Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, DO
- Kontakt:
Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje
Witam bardzo proszę o poradę cóż robić dalej. Otóż mam Pana, który złożył wniosek o wypłatę DW, na swoje nieszczęście podaje adres zamieszkania w tym samym budynku co ja więc wiem na 1500%, że facet tu nie mieszka. Wysłałam wniosek do Urzędu czy ma deklarację śmieciową, oczywiście nie ma więc wezwałam go do złożenia wyjaśnień. Pan przyjechał i na piśmie złożył oświadczenie, że zarządca wspólnoty go oszukał bo on posiada deklarację śmieciowa i płaci za śmieci. Więc wystąpiłam z wnioskiem do Zarządcy Wspólnoty i otrzymałam odpowiedź, że Pan nie składa deklaracji śmieciowej bo mieszka w innym mieście. I nie wiem jak skonstruować odmowę. Facet po prostu odziedziczył mieszkanie, które stoi puste i nikt w nim nie mieszka. Zostało mi chyba tylko zlecenie wywiadu środowiskowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS
- Kontakt:
Re: Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje
Przy wywiadzie w bublowej ustawie są dwa istotne słowa "można" i "jeśli" są wątpliwości, więc jeśli ich nie masz, a masz ustalenia i dokumenty to rób odmowę i się nie przejmuj.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Każde gospodarstwo domowe "produkuje" śmieci, więc jeśli nie płaci, to znaczy, że ich nie produkuje, więc nie ma za co płacić. Ja daję odmowę, niech się odwołują.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Ja przesłuchiwałam listonosza i sołtysa 

-
- Praktykant
- Kontakt:
Też tak uważam, i nie muszę wywiadu przeprowadzać bo mieszkam obok i w życiu tego Pana na oczy nie widziałam. Jeszcze bezczelny oświadcza mi cały czas nieprawdę.Asia4 pisze:Każde gospodarstwo domowe "produkuje" śmieci, więc jeśli nie płaci, to znaczy, że ich nie produkuje, więc nie ma za co płacić. Ja daję odmowę, niech się odwołują.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Z jednej strony chciałbym zobaczyć jego minę jak mu mówisz że to co mówi to nieprawda bo tam mieszkasz, z drugiej strony lepiej się nie ujawniać 

-
- Praktykant
- Kontakt:
Lepiej załatwić to incognito. Ale obecna zmiana tej ustawy jest po prostu kosmiczna. Jednym słowem teraz prawie każdemu się należy dodatek.roriyok pisze:Z jednej strony chciałbym zobaczyć jego minę jak mu mówisz że to co mówi to nieprawda bo tam mieszkasz, z drugiej strony lepiej się nie ujawniać
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praca socjalna
- Kontakt:
Może coś takie w decyzji odmownej?
W myśl art. 2 ust. 15a pkt 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym, dalej "ustawa" dokonując weryfikacji wniosku o wypłatę dodatku węglowego wójt bierze pod uwagę
w szczególności:
1) informacje wynikające z deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, o której mowa w art.6m ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2022r. poz. 1297, 1549 i 1768).
Tutejszy organ, na podstawie zgromadzonych w sprawie dowodów ustalił, że na adres wnioskodawcy wskazanym we wniosku nie została złożona deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
W myśl art. 2 ust. 15a pkt 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym, dalej "ustawa" dokonując weryfikacji wniosku o wypłatę dodatku węglowego wójt bierze pod uwagę
w szczególności:
1) informacje wynikające z deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, o której mowa w art.6m ustawy z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2022r. poz. 1297, 1549 i 1768).
Tutejszy organ, na podstawie zgromadzonych w sprawie dowodów ustalił, że na adres wnioskodawcy wskazanym we wniosku nie została złożona deklaracja o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.
Oprócz Dw pan uparcie twierdzi że mieszka a nic na to nie wskazuje - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Decyzja zmiana ustawy dodatek węglowy
Macie kasę na węglowy?
Pompa ciepła = drewno
Dodatek dla gospodarstw domowych - pelet
preferencyjny zakup wegla
Drugie i kolejne po 3.11
wywiad
węgiel po cenie preferencyjnej
wzór pisma
czy wasze gminy też mają pomysł aby wcisnąć wam sprzedaż węgla
Art. 2 ust. 15 f po zmianach
Butle gazowe