Dworczyk już zapowiedział - OPSy będa dzwonić do seniorów 70+ czy już są zaszczepieni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 maja 2021, 9:39

Dworczyk zapowiedział, że rząd wyda decyzje/polecenie samorządom, aby w ramach promowania akcji szczepień, kontaktować się ( ponoć telefonicznie) z seniorami, czy już są zaszczepieni. Akcję tę rząd chce przeprowadzić za pomocą pracowników OPS.
Więc pewnie za kilka dni spodziewać się należy nowej akcji.
forumowiczek
Stażysta
Od: 11 kwie 2016, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2021, 10:09

Oj, pokuszę się najpierw od podstawę prawną takiego działania.
Na upartego w ramach pracy socjalnej można zadzwonić do osób objętych pomocą OPS z informacją o szczepieniach. O to czy są zaszczepieni nie pytałbym w ogóle. Ale co do osób, które nie korzystają z pomocy OPS. No to już wkraczamy w RODO.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 26 maja 2021, 11:08

Interesujące - a ja myślałem, że sprawami medycznymi (łącznie z ich promocją / informacją)mogłaby zajmować się służba zdrowia.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 26 maja 2021, 11:22

Xman pisze:
26 maja 2021, 11:08
Interesujące - a ja myślałem, że sprawami medycznymi (łącznie z ich promocją / informacją)mogłaby zajmować się służba zdrowia.
Dwa lata temu był pomysł, by socjalni w ramach pracy socjalnej informowali o programie Czyste powietrze
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 26 maja 2021, 14:03

Zrobiłem krótki research i znalazłem. Wrzucam suchy fragment tekstu - bez komentarza.

Namawianie seniorów do szczepień

Samorządy zostaną zobowiązane do kontaktowania się z osobami powyżej 70 roku życia w sprawie szczepień. - Wypracowaliśmy dla dużej części przedstawicieli środowisk samorządowych następujący model: w najbliższych dniach i tygodniach wojewodowie będą wystawiać decyzje administracyjne dla samorządów, które będą zobowiązywały samorządy do nawiązania kontaktu telefonicznego z wszystkimi mieszkańcami danej gminy powyżej 70. roku życia - powiedział Dworczyk.
Dodał, że w czasie takiej rozmowy, realizowanej najczęściej przez pracowników GOPS lub MOPS osoby po 70. roku życia będą pytane, czy zaszczepiły się przeciw COVID-19. - Jeżeli taka osoba się nie zaszczepiła, to będzie jej oferowane szczepienie, które zostanie zorganizowane przez zespół wyjazdowy, który dojedzie do takiej osoby niezaszczepionej, deklarującej chęć zaszczepienia - przekazał Michał Dworczyk.

Źródło: rp.pl https://www.rp.pl/Koronawirus-SARS-CoV- ... otych.html
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 26 maja 2021, 14:42

No to ciekawa będzie kwestia nr telefonów do tych osób - kto je ma i jak nam je przekażą.
"Zespół wyjazdowy" - mam nadzieję że bez pracownika socjalnego ; )
Xman
Starszy referent

Napisano: 27 maja 2021, 9:40

Xman pisze:
26 maja 2021, 14:42
No to ciekawa będzie kwestia nr telefonów do tych osób - kto je ma i jak nam je przekażą.
"Zespół wyjazdowy" - mam nadzieję że bez pracownika socjalnego ; )
A potem rodziny osób zmarłych winę rzucą na nas bo to my namawialiśmy ma szczepienia a nie na służbę zdrowia i znów będziemy chłopcami do bicia
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2021, 14:01

Ja namawiał nie będę - tak jak nie namawiałem dotychczas nikogo na jakiekolwiek wyroby medyczne.
Mogę INFORMOWAĆ o możliwości skorzystania.
Xman
Starszy referent

Napisano: 31 maja 2021, 12:39

Xman pisze:
27 maja 2021, 14:01
Ja namawiał nie będę - tak jak nie namawiałem dotychczas nikogo na jakiekolwiek wyroby medyczne.
Mogę INFORMOWAĆ o możliwości skorzystania.
Dobrze prawisz Kolego
gosc2016
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 10:32
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x