Zapoznałam się z informacjami odnośnie wniosków o zmianę zamieszczonymi pod postem sprawozdanie 500 i nie bardzo rozumiem jak mam załatwiać I rzecz a dokładnie gdy uzyskany dochód powoduje uchylenie świadczenia wychowawczego rozpatrzmy 2 przypadki:
I. Rodzina ma 1 dziecko, donoszą uzysk, ja rejestruje to jako wniosek o zmianę, daje kwalifikuj no i mamy informacje że przekroczone kryterium więc teraz wypada uchylić świadczenie.
Czyli wchodzę w decyzje do opracowania a tam mam tylko 1 szablon do wyboru "tylko decyzja odmowna".
Ale przecież ja w tym zakresie nie wydaje żadnej decyzji odmownej tylko wydaje decyzję uchylająca to świadczenie.
Więc czy tam nie powinno być odwołanie do szablonów uchylających? To po co w takim razie we wszystkich decyzjach w opcjach jest decyzja uchyaljąca...
II. Rodzina ma 3 dzieci niepełnoletnich. Świadczenie zostało przyznane na wszystkie 3 czyli uwzględniając kryterium dochodowe. Rodzina donosi uzysk, robię jak podobnie wyżej rejestruje to jako wniosek o zmianę, wpisuje dochód. Widzę że już mamy do czynienia z przekroczeniem , daje kwalifikuj i system potwierdza, że przekroczenie dochodu.
Przechodzę do decyzji do i mam do wyboru rodzaj decyzji: przyznanie lub odmowa przyznania świadczenia. No i znowu jak w przypadku powyżej muszę wybrać przyznanie świadczenia i ręcznie wprowadzić całą treść uchylenia... A system przyznaje mi na pozostałą 2.
Czy w tym wypadku też nie powinna być możliwość wyboru rodzaju decyzji tzn uchylenia.. Ja z punktu widzenia pracownika nie chcę przyznawać od nowa tylko chcę uchylić na to 1 dziecko.
Jeśli nie ma takiej możliwości by tam był typ decyzji uchylającej a nie przyznanie lub odmowa to po co w takim razie jest we wszystkich decyzjach ---> operacje --> decyzja uchylająca??
Odnosząc się do sprawozdania do wiersza 2 "liczba decyzji przyznających" no to gdy miałam uchylenie w danym miesiącu z powodu uzysku i rodzina tak jak wyżej miała 3 dzieci to mimo wszystko to robiąc według zaleceń aby uchylić weszłam w decyzje do opracowania i do wyboru miałam odmowne lub przyznanie. Aby było świadczenie dalej na 2 dzieci musiałam dać przyznanie i teraz w raporcie wykazuje mi "tą decyzje przyznającą" ale przecież ja fizycznie takiej nie wydałam tylko uchylałam na 1 dziecko...