działania wobec dłużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
młoda

działania wobec dłużnika

Post autor: młoda »

Hej, dostałam jako OWD wniosek o podjęcie działań wobec nowego dłużnika, wezwanie na wywiad z podwójnym awizo.
Sprawdziłam- nie figuruje w ewidencji świadczeniobiorców tutejszego organu.
Jak postępujecie w takiej sytuacji?
1. podwójna awizo zgodnie z art. 44 Kpa - skutecznie doręczone i dalsza procedura
2. odsyłacie do OWW jako organ niewłaściwy.
Referentka_
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚR/500+
Kontakt:

Re: działania wobec dłużnika

Post autor: Referentka_ »

Raczej nie ma podstaw do nr 2
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

ja w takim wypadku robię postępowanie o uznaniu za uchylającego się :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Referentka_
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚR/500+
Kontakt:

Post autor: Referentka_ »

Ewela77 pisze: 28 gru 2021, 15:24 ja w takim wypadku robię postępowanie o uznaniu za uchylającego się :)
Zgadzam się ;)
martagops
Stażysta
Zajmuję się: FA ŚR
Kontakt:

Post autor: martagops »

postępowanie 1
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Wiele gmin mi odsyła z informacja ze nie odbiera korespondencji wiec nie maja wiedzy czy mieszka a to na OWWW wg ustawy ma ustalić miejsce zamieszkania dłużnika. Jeszcze wyjaśnienie np piszą ze aby zastosować art 44 kpa i doręczenie zastępcze warunkiem jest ze adresat zamieszkuje pod wskazanym adresem a oni nie maja takiej wiedzy czy zamieszkuje wiec nie ma możliwości uznania doręczenia zastępczego za skuteczne. :O chyba sama zacznę używać takiego tekstu ;)
Inna sytuacja, jeden owww co roku wysyła do nas wniosek o podjecie działan i my co roku odpisujemy ze pan nie jest naszym mieszkańcem a był jedynie "w młodości" tzn przed założeniem rodziny zameldowany. Ale taki adres dostają od komornika to tak wysyłają. Sytuacja patowa.
młoda

Post autor: młoda »

Dziękuję bardzo. :D
Też tak robię jak Wy, ale coraz częściej spotykam się z odsyłaniem do mnie wniosku o podjęcie działań z odpowiedzią od innego organu, że skoro dłużnik nie odebrał korespondencji i nie jest świadczeniobiorcą w OPSie to oni nie są właściwi.
Wobec tego postanowiłam zasięgnąć wiedzy od mądrzejszych ode mnie :oops:
ODPOWIEDZ