dwa zdo w rodzinie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 maja 2014, 17:06

Witajcie.
Mam taki przypadek: kobieta w związku małżeńskim w nieformalnej separacji pobierała ś. p. na swoją matkę do 30,06.2013r. jej mąż również pobierał ś.p. na swoją matkę przyznane w 2010 roku - jak jeszcze w rodzinie mogły być dwa świadczenia. terez obydwoje chcieliby otrzymać ZDO. Czy mogą ? Czy gdzieś jest zapis że w rodzinie nie może być dwóch ZDO?
pozdrawiam.
wiewiorka

Napisano: 18 maja 2014, 22:24

nikt ???
wiewiorka

Napisano: 19 maja 2014, 7:06

wiewiorka pisze:w nieformalnej separacji
Nie ma czegoś takiego. Jeśli rozwód lub separacja nie jest ustalona orzeczeniem sądu to to jest dalej pełnoprawne małżeństwo.
wiewiorka pisze:Czy gdzieś jest zapis że w rodzinie nie może być dwóch ZDO?
W ustawie o ZDO jest odwołanie do ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu z 31.12.12 - a tam był zapis, że nie może być dwóch świadczeń pielęgnacyjnych w rodzinie. W tej sytuacji jednak skłaniałbym się raczej do przyznania świadczeń, bo oboje mieli nabyte prawo.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 7:44

oczywiście że to małżeństwo, pisząc o nieformalnej separacji chciałam podkreślić fakt, że tym trudniej byłoby im wytłumaczyć ,że jeden z nich ewentualnie miałby pobierać ZDO.
Czytając zapisy ustawy w brzmieniu z 31.12.2012r. nigdzie nie ma mowy,że nie może byc dwóch ZDO w rodzinie a jedynie dwóch świadczeń. stąd moje wątpliwości.
wiewiórka

Napisano: 19 maja 2014, 9:10

ale zdo przyznajesz na zasadach świadczenia z stanu na 31.12.2012 r. , wiec tym samym nie moze być dwóch, wiec nigdzie nie będziesz miała typowego zdania ze " zdo nie przysługują dwa w rodzinie"
lux
Stażysta
Od: 07 maja 2014, 9:03
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2014, 10:46

tez tak myślałam, ale dając odmowę zastanawiam się jaki art. użyję. w ustawie w brzmieniu z 31.12.2012 jest zapis: 4) osoba w rodzinie ma prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, albo do świadczenia pielęgnacyjnego na tę lub inną osobę w rodzinie lub poza rodziną..
Nie ogarniam tego.
Może ktoś mi to wyłożyć ?
wiewiórka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x