działalność gospodarcza - pierwszy raz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 maja 2024, 14:31

Wnioskodawca w deklaracji o dochodach wpisał miejsce pracy: własna działalność gospodarcza.
Powiedzcie mi proszę, jakich dokumentów potwierdzających powyższe powinnam zażądać od wnioskodawcy, aby móc obliczyć dochód z działalności gospodarczej?
Bardzo dziękuję za pomoc!
malaczarna88
Stażysta
Od: 17 lis 2022, 14:54
Zajmuję się: PS/ŚW

Napisano: 14 maja 2024, 14:34

malaczarna88 pisze:
14 maja 2024, 14:31
Wnioskodawca w deklaracji o dochodach wpisał miejsce pracy: własna działalność gospodarcza.
Powiedzcie mi proszę, jakich dokumentów potwierdzających powyższe powinnam zażądać od wnioskodawcy, aby móc obliczyć dochód z działalności gospodarczej?
Bardzo dziękuję za pomoc!
po pierwsze musisz wiedzieć jak rozlicza się z tej działaności, jak ona jest prowadzona art. 3 ust 5 i ust 6 u.d.m.
5
Wysokość dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, w przypadku prowadzenia działalności opodatkowanej na zasadach określonych w przepisach ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2647, z późn. zm.), ustala się na podstawie oświadczenia wnioskodawcy lub zaświadczenia wydanego przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego.
6.
Wysokość dochodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2022 r. poz. 2540 oraz z 2023 r. poz. 1059) osiąganego w okresie 3 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego ustala się, przyjmując dochód miesięczny w wysokości 1/12 dochodu ogłaszanego corocznie w drodze obwieszczenia ministra właściwego do spraw rodziny, o którym mowa w art. 5 ust. 7a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych. Roczną wysokość przychodu z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy, o której mowa w zdaniu pierwszym, przyjmuje się jako czterokrotność przychodu osiągniętego przez wnioskodawcę w okresie 3 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 maja 2024, 14:38

Nie mam pojęcia jak wnioskodawca rozlicza z tej działalności. Nie mam żadnych danych. Żadngo numeru Nip, żadnej nazwy. Mam go wezwać do wyjaśnienia na podstawie wspomnianych wyżej artykułów?
malaczarna88
Stażysta

Napisano: 14 maja 2024, 15:00

malaczarna88 pisze:
14 maja 2024, 14:38
Nie mam pojęcia jak wnioskodawca rozlicza z tej działalności. Nie mam żadnych danych. Żadngo numeru Nip, żadnej nazwy. Mam go wezwać do wyjaśnienia na podstawie wspomnianych wyżej artykułów?
a wstawił jakiś dochód chociaż? czy co napisał? w deklaracji jest przecież tabelka na miejsce pracy...źródło dochodu...ale też wysokość dochodu ...wstawił coś?
możesz go wezwać z art 64 par 2 Kpa jeśli nie wstawił nic i Ty nie wiesz czy on dochod ma czy nie ma....myślę, że to brak formalny :roll:
albo art 7 ust 13. u. d.m.
W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.
gdy dochód jest ale Ty nie masz żadnego oświadczenia wnioskodawcy co to za dochód i jak go wyliczył...
VIP

Napisano: 14 maja 2024, 15:04

Wnioskodawca wstawił w miejscu działalność gospodarcza w wysokości: "strata".
W związku z tym zastanawiam się czy powinnam go wezwać do złożenia jakiegokolwiek zaświadczenia czy też nie, skoro napisał "strata".
malaczarna88
Stażysta

Napisano: 14 maja 2024, 15:08

malaczarna88 pisze:
14 maja 2024, 15:04
Wnioskodawca wstawił w miejscu działalność gospodarcza w wysokości: "strata".
W związku z tym zastanawiam się czy powinnam go wezwać do złożenia jakiegokolwiek zaświadczenia czy też nie, skoro napisał "strata".
ja bym wywiad przeprowadziła srodowiskowy i tam by się okazało co to za działalność ....i czy oby na pewno strata
ja ewentualnie proszę wnioskodawców by zaświadczenie od księgowej dostarczyli by było wiadomo, że jest strata lub by osobiście osoba prowadząca działaność gospodarczą złożyła oświadczenia co to zadziałaność na jakich zasadach prowadzona i że w dokładnie tym okresie 3 miesięcy była strata ...wiem wiem....deklaracja jest oświadczeniem wnioskodawcy...jednak jak mówione tu zostało nic nie wiesz na temat jego działaności...
VIP

Napisano: 14 maja 2024, 15:14

Ok tak też zrobię. Dziękuję bardzo.
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz proszę. Wnioskodawca sprzedał działkę (z której przy poprzednich wnioskach miał dochód z gospodarstwa rolnego) i uzyskał spory dochód z tego tytułu. Nie przedłożył do wniosku dokumentu potwierdzającego sprzedaż, natomiast wiem że działki już nie ma, bo akt notarialny jest w innym dziale :)
Uwzględniać czy nie uwzględniać tego dochodu?
malaczarna88
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x