Urzędów Wojewódzkich pojawia się kryterium 150 % na podstawie którego możemy dożywiać dzieci w szkołach.

Do końca 2013 r. regulowała to jasno ustawa z dnia 29 grudnia 2005 r. a obecnie tylko i wyłącznie uchwała Rady Ministrów która wg. wielu z nas nie stanowi dla nas prawa.

I co robić ?
~pawel

Napisano: 03 sty 2014, 14:00

interpretacja MUW jest nagięta do granic wytrzymałości
przecież art. 96 ust. 4, nawet przyjmując że wchodzi w ten katalog posiłek co dla mnie nie jest takie jasne, określa tylko zasady a nie wysokość, od której jest uzależniona dobra wola rady gminy; wysokość jest określona w pkt 2 art. 96 i jeżeli rada sobie podwyższy kryterium to jest przekroczenie delegacji w tym zakresie
czytajmy literalnie prawo
~tattoo

Napisano: 03 sty 2014, 14:41

a jak rozróżnią ze z dotacji to przyznałam tylko z dotacji
a tym pow.100 ze środków wlasnych
~Maria

Napisano: 03 sty 2014, 14:41

a jak rozróżnią ze z dotacji to przyznałam tylko z dotacji
a tym pow.100 ze środków wlasnych
~Maria

Napisano: 03 sty 2014, 16:08

Niezły bubel prawny nam przygotowano. Na litość, czy zagląda tu ktoś z Ministerstwa?
~asia

Napisano: 03 sty 2014, 16:11

hej Asiu
no niezły pasztet
mój wójt stwierdził, po analizie przepisów, że na nasze ryzyko mamy wydawać decyzje w sprawie posiłków, bo żadne dziecko w gminie nie może być pozbawione obiadu przez czyjąś frasobliwość
już wydajemy decyzje
pozdrawiam
~tattoo

Napisano: 03 sty 2014, 16:50

iiii 150 % kryterium dochodowego ..................
~socjalny

Napisano: 03 sty 2014, 17:09

~tattoo ! Wójt tylko stwierdził, czy dał to na pismie ? Władza po wyborach się może zmienić a my przy kontroli będziemy się tłumaczyć .

~mona

Napisano: 03 sty 2014, 19:09

pokażcie mi w ustawie o pomocy przepis, że posiłek dajemy do 150 % buahahaha
~...

Napisano: 03 sty 2014, 19:40

nie ma się z czego śmiać, ale należy porozmawiać ...
jasne, że nie ma przepisu na 150%, ani też nie może być wywołana uchwała rady gminy w tym zakresie bo nie ma delegacji do tego
wiem, że uchwała Rady Ministrów nie jest właściwie żadnym aktem nas obowiązującym, że nie wspomnę o wskazówkach/wytycznych
nie mniej jednak podjąłem taką decyzję, że będziemy się stosować do uchwały rady ministrów, tj, przyjmujemy 150%, ale bez uchwały rady gminy

co do mojego wójta to mam pewność na 100%, że się nie wykpi, a już troszkę żyję na tym świecie i potrafię ocenić sytuację

pozdrawiam
KJ
tattoo
Praktykant
Od: 02 sty 2014, 19:24
Zajmuję się:
Strona WWW: http://gops.lipno.pl

Strona 36 z 52    [ Posty: 514 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x