Do Pana Tomka - wniosek o zmianę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 25 sty 2017, 9:18

Zapoznałam się z informacjami odnośnie wniosków o zmianę zamieszczonymi pod postem sprawozdanie 500 i nie bardzo rozumiem jak mam załatwiać I rzecz a dokładnie gdy uzyskany dochód powoduje uchylenie świadczenia wychowawczego rozpatrzmy 2 przypadki:

I. Rodzina ma 1 dziecko, donoszą uzysk, ja rejestruje to jako wniosek o zmianę, daje kwalifikuj no i mamy informacje że przekroczone kryterium więc teraz wypada uchylić świadczenie.

Czyli wchodzę w decyzje do opracowania a tam mam tylko 1 szablon do wyboru "tylko decyzja odmowna".
Ale przecież ja w tym zakresie nie wydaje żadnej decyzji odmownej tylko wydaje decyzję uchylająca to świadczenie.

Więc czy tam nie powinno być odwołanie do szablonów uchylających? To po co w takim razie we wszystkich decyzjach w opcjach jest decyzja uchyaljąca...

II. Rodzina ma 3 dzieci niepełnoletnich. Świadczenie zostało przyznane na wszystkie 3 czyli uwzględniając kryterium dochodowe. Rodzina donosi uzysk, robię jak podobnie wyżej rejestruje to jako wniosek o zmianę, wpisuje dochód. Widzę że już mamy do czynienia z przekroczeniem , daje kwalifikuj i system potwierdza, że przekroczenie dochodu.

Przechodzę do decyzji do i mam do wyboru rodzaj decyzji: przyznanie lub odmowa przyznania świadczenia. No i znowu jak w przypadku powyżej muszę wybrać przyznanie świadczenia i ręcznie wprowadzić całą treść uchylenia... A system przyznaje mi na pozostałą 2.

Czy w tym wypadku też nie powinna być możliwość wyboru rodzaju decyzji tzn uchylenia.. Ja z punktu widzenia pracownika nie chcę przyznawać od nowa tylko chcę uchylić na to 1 dziecko.

Jeśli nie ma takiej możliwości by tam był typ decyzji uchylającej a nie przyznanie lub odmowa to po co w takim razie jest we wszystkich decyzjach ---> operacje --> decyzja uchylająca??

Odnosząc się do sprawozdania do wiersza 2 "liczba decyzji przyznających" no to gdy miałam uchylenie w danym miesiącu z powodu uzysku i rodzina tak jak wyżej miała 3 dzieci to mimo wszystko to robiąc według zaleceń aby uchylić weszłam w decyzje do opracowania i do wyboru miałam odmowne lub przyznanie. Aby było świadczenie dalej na 2 dzieci musiałam dać przyznanie i teraz w raporcie wykazuje mi "tą decyzje przyznającą" ale przecież ja fizycznie takiej nie wydałam tylko uchylałam na 1 dziecko...
xyz25

Napisano: 25 sty 2017, 11:26

Tak - jest to odmowa, ale na wydruku takiej decyzji wszystkie świadczenia odmówione są drukowane jako uchylone (przynajmniej na domyślnych ustawieniach szablonów wydruków).

Decyzje odmowne i uchylone nie są liczone w sprawozdaniach, więc rodzaj decyzji nie ma znaczenia pod kątem sprawozdawczości. Także ten raport który dla Was przygotowaliśmy jest tak zrobiony, że jak tylko we wniosku będzie załącznik o utracie, to nasz raport liczy i uchylenie i odmowe i zakończenie.

Dla porządku, jeszcze raz cała rzecz o wnioskach w/s zmian:

Fakt zgłoszenia wystąpienia zmiany sytuacji życiowej rodziny, która może mieć wpływ na prawo do przyznanego świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia (np. zmiana składu rodziny, zamiana sytuacji dochodowej itd.), zawsze należy rejestrować w systemie jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej", gdyż decyzję zmieniającą prawo do świadczenia lub wysokość przyznanego świadczenia zgodnie z opisem systemu dla obszaru Świadczeń Rodzinnych należy wydawać na podstawie wniosku o zmianę świadczenia.

Jeżeli osoba nie złożyła wniosku formalnego, tylko dostarczyła oświadczenie/zaświadczenie o zmianie sytuacji rodzinnej, to wówczas w danych takiego wniosku należy w polu "Typ wniosku" wybrać wartość:
- "zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji", jeżeli zmiana ma wpływ na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i konieczne jest wydanie decyzji zmieniającej decyzję pierwotną.

- "zgłoszenie zmiany sytuacji - bez zmiany decyzji", jeżeli zmiana nie ma wpływu na prawo do świadczenia/wysokość przyznanego świadczenia i nie ma konieczności zmiany decyzji pierwotnej. Wówczas taki wniosek należy załatwić bez kwalifikacji (zamknąć bez nadania biegu)

Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.

Wartości dostępne w polu "Typ wniosku" są zgodne ze słownikiem "Kod typu wniosku", który stanowi załącznik do wymagań homologacyjnych MRPiPS dla obszaru Świadczeń Rodzinnych.

Jednocześnie informujemy, że z modyfikacji danych wniosku od strony Administracji (Pakiet narzędziowy>Modyfikacja danych wniosku) korzystać należy tylko w przypadku potrzeby wprowadzenia we wniosku korekty, która nie wynika ze zmiany sytuacji życiowej rodziny po wydaniu decyzji, tylko np. z błędnie wprowadzonych danych, gdyż wniosek, na podstawie, którego została wydana decyzja musi zawierać informacje o sytuacji życiowej rodziny aktualnej na dzień podjęcia decyzji.

Decyzja zmieniająca wydana na podstawie wniosku o zmianę zastępuje decyzję pierwotną (bieżącą).

Wnioski o zmianę wynikają z Wymagań Homologacyjnych MRPiPS:

Decyzja powinna być przygotowana poprzez wskazanie wniosku o przyznanie/ zawieszenie/ przywrócenie/ zmianę świadczenia.

Ponadto, załącznikiem do wymagań homologacyjnych są słowniki centralne i tam w słowniku "KOD Rodzaju Wniosku" jest

515 - wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 25 sty 2017, 11:53

A jak to jest dokładnie z tymi wnioskami w związku ze zmianą gdy składamy na nowe dziecko.
Zaznaczamy że jest to wniosek także na pierwsze czy nie?
Nie jest to przecież wniosek na pierwsze, a w raporcie tak wskazuje.
A jak nie zaznaczymy że na pierwsze to w raportach miesięcznych nie wskazuje tej rodziny że pobiera świadczenie na pierwsze dziecko.

Jak zrobić to poprawnie?
********** :-)

Napisano: 25 sty 2017, 11:55

proponuję opisać szczególny przypadek konkretny (zaczernić tylko dane osobowe) to poproszę Analityka SR żeby się wypowiedział.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 26 sty 2017, 8:19

Chodzi o to, że jak się wprowadza wniosek o zmianę gdy urodzi się nowe dziecko, i rodzina ma już przyznane świadczenie na pierwsze dziecko, czy powinno zaznaczać się że jest to wniosek na pierwsze dziecko?
********** :-)

Napisano: 26 sty 2017, 8:35

uzytkownik xyz25 zadal bardzo konkretne pytania...a pan Panie Tomku nie odpowiedzial na nie tylko po kopiował wczesniejsze wypowiedzi, ktore de facto nie udzielają odpowiedzi konkretnej.

np. Więc czy tam nie powinno być odwołanie do szablonów uchylających? To po co w takim razie we wszystkich decyzjach w opcjach jest decyzja uchyaljąca...

np. Aby było świadczenie dalej na 2 dzieci musiałam dać przyznanie i teraz w raporcie wykazuje mi "tą decyzje przyznającą" ale przecież ja fizycznie takiej nie wydałam tylko uchylałam na 1 dziecko... ????
1986

Napisano: 26 sty 2017, 8:38

********** :-) pisze:Chodzi o to, że jak się wprowadza wniosek o zmianę gdy urodzi się nowe dziecko, i rodzina ma już przyznane świadczenie na pierwsze dziecko, czy powinno zaznaczać się że jest to wniosek na pierwsze dziecko?
Musisz zaznaczyć, że na 1 ponieważ zamyka poprzednią decyzje i przenosi świadczenia.
Powinno nie zamykać poprzedniego świadczenia a wygenerować listę na 2 dziecko.
Szanuje tych, którzy nigdy nie stają na palcach, by przypodobać się innym. Prawdziwe jezioro nie musi nikogo przekonywać, że jest jeziorem. Robią to bajora.
Katar
Awatar użytkownika
Referent
Od: 08 kwie 2014, 11:27
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2017, 8:57

Wypróbowałam różne wersje.

- Wniosek o zmianę, bez zaznaczenia że na pierwsze i przenosiłam przyznane świadczenie na tamto pierwsze dziecko. Bo to wniosek na kolejne, ale w raportach miesięcznych nie wykazywało tej rodziny że ma świadczenie na pierwsze dziecko.

- Wniosek o zmianę, zaznaczałam że to wniosek też na pierwsze, ale wtedy wykazuje że jest to wniosek na pierwsze dziecko, a przecież nie jest, tylko na kolejne.

Sama już nie wiem.
Gość

Napisano: 26 sty 2017, 10:03

1986 pisze:uzytkownik xyz25 zadal bardzo konkretne pytania...a pan Panie Tomku nie odpowiedzial na nie tylko po kopiował wczesniejsze wypowiedzi, ktore de facto nie udzielają odpowiedzi konkretnej.
wytłuszczona część mojej wypowiedzi to konkretna odpowiedź.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 30 sty 2017, 14:42

Katar pisze:
********** :-) pisze:Chodzi o to, że jak się wprowadza wniosek o zmianę gdy urodzi się nowe dziecko, i rodzina ma już przyznane świadczenie na pierwsze dziecko, czy powinno zaznaczać się że jest to wniosek na pierwsze dziecko?
Musisz zaznaczyć, że na 1 ponieważ zamyka poprzednią decyzje i przenosi świadczenia.
Powinno nie zamykać poprzedniego świadczenia a wygenerować listę na 2 dziecko.
Problem jest w tym,że w raporcie wykaże że jest to wniosek także na pierwsze dziecko, a to jest kolejny wniosek na kolejne dziecko.

A jak u was ?
Gość

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x