Hej, dostałam jako OWD wniosek o podjęcie działań wobec nowego dłużnika, wezwanie na wywiad z podwójnym awizo.
Sprawdziłam- nie figuruje w ewidencji świadczeniobiorców tutejszego organu.
Jak postępujecie w takiej sytuacji?
1. podwójna awizo zgodnie z art. 44 Kpa - skutecznie doręczone i dalsza procedura
2. odsyłacie do OWW jako organ niewłaściwy.
działania wobec dłużnika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/500+
- Kontakt:
Re: działania wobec dłużnika
Raczej nie ma podstaw do nr 2
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja w takim wypadku robię postępowanie o uznaniu za uchylającego się 

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/500+
- Kontakt:
Zgadzam sięEwela77 pisze: 28 gru 2021, 15:24 ja w takim wypadku robię postępowanie o uznaniu za uchylającego się![]()

-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA ŚR
- Kontakt:
postępowanie 1
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Wiele gmin mi odsyła z informacja ze nie odbiera korespondencji wiec nie maja wiedzy czy mieszka a to na OWWW wg ustawy ma ustalić miejsce zamieszkania dłużnika. Jeszcze wyjaśnienie np piszą ze aby zastosować art 44 kpa i doręczenie zastępcze warunkiem jest ze adresat zamieszkuje pod wskazanym adresem a oni nie maja takiej wiedzy czy zamieszkuje wiec nie ma możliwości uznania doręczenia zastępczego za skuteczne. :O chyba sama zacznę używać takiego tekstu
Inna sytuacja, jeden owww co roku wysyła do nas wniosek o podjecie działan i my co roku odpisujemy ze pan nie jest naszym mieszkańcem a był jedynie "w młodości" tzn przed założeniem rodziny zameldowany. Ale taki adres dostają od komornika to tak wysyłają. Sytuacja patowa.

Inna sytuacja, jeden owww co roku wysyła do nas wniosek o podjecie działan i my co roku odpisujemy ze pan nie jest naszym mieszkańcem a był jedynie "w młodości" tzn przed założeniem rodziny zameldowany. Ale taki adres dostają od komornika to tak wysyłają. Sytuacja patowa.
Dziękuję bardzo.
Też tak robię jak Wy, ale coraz częściej spotykam się z odsyłaniem do mnie wniosku o podjęcie działań z odpowiedzią od innego organu, że skoro dłużnik nie odebrał korespondencji i nie jest świadczeniobiorcą w OPSie to oni nie są właściwi.
Wobec tego postanowiłam zasięgnąć wiedzy od mądrzejszych ode mnie

Też tak robię jak Wy, ale coraz częściej spotykam się z odsyłaniem do mnie wniosku o podjęcie działań z odpowiedzią od innego organu, że skoro dłużnik nie odebrał korespondencji i nie jest świadczeniobiorcą w OPSie to oni nie są właściwi.
Wobec tego postanowiłam zasięgnąć wiedzy od mądrzejszych ode mnie

Oprócz działania wobec dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
w jaki sposób wpisujemty dłuzników do KRZ
zmiany art.8a od 1 grudnia 2021r.
Dłuznik nie przychodzi na wywiady
nie wykazany dochód a zł zł
procedura postępowania wobec dłużnika alimentacyjnego
sprawozdania z FA
Przesył dłużników do biur ?
zaliczka alimentacyjna
jak zbadać sytuację dłuznika, który chce umorzenia długu jesteśmy OWW
Kiedy utrata statusu dłużnika
Błąd w wysyłce do Infomonitora.
Metryka w postępowaniu z dłużnikiem
rozłożenie na raty
Otrzymała pieniądze od Komornika
sygnity BIG
Dziecko - wierzyciel poszło do pracy - co z FA?