dwie wierzycielki - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 14 lip 2016, 11:36

mam dłużnika który jest cały czas jako uchylający się więc wysłałam, inf. do komornika, że sytuacja nie uległa zmianie.
Teraz dostałam wniosek o podjęcie działań wobec tego samego dłużnika, od innego OPS- bo inna wierzycielka, która pierwszy raz złożyła na dziecko.
Moje pytanie: czy prowadzę na nowo postępowanie o uznanie za uchylającego (bo na wywiad nie przyszedł) no bo nie mogę chyba przyjąć tej decyzji o uchylającym się, która obowiązuje przy tym pierwszym wniosku?
Rozwiejcie moje wątpliwości
--Kaasia

Napisano: 14 lip 2016, 11:46

Decyzja dotyczy jednego dłużnika, więc art. 5a.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2016, 12:00

ale to jest pierwszy wniosek z tego OPS, od tej wierzycielki,
--Kaasia

Napisano: 14 lip 2016, 12:07

Ja bym przeprowadziła na nowo postępowanie na to jedno dziecko, bo on był uznany jako dłużnik uchylający się na inne dzieci.
Kate12345

Napisano: 14 lip 2016, 12:14

no i mam dylemat
--Kaasia

Napisano: 14 lip 2016, 12:18

Błędem nie będzie jak zrobisz drugi raz postępowanie. Przecież i tak jest uchylający się :) a może przyjdzie na wywiad :P
Kate12345

Napisano: 14 lip 2016, 12:30

Przecież decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się nie dotyczy wierzyciela i dlatego nie można napisać jednej decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych wobec Jana Kowalskiego, a drugiej wobec Jana Nowaka. Ona dotyczy jednego i tego samego dłużnika i może być tylko jedna. Co innego wnioski, te mogą przychodzić od różnych OWW. Co innego też dalsze postępowanie z dłużnikiem.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2016, 12:49

czyli jeśli nie przyszedł na wywiad, wszczynam postępowanie, sprawdzam czy płaci 50%, a następnie uchylam postępowanie w związku z tym, że w obrocie jest już taka decyzja, dobrze rozumiem?
prokuratura, CEPIK, starostwo?
--Kaasia

Napisano: 14 lip 2016, 12:57

Art. 5a ust. 2. W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi
przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie
informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie
wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych,
jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych
pozostaje w mocy.
nowapa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2016, 13:23

ja uważam i tak robię, że w przypadku gdy jest inny wierzyciel to trzeba na nowo przeprowadzić całe postępowanie....bo skąd wiadomo, że w tym przypadku dłuznik również sie nie wywiązuje z obowiazku w 50 %????. Tak mnie uczono na szkoleniu i tak robie
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny