dożywianie od stycznia 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 51 z 52    [ Posty: 514 ]

Napisano: 31 sty 2014, 14:14

Uchwała RM na którą powołuje się uzasadanienie określa warunki otrzymania przez OPS dofinansowania z budżetu państwa. Nie określa natomiast warunków przyznania posiłku, które to określa TYLKO ustawa o pomocy społecznej, w szczególności art. 48. Zatem uzasadnienie nie wydaje się być prawidłowe.
~Tomek

Napisano: 31 sty 2014, 14:15

to wszystko jest jedną jazdą
~ina

Napisano: 31 sty 2014, 14:19

dziękuje za zainteresowanie no ale w takim razie już nie wiem co robić, jeśli spróbować zaskarżyć decyzje to co zarzucić w odwołaniu?

czyli zarzucić błędne zastosowanie art. 8 ustawy gdyż posiłek nie jest formą świadczenia pieniężnego, bo jak wynika z art. 36 pkt 2 j) jest świadczeniem niepieniężnym a w przypadku świadczeń niepieniężnych nie obowiązuje kryterium dochodowe z art. 8 ale obowiązują kryteria z art. 7 ?

czy dobrze kombinuję?

~jaaaaaa

Napisano: 31 sty 2014, 14:20

że to jakiś popraniec wymyślił taką popapraną ustawę o.p.s a my się tak musimy męczyć
~aga

Napisano: 31 sty 2014, 14:23

dzieci jest coraz mniej, zrobić dożywianie dla wszystkich chętnych dzieci, bez żadnych wywiadów, papierków, decyzji szkoły biorą faktury i się rozliczają, dać to do ministerstwa oświaty
~...

Napisano: 31 sty 2014, 14:23

do jaaaaaa

Skoro taka masz doskonałą wiedzę na temat przepisów to odwołania nie potrafisz napisać.
~ewa

Napisano: 31 sty 2014, 14:25

spróbować zaskarżyć chyba mi nic nie szkodzi,? przecież równie dobrze może gmina nie uchwalić żadnej swojej uchwały a że były jakieś tam wytyczne z ministerstwa że ma być uchwała rady nie są obowiązujące

pytanie w drugą stronę czy są ośrodki przyznające dożywianie dzieciom w szkole ponad te 100% dochodu?

~jaaaaaa

Napisano: 31 sty 2014, 14:27

do ewa pytam bo nie jestem specjalistką od pomocy społecznej,
tak teraz kombinuje czytając Wasze sugestie i ustawę o pomocy społecznej

kto pyta nie błądzi
~jaaaaaa

Napisano: 31 sty 2014, 14:41

Ja bym się od takiej decyzji odwołał. Myślę że powyżej masz już sedno napisane: uzasadnienie jest co najmniej wątpliwe, gdyż sugeruje że Uchwała RM określa warunki przyznania posiłku, a tak nie jest. Po 1 stycznia 2014 warunki te określa tylko Ustawa o pomocy społecznej. I to jest punkt zaczepienia. pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 31 sty 2014, 14:42

Uchwała RM określa tylko warunki otrzymania dotacji.
~Tomek

Strona 51 z 52    [ Posty: 514 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x