Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Monika.Kloc1
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, DO
Kontakt:

Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje

Post autor: Monika.Kloc1 »

Witam bardzo proszę o poradę cóż robić dalej. Otóż mam Pana, który złożył wniosek o wypłatę DW, na swoje nieszczęście podaje adres zamieszkania w tym samym budynku co ja więc wiem na 1500%, że facet tu nie mieszka. Wysłałam wniosek do Urzędu czy ma deklarację śmieciową, oczywiście nie ma więc wezwałam go do złożenia wyjaśnień. Pan przyjechał i na piśmie złożył oświadczenie, że zarządca wspólnoty go oszukał bo on posiada deklarację śmieciowa i płaci za śmieci. Więc wystąpiłam z wnioskiem do Zarządcy Wspólnoty i otrzymałam odpowiedź, że Pan nie składa deklaracji śmieciowej bo mieszka w innym mieście. I nie wiem jak skonstruować odmowę. Facet po prostu odziedziczył mieszkanie, które stoi puste i nikt w nim nie mieszka. Zostało mi chyba tylko zlecenie wywiadu środowiskowego
esko
Stażysta
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
Kontakt:

Re: Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje

Post autor: esko »

Przy wywiadzie w bublowej ustawie są dwa istotne słowa "można" i "jeśli" są wątpliwości, więc jeśli ich nie masz, a masz ustalenia i dokumenty to rób odmowę i się nie przejmuj.
Asia4
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Asia4 »

Każde gospodarstwo domowe "produkuje" śmieci, więc jeśli nie płaci, to znaczy, że ich nie produkuje, więc nie ma za co płacić. Ja daję odmowę, niech się odwołują.
Arla
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW
Kontakt:

Post autor: Arla »

Ja przesłuchiwałam listonosza i sołtysa :lol:
Monika.Kloc1
Praktykant
Kontakt:

Asia4 pisze:Każde gospodarstwo domowe "produkuje" śmieci, więc jeśli nie płaci, to znaczy, że ich nie produkuje, więc nie ma za co płacić. Ja daję odmowę, niech się odwołują.
Też tak uważam, i nie muszę wywiadu przeprowadzać bo mieszkam obok i w życiu tego Pana na oczy nie widziałam. Jeszcze bezczelny oświadcza mi cały czas nieprawdę.
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Z jednej strony chciałbym zobaczyć jego minę jak mu mówisz że to co mówi to nieprawda bo tam mieszkasz, z drugiej strony lepiej się nie ujawniać :roll:
Monika.Kloc1
Praktykant
Kontakt:

roriyok pisze:Z jednej strony chciałbym zobaczyć jego minę jak mu mówisz że to co mówi to nieprawda bo tam mieszkasz, z drugiej strony lepiej się nie ujawniać :roll:
Lepiej załatwić to incognito. Ale obecna zmiana tej ustawy jest po prostu kosmiczna. Jednym słowem teraz prawie każdemu się należy dodatek.
mk1979
Stażysta
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Post autor: mk1979 »

Może coś takie w decyzji odmownej?
W myśl art. 2 ust. 15a pkt 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym, dalej "ustawa" dokonując weryfikacji wniosku o wypłatę dodatku węglowego wójt bierze pod uwagę
w szczególności:
1) informacje wynikające z deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, o której mowa w art.6m ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2022r. poz. 1297, 1549 i 1768).
Tutejszy organ, na podstawie zgromadzonych w sprawie dowodów ustalił, że na adres wnioskodawcy wskazanym we wniosku nie została złożona deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
ODPOWIEDZ