Dwa wnioski - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 sty 2017, 15:11

Pani(rozwódka) złożyła wniosek na pierwsze dziecko w składzie rodziny on i dziecko dochody tylko jej alimenty - przyznane św.
Następnie urodziła drugie dziecko na które złożyła wniosek św w składzie rodziny wpisała pierwsze dziecko i partnera ( ojca biologicznego tych dzieci)
Dostarczyła do ośrodka uzysk partnera ,czy doliczać go do dochodu rodziny ,jak robicie w systemie.
Alfred

Napisano: 24 sty 2017, 15:19

czy można byłoby zrobić to tak? ::
wprowadzić zmianę sytuacji życiowej na starym wniosku, dodać ojca i nowe dziecko do składu rodziny, przeliczyć dochód. jeżeli nie przekroczy to załatwić bez kwalifikacji.
a wniosek złożony obecnie wprowadzic jako nowy wniosek z obecnym składem rodziny i dalej wiadomo jak postepować.
czy gdzieś popełniłabym błąd?
kosmopatka
Referent
Od: 25 sie 2016, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 20:48

Takich sytuacji mam coraz więcej.Mam podobną sytuację tylko u mnie w pierwszym wniosku była w składzie matka z dzieckiem.A w drugim matka,dziecko,nowe dziecko i nowy ojciec. Tzn ,że teraz ten drugi wniosek należy rozpatrzeć bezdochodowo a w ten pierwszy wniosek dodać ojca i dziecko i sprawdzić dochodowo.OK ale teraz jakie dochody ojca wziąć aktualne czy z 2014 roku?Ojciec rozpoczął pracę w styczniu 2016r.
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 21:10

a nie lepiej byłoby wprowadzić wniosek w związku ze zmianą sytuacji rodziny i dodać konkubenta jego dochody, oraz nowe dziecko, wtedy świadczenia idą z jednej decyzji i jest łatwiej jeśli coś zmienia się w późniejszym czasie. Może Pan Tomek z Sygnity nam podpowie :?: Też mnie to interesuje
amm

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x