dwa zasiłki stałe i pielęgnacyjny

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
walek
Stażysta
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym
Kontakt:

dwa zasiłki stałe i pielęgnacyjny

Post autor: walek »

Witam, z lekka się pogubiłem i potrzebuję Waszej pomocy:)
Rodzina dwuosobowa, dwa zasiłki stałe, jeden w wysokości 514,00zł, drugi 257,00zł. w październiku członek rodziny dostaje zasiłek pielęgnacyjny 153,00zł. Zmieniam od listopada wysokość zasiłku:
a) Głowie rodziny na 437,50zł (kryterium - dochód), członkowi na 180,50zł (stały główny z października 514,00zł + pielęgnacyjny 153,00zł/2 =333,5 tj. dochód na osobę) i w grudniu zmieniam członkowi na 218,75zł (stały głowy rodziny 437,50zł + 153,00zł pielęgnacyjnego/2 = 295,25 tj. dochód na osobę) - co koliduje mi z art. 106. 3a. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, ale zmiana ta byłaby na korzyść strony
b) Głowie rodziny na 437,50zł, członkowi na 218,50zł (zasiłki stałe z października pomijam i obliczam biorąc do dochodu głowy rodziny tylko zasiłek pielęgnacyjny, a członkowi wliczam wyliczony na listopad stały głowy i pielęgnacyjny).
Pierwsza możliwość koliduje mi z interesem strony, bo traktując literalnie powołany art. rodzina jest stratna (a jest to jedyne źródło utrzymania rodziny) bo nie mam jak zmienić wysokości zasiłku stałego na wyższą kwotę.
Druga jest znowu niezgodna z definicją dochodu utraconego....
I bądź tu człowieku mądry:) za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuję
maszanti

Re: dwa zasiłki stałe i pielęgnacyjny

Post autor: maszanti »

Witaj!!! Moim zdaniem zasadniczą kwestią jest tutaj kiedy została odebrana decyzja zasiłku pielęgnacyjnego przez klienta. Jeśli w październiku to zmiana zasiłku stałego głównego powinna być od listopada i po uprawomocnieniu się jej zrobiłabym zmianę zasiłku stałego drugiego na dochodach listopadowych ale zmieniłabym od grudnia (tj. 437,50 +153=295,25zł, zasiłek stały 514-295,25= 218,75 zł.). Myślę że rodzina nie traci na tej zmianie bo przed zmianami ich dochód na rodzinę wynosił 771zł(514+257) a po zmianie 809,25zł (437,50+218,75+153). Dodatkowo można zawsze przyznać zasiłek okresowy, który nie wpływa na zamianę zasiłku stałego lub zasiłek celowy w zależności od sytuacji finansowej ośrodka. Pozdrawiam :)
walek
Stażysta
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym
Kontakt:

Re: dwa zasiłki stałe i pielęgnacyjny

Post autor: walek »

maszanti
Dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź, podrzuciłem temat prawnikom, zobaczymy co odpowiedzą ;)
ODPOWIEDZ