Cześć,
Mam do was wielką prośbę, napiszcie co byście zrobili w takiej sytuacjach ,
1)mam rodzinę z 4 dzieci, które są w pieczy zastępczej a 2 z dzieci jest niepełnosprawna, jedno dziecko bardzo poważnie bo karłowatość i inne dolegliwości umysłowe jest ono najmłodsze, jak narazie to dziecko ma zaledwie 4 lat, ale takie dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawnosci w którym termin jego wydania upływa za 2 lata, to dziecko będzie już niepełnosprawne umysłowo itd do konca zycia, wiec kwestia gdy uzyska stopien(bezterminowe orzeczenie) to tylko czeka az uzyska odpowiedni wiek.. Czy to ze jest w rodzinie zastepczej kwalifikuje go do wydania mu karty tylko do 18 roku zycia. czy moze inaczej na to spojrzeć?
[Dla upłatwienia opisu sytuacji: Widnieją w tym przypadku uprawnienia: dziecko przed 18r.zycia ; dziecko z czasowym orzeczeniem o niepełnosprawnosci ; dziecko w pieczy zastepczej]
2)sytuacja to juz rodzina tradycyjna, czyli nie zastepcza, tutaj z kolei jest 3 dzieci przed 18 rokiem zycia i jedno z nich tez jest powaznie chore (najmłodsze) , również dostałam orzeczenie o niepełnosprawnosci z określonym terminem, który wkrótce upływa, podobnie jak wyzej choroba tego dziecka pozostanie juz do konca zycia wiec kwestia czasu zanim uzyska stopien(bezterminowe orzeczenie). Więc dziecko z racji ze jest tak powaznie niepelnosprawne w koncu uzsyka ten stopien i bedzie go to kwalifikowało do uzyskania karty z bezterminowym terminem ważnosci. Co powinnam zrobic:
-przyznać do 18 roku zycia? np. jak reszta dzieci zrezygnuje ze szkoły po uk.18 roku zycia, to temu dziecku nie bedzie mozna juz przyznac karty..i zostanie poszkodowane..
-czy uwzględniac jakos ta jego niepełnosprawnosc?
Dla ułatwienia opisu sytuacji- uprawnienia [ dziecko przed 18 r.zycia ; dziecko z czasowym orzeczeniem o niepełnospr.]
Ponadto proszę was bardzo o wyjaśnienie uprawnienia :
dziecko z czasowym orzeczeniem o niepełnosprawnosci, bo np. jesli odpiszecie mi ze przyznac do 18 roku zycia w kazdym przypadku to po co w ogole jest takie uprawnienie?
Proszę Bardzo o wasze Wyjasnienia i Interpreatacje, moze juz mieliscie podobne przypadki i jak postapiliscie?