jest juz wydana decyja o uchylaniu sie. Teraz wezwany dłużnik przychodzi na wywiad oswiadcza ze sie zarejestruje i sie nie zarejestrował. Czy w związku z tym iż dłuznik ma już wydaną decyzje informuje tylko komornika i OWW o podjętych dzialaniach? Tak robiłam do tej pory. Czy uwazacie ze źle.
Elmer a czy czasem nie powinnam najpierw wszcząc pstepowania wystapic do komornika czy płaci 50 % a potem umorzyc postepowanie bo jest już decyzja? Pytam bo przeglądałam to forum i takiego działania sie doszukałam, Czy zatem napewno dobrze?
W takim przypadku należało by dłużnika najpierw pisemnie zobowiązać do rejestracji w PUP. Jeśli się nie wywiąże z tego zobowiązania w wyznaczony terminie to zgodnie z ustawą należy wszcząć postępowanie wobec niego i wydać kolejna decyzje.
Nie wydajesz w takiej sytuacji kolejnej decyzji bo już jest wydana i jest w mocy. Umarzasz art.105 KPA, po czym kierujesz ponownie wnioski do prok. i cepik
aGa111 pisze:Nie wydajesz w takiej sytuacji kolejnej decyzji bo już jest wydana i jest w mocy. Umarzasz art.105 KPA, po czym kierujesz ponownie wnioski do prok. i cepik
Ja tak właśnie robię. Obrałam po prostu taka strategie.
brak podstaw do takich działań.
Nawet niedawno ktoś wrzucał tutaj interperetację ministerstwa na ten temat (jeżeli uznamy to za jakąkolwiek "podstawę" - cudzysłów nie jest przypadkowy)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Elmer rozumiem ze nie wysyłamy do starostwa i prokuratury wniosku jeżeli dłużnik miał wydaną już dcyzje i nie przyszedł na wywiad. Ale co jesli ma wydana decyzje i nadle zjwia sie na wywiad i w trakcie tego wywiadu okazuje sie ze nie jest zarejestrowany i pomomo zobowiązań nie zarejestrował sie czy wtedy:
1.wszczynamy, pyatmy komornika czy płaci 50 % i umarzamy a następnie wysyłamy wnioski?
2 wszczynamy, pyatmy komornika czy płaci 50 % i umarzamy i nic już nie wysyłamy
3. Nie wszczynamy tylko informacjia do komornika i OWW