Witam wszystkich, może ktoś mógłby mi podpowiedzieć w takiej sprawie. Klient,osoba samotna, bezdzietnna z orzeczeniem o znacznym niepełnosprawności z symbolem ;P" przebywa w kolejnym Zakładzie Opiekuńczo - Leczniczym. Z poprzedniego ZOL-u sam zrezygnował, powrócił do środowiska, ale nie był w stanie sam funkcjnować. Po krótkim pobycie w domu ponownie został umieszczony w szpitalu psychiatrycznym, a następnie umieszczony w ZOL-u. Teraz przysłał do tutejszego Ośrodka podanie o umieszczenie go w DPS. Mówiąc szczerze nie bardzo wiem co mam z tym zrobić, jak rozwiązać tą sprawę. Może ktoś miał podobny przypadek i zechce mi podpowiedzieć.
Napisz wniosek o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego (chyba że ten ZOL jest na waszym terenie) i zażądaj zaświadczenia lekarskiego z którego ma wprost wynikać, czy klient wymaga wzmożonej opieki medycznej - jeżeli tak, to masz sprawę czystą - odmowa skierowania do dps w związku z art.54 ust 3 ustawy o pomocy społecznej.
Jeżeli natomiast lekarz stwierdzi zasadność przeniesienia do dps, bo pacjent nie wymaga wzmożonej opieki medycznej, to przeprowadzasz normalne postępowanie o dps (no i tu już zależy jaka jest wasza polityka - czy pana skierujecie do dps, czy też dacie mu odmowę z uwagi na jego zasoby i możliwości - czyli pobyt w ZOL).
Sprawa niezbyt skomplikowana, no chyba ze Pan wymaga ubezwłasnowolnienia - to się wtedy będziecie bawić...
Umieścić goscia w DPS. Ewidentnie widać ze nie radzi sobie sam, nie ma wsparcia od rodziny.
Wysłac wniosek o przeprowadzenie wywiadu srodowiskowego do miejscowego OPS. Oni odeslą i ropatrzycie i wydacie decyzje wy.
NO gorzej jak np Pan nie wyrazi zgody na DPS. To wtedy pismo do sądu...z prosbą o umieszczenie bez jego zgody...