Proszę o pomoc pierwszy raz wprowadziłem wniosek o duplikat KDR. Wnioskodawca nie złożył wniosku o o zwolnienie z opłaty za wydanie duplikatu tylko uiścił opłatę. W takiej sytuacji rozumie że nie wydaje decyzji o odmowie. Problem mam w programie. Przy wprowadzaniu wniosku wybrałem opcje że nie wniesiono o zwolnienie. Jak wchodzę na wnioski do obsłużenia następnie wybieram rodzinę i dokumenty decyzji/odwołania pojawia się odmowa ze zwolnienia z ponoszenia opłaty za duplikat. Natomiast w raportach w liczba wniosków i decyzji administracyjnych pozycji Liczba osób, którym wydano decyzję o odmowie zwolnienia z opłaty za wydanie duplikatu mam uwzględnioną jedną osobę czy taka sytuacja jest poprawna czy coś źle zrobiłem czy może jednak muszę wydać decyzję? Bardzo proszę o pomoc
Też tak mam. a też nic nie wybierałam a wmawiają mi że ja coś zrobiłam z obsługi si kdr. nic nie musisz robic. a ten błąd musi zostać. tak mi odpisali. Coś zrobili z tym, systemem i źle działa
Monica za twoja radą napisałem do help desk a odpowiedź jest następująca:
Otrzymaliśmy już zgłoszenie dotyczące tego tematu i zdajemy sobie z niego sprawę. Problem został przez nas opisany i przekazany do Ministerstwa z prośbą o podjęcie decyzji w jaki sposób zagadnienie rozwiązać. Dopóki Ministerstwo nie wypowie się na ten temat jako wykonawca sami poprawek nie wprowadzimy, ponieważ działanie jest zgodne z dokumentacją techniczną. Poniżej fragment wyjaśnienia ze wspomnianego zgłoszenia wraz z dokumentacją.
Zgodnie z dokumentacja powykonawczą (fragment poniżej) przy wyborze wariantu "Czy zwolnienie z opłaty" użytkownik ma do wyboru trzy opcje, ale rzutowane są one tylko na dwie wartości: opłata, brak opłaty. Innymi słowy według dokumentacji opcje 1 i 2 traktowane są tożsamo, a co za tym idzie w obydwu przypadkach generuje się wspomniana w zgłoszeniu decyzja.
1. NIE - "nie wniesiono wniosku o zwolnienie"
2. TAK - "zwolnienie z opłaty"
3. ODMOWA - "odmowa zwolnienia z opłaty"
System działa zgodnie z projektem. Zgłoszenie przekierowujemy do Ministerstwa i prosimy o podjęcie decyzji czy należy rozbudować obsługę duplikatów o dodatkowe przypadki.
Z DOKUMENTACJI MOK
Nazwa pola: Czy zwolnienie z opłaty za wydanie duplikatu
Walidacja: Pole dostępne, w przypadku, gdy wybrana została jedna pozycja wniosku rodzaju „wnoszę o wydanie duplikatu Karty” RozpatrzeniePozycji.czyOplataZaDuplikat
Dostępne wartości na liście, to: TAK, NIE, ODMOWA.
Po wyborze TAK, aktualizowana jest wartość w tabeli:
RozpatrzeniePozycji.czyOplataZaDuplikat, na NIE,
A po wyborze NIE lub ODMOWA -
aktualizowana jest wartość w tabeli: na TAK.
Tak więc można uznać że po naszej stronie wszystko jest w porządku
Decyzji wprowadzonej i zatwierdzonej nie można już usunąć. Proszę wprowadzić korektę do sprawozdania S01 pod konie okresu sprawozdawczego. W polu dotyczącym zwolnienia z ponoszenia opłaty wartością domyślną jest "nie wniesiono wniosku o zwolnienie". Dla podanego w zgłoszeniu wniosku wybrano "odmowa zwolnienia z opłaty" co skutkuje wygenerowaniem decyzji "Odmowa zwolnienia z ponoszenia opłaty za duplikat". W związku z częstymi pomyłkami przy przyznawaniu duplikatu do SI KDR zostanie dodany komunikat informujący o wybranej opcji.