z czego wynika żądanie zakończenia odwołań SKO czy WSA itp ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 17 maja 2014, 12:16

Z czego wynika żądanie zakończenia dawnych odwołań SKO czy WSA itp żeby rozpatrzono obecny wniosek o zwrot w ZDO i o dalsze ZDO. W ustawie nie ma o tym nic. W dodatku tamte odwołania dotyczyły świadczenia pielęgnacyjnego które zabrano i nie istnieje dla dorosłych.
Więc dlaczego to ma teraz wpływać na obecny wniosek ?
jana

Napisano: 17 maja 2014, 21:03

Z kpa
Rozdział 6
Zawieszenie postępowania
Art. 97.
§ 1. Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie:
4) gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzy-gnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.
m&m

Napisano: 19 maja 2014, 9:08

Ale jak ma złożone w sadzie żądanie z art.145 to już nie jest zagadnienie wstępne więc nie zawsze tak jest
mimi

Napisano: 20 maja 2014, 8:04

jana pisze: W ustawie nie ma o tym nic. W dodatku tamte odwołania dotyczyły świadczenia pielęgnacyjnego które zabrano i nie istnieje dla dorosłych.
Więc dlaczego to ma teraz wpływać na obecny wniosek ?
art. 2 ust. 5 ustawy o zdo
Zasiłek dla opiekuna nie przysługuje za okresy, w których:
1) osobie ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego lub
2) na osobę wymagającą opieki innej osobie zostało ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego lub świadczenia pielęgnacyjnego.

oraz art. 97 § 1 kpa Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie:
4) gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.
Martha89

Napisano: 20 maja 2014, 21:46

Bylem dzis w mops po druk wniosku o ZDO i go dostałem ale powiedzieli że przyjmą wniosek dopiero jak dostarczę dokument o wycofaniu ze SKO spraw o SZO i ŚP :| Mówiłem że w Polsce w wielu innych ośrodkach przyjmują niezależnie od spraw w WSA czy SKO. To mi odpowiedziała ze taki pracownik wtedy przyjmuje wniosek na własną odpowiedzialność ! a oni nie przyjmą !!!!

U mnie to SKO Gdańsk jest tragiczne, moje odwołania o nieprzyznanie SZO i ŚP ZALEGAJĄ już tam 9 miesięcy ! (od końca sierpnia 2013 r.) Po mimo że w miedzy czasie składałem skargę na bezczynność SKO

Ciekawe ile z kolei potrwa to cofniecie skarg ze SKO ???? :shock: na pewno jakieś 1-3 miesiące !? + później jeszcze 1 miesiąc na rozpatrzenie wniosku w mops :roll:

Jestem już prawie rok wykluczony i zepchnięty na margines, a tu kolejne “kłody pod nogi”.
Jak żyć żeby do końca nie zwariować ... hę ? :!:
opiekun WO

Napisano: 20 maja 2014, 22:22

Wybacz, ale:
opiekun WO pisze:moje odwołania o nieprzyznanie SZO i ŚP ZALEGAJĄ
Chciałeś oba świadczenia naraz? :shock:
opiekun WO pisze:owiedzieli że przyjmą wniosek dopiero jak dostarczę dokument o wycofaniu ze SKO spraw o SZO i ŚP
To, źle Ci powiedzieli. Przyjąć muszą, nie mogą odmówić. A w związku ze sprawami w SKO mogą co najwyżej zawiesić postępowanie do czasu rozstrzygnięcia.
opiekun WO pisze:ZALEGAJĄ już tam 9 miesięcy ! (od końca sierpnia 2013 r.)
Poważnie??
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2014, 22:37

- odwołania do sko były na szo i na śp do którego i tak już nie byłem uprawniony ale złożyłem tak w ramach protestu !

- mops musi przyjąć !? ale na co mam sie powołać żeby przyjęli bez marudzenia ? mam im powiedzieć że muszą bo IKS tak napisał na forum ?

- w sko Gdańsk czeka sie obecnie 1 rok na rozpatrzenie !!!!!! takie sa fakty ... wszyscy czekają ...
to są sprawdzone informacje !

ciekawe ile potrwa cofnięcie odwołań ?????? :o
opiekun WO

Napisano: 21 maja 2014, 8:05

Nic im nie musisz tłumaczyć, pracownik ma ZAWSZE obowiązek strony przyjąć!!! choćby był nieuzasadniony i bez sensu. W trakcie postepowania wniosek jest po prostu rozpatrywany pozytywnie, negatywnie lub się umarza postepowanie. Idź na skargę do kierownika albo wyślij wniosek pocztą albo złóż w sekretariacie za potwierdzeniem
huhu

Napisano: 21 maja 2014, 8:19

Organ administracji nie może odmówić przyjęcia wniosku, a jeśli Pani twierdzi, że może to niech poda podstawę prawną. A nawet jak wymyśli jakieś pokrętne tłumaczenie to wyślij wypełniony wniosek poleconym listem.
opiekun WO pisze:mam im powiedzieć że muszą bo IKS tak napisał na forum ?
Wbrew pozorom i opiniom niektórych, to co pisze IKS na forum ma pokrycie w obowiązujących przepisach.
opiekun WO pisze:złożyłem tak w ramach protestu !
No to tak trochę bez sensu, ale Twoja sprawa w sumie.
opiekun WO pisze:w sko Gdańsk czeka sie obecnie 1 rok na rozpatrzenie
Masakra... Oni mają 30 dni na rozpatrzenie sprawy jak każdy inny organ administracji, chyba, że wyślą info o przedłużeniu terminu. Jeśli okres oczekiwania jest aż tak długi no to się ewidentnie nie wyrabiają - braki kadrowe.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:23

Dzieki za info Iks i huhu ...

Dzwoniłem do SKO Gdańsk i takie COFNIĘCIE odwołania trwa obecnie 2-3 tygodnie (no bo jest prostsze) ale właśnie, napływa dużo wniosków o wycofania ! i czas może sie wydłużyć ...

A na takie standardowe rozpatrzenie odwołania dalej bardzo długo się czeka !

Co do mops, to jakoś im to dostarczę żeby przyjęli wniosek niezależnie od spraw w SKO, powiem im że wysłałem już list o cofniecie odwołań ... (który dzisiaj z resztą wyślę).
opiekun WO

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x