duzy błąd i problem, może ktoś pomoże
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
duzy błąd i problem, może ktoś pomoże
facet cały czas pobierał zasiłek stały, zus dzwonił ze prawo do emerytury nabędzie od 1 marca, ja miałam zaćmienie umysłu i powiedziałem że nie ma żadnych świadczeń ( nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem... :/ )więc nic mu nie potrącili. co poradzicie??? załamana
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: duzy błąd i problem, może ktoś pomoże
Ja bym się tym tak nie martwiła, zwłaszcza jeśli nie informowali was o przyznaniu facetowi świadczenia na piśmie. Nasz ZUS z reguły nie informuje nas o przyznaniu świadczeń naszym klientom, nawet kiedy mają zaświadczenia w dokumentach albo informację o pobieraniu zasiłku stałego we wniosku. My po otrzymaniu oficjalnej informacji o przyznaniu świadczenia klientowi (z ZUS lub od samego klienta) występujemy do ZUS, powołując się na art. 99 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej z prośbą o zwrot świadczeń za okres za który ZUS przyznał rentę lub emeryturę. Wprawdzie jest to sytuacja bardziej niekorzystna dla klienta, bo potrącają mu później świadczenia z bieżących wypłat a nie z wyrównania,ale tego nie jesteśmy w stanie przeskoczyć. Mam nadzieję, że trochę pomogłam. A tak poza tym, to twój klient po otrzymaniu decyzji z ZUS sam powinien zgłosić, że otrzymał świadczenie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: duzy błąd i problem, może ktoś pomoże
BabaYaga dzięki za pomoc i słowo otuchy!!!!
Oprócz duzy błąd i problem, może ktoś pomoże - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Pogrzeb nn w Pomoście
Ciemna strona pomocy społecznej w "Polityce"
terminale
zasiłek stały a zasiłek pielęgnacyjny
zasiłek okresowy
pokrętna sytuacja
MPiPS-03 zatrudnienie, co z macierzyńskim?
Dom Pomocy Społecznej - odpłatnośc
zasiłek szkolny !!!!!!!!!!!!!!!
załączniki do wywiadu zdo i szo
wliczyć okresówkę ?
zasiłek stały a okresowy
zasiłek dla opiekuna
930 ze zm.
zas.okr.
Pomoc Społeczna się budzi - Koszalin! Protest!