My robimy tak: do rak klienta, na jeden miesiąc
art 8............art 17 ust 1 pkt 3 i 14, art art 39 ust 1 i 2, 106 ust1 .itd kpa i dzienniki.
-zasiłek celowy I/2014 w wysokości 124 zł na zakup żywności celem przygotowania posiłku dla.................. w SP.......... w styczniu 2014.
Kasa:
Zobowiązuje Panią do przedłożenia dowody wpłaty u prac. socjalnego przy ponownym ubieganiu się o pomoc.
Faktycznie, nigdzie w ustawie nie jest określone według jakich kryteriów należy przyznawać świadczenie niepieniężne, jakim jest np. posiłek (bo nie na podst. art. 8, który mówi o świadczeniach pieniężnych, a w art. 96 tez mowa o różnych świadczeniach, w tym rzeczowych, ale też nie o posiłku). A co powiecie na to, żeby w podstawie prawnej decyzji przyznającej posiłki przywołać po prostu art. 7 określając w ten sposób, że przyznajemy tenże posiłek z tytułu ubóstwa?
Podstawa wyglądałaby wtedy tak:
Na podstawie: art. 7 pkt 1, art. 17 ust. 1 pkt. 3 i 14, art. 36 ust. 2 pkt j, art. 48 ust. 1, ust. 5, w związku z art. 101, art. 104 ust. 4, art. 106 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013 r. poz. 182 ze zm.), oraz art.104, art. 108 kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. poz. 267 ze zm.)
a czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy uchwała w sprawie programu osłonowego jest aktem prawa miejscowego i powinna być publikowana w dzienniku urzędowym? nie mam wątpliwości co do podniesienia kryterium i uchwały na podstawie art 96, ale znalazłem kilka orzeczeń, że programy osłonowe uchwalane na podstawie art 17 ust. 2 pkt 4 to tzw. akty kierownictwa wewnętrznego, adresowane do kierownika ops, i nie są aktami prawa miejscowego. a jeśli tak, to nie mogą być publikowane w dzienniku urzędowym, a uchwała z takim zapisem może okazać się nieważna.
no właśnie mnie się też wydaje, że nie powinna być publikowana, ale jak patrzę na te projekty uchwał i już właściwe uchwały dostępne w internecie to zacząłem wątplić
Nikt nie napisał o tym, że już się nam za d....biorą ( tak to odczytuję) gdyż Ministerstwo zażądało sobie danych ile w styczniu dożywiamy a ile dożywianych było w XII 1013 r., jaki stosunek procentowy, czy są uchwały Rady Miejskiej, jeżeli nie ma to kiedy będą, jeżeli nie dożywialiśmy to czy były wypłacane zasiłki celowe specjalne itp., itd.
no i co z tego, niech wezmą się do pracy i zrobią to jak należy, a nie szukają jeleni. Nie dajcie się wrobić nie róbcie żadnych uchwał, za rok wycofają się z tego dofinansowania a uchwały zostaną i zasiłki zjedzą wam cały budżet. Bo nie ma takiej opcji oby uchwała dotyczyła jedynie dożywiania. Więc niech każdy zastanowi sie dobrze zanim podejmie taka uchwale, bo wtedy jest szansa na to ze wyleci sie z pracy/