Rozpatrując to zdanie, które jest tak naprawdę cytatem z ustawy czyli:
"w przypadku rodzica - oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że
nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;"
Według mnie ustawodawca dodał ten zapis "nie był" ze względu na zmiany, które weszły w 2019r. czyli dotyczyły osób, które miały na utrzymaniu trójkę dzieci, ale mogę się mylić.
Na wzorze oświadczenia jest napisane: "Oświadczam, że osoba, której oświadczenie dotyczy, nie jest
lub nie była".
Ja na to patrzę, ze swojego punktu widzenia jako na alternatywę dwóch zdań.

Alternatywa jest prawdziwa, gdy co najmniej jedno z tych dwóch zdań składowych jest prawdziwe. W tym przypadku wystarczy, że
prawdą jest zdanie "
nie jest", a to że "
nie był" pozbawiony władzy rodzicielskiej
jest zdaniem fałszywym to i tak
w rezultacie daje nam zdanie prawdziwe. Według mnie ktoś złożył oświadczenie zgodnie z prawdą i ja w takim przypadku przyznałbym KDR, ale jestem ciekaw interpretacji MRPIPS.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alternatywa
Chociaż z logicznego punktu widzenia tak tego interpretować nie można bo by wystarczyło "że kiedyś nie był, a teraz jest pozbawiony władzy" ehh, za bardzo rozmyślam haha
Jest też zapis o którym pisałaś i się z tobą zgodzę, że art. 4 ust 3 "Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci." dotyczy przypadku gdy sąd pozbawił władzy rodzicielskiej rodzica, a on przyjdzie po KDR pomimo, że zostały mu te dzieci odebrane.
ubu pisze:no właśnie z chęcią się dowiem jak tobie raczą odpisać
PS. Cenna ta skóra zatem być musi

Wiadomo jak odpiszą, tak jak mi kiedyś

stos cytatów z ustawy z których będziesz wiedział to co wiesz i na końcu, że MRPIPS nie zajmuje się rozpatrywaniem indywidualnych spraw etc etc etc etc