dzieci powróciły z rodziny zastępczej do mamy biologicznej - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 sie 2019, 11:12

Kochani pomocy... Należy się im KDR czy nie?
Dwójka dzieci X i Y była w rodzinie zastępczej (na terenie naszej gminy) w której posiadali KDR. Postanowieniem Sądu o przywrócenie władzy rodzicielskiej nad małoletnimi X i Y z dn. ....2016r. postanowiono zmienić postanowienie Sądu z 2014r. w ten sposób, że ograniczyć rodzicom biologicznym wykonywanie władzy rodzicielskiej nad X i Y poprzez nadzór kuratora i zarządzić natychmiastowe wydanie małoletnich X i Y do rodzinnego domu. Dzieci wróciły do biologicznych rodziców (również nasza gmina). Karty KDR wydane X i Y unieważniono. Obecnie biologiczna mama urodziła trzecie dziecko i złożyła wniosek o KDR dla siebie i 3 dzieci. W oświadczeniu o władzy rodzicielskiej wypisała 3 dzieci i złożyła podpis.
Mam wątpliwości czy Karta im się należy, bo w oświadczeniu dotyczącym władzy rodzicielskiej jest napisane: oświadczam, że osoba, której oświadczenie dotyczy, nie jest lub NIE BYŁA pozbawiona władzo rodzicielskiej...itd. Co robić
Aga645
Praktykant
Od: 16 sty 2019, 19:05
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 sie 2019, 7:40

w sumie ostatnio nad tym myślałem, ale nie przerabiałem tego tematu i nie wiem co napisać, w ustawie jest mowa tylko o pozbawieniu i ograniczeniu władzy rodzicielskiej, ale jeżeli rodzic miał np. 6 dzieci a tylko 3 mu zabrano to kdr nadal się należy, na chłopski rozum skoro Sąd przywrócił prawa rodzicowi, to dlaczego dziwne sformułowanie w oświadczeniu ma go nadal pozbawiać prawa do kdr, zwłaszcza w przypadku, gdy niesłusznie pozbawiono rodziców praw rodzicielskich, a sąd innej instancji np. przywrócił im te prawa? Liczę na to że kotoś odpisze kto wie lepiej lub kontaktował się już w tej sprawie np. z ministerstwem, które jak wiemy nie jest od tego, aby wyjaśniać co auto ustawy miał na myśli ;) :? :roll:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 19 sie 2019, 11:25

Dzięki Ubu, ratujesz mi skórę już nie pierwszy raz.
W mojej ocenie przepis art. 4 ust. 3 KRD należy interpretować w ten sposób iż dotyczy on bieżącej sytuacji tj. organ bada czy w danej chwili rodzic nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, bądź też władza rodzicielska nie została ograniczona poprzez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej. Jeśli Sąd zmienił dotychczasowe ograniczenie władzy rodzicielskiej z umieszczenia w pieczy zastępczej na nadzór kuratora, to nie zachodzi przesłanka wyłączająca daną osobę z prawa ubiegania się o KDR.
Przeciwna interpretacja prowadziłaby do pokrzywdzenia osób uprawnionych. Skoro bowiem ustały przesłanki pozbawienia lub ograniczenia władzy, brak jest również podstaw do pozbawiania takich osób praw z KDR.
Tylko co z tym oświadczeniem o władzy rodzicielskiej? Napisałam do Ministerstwa i czekam na odpowiedź.
Aga645
Praktykant

Napisano: 19 sie 2019, 12:06

no właśnie z chęcią się dowiem jak tobie raczą odpisać ;)

PS. Cenna ta skóra zatem być musi :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 19 sie 2019, 12:57

Rozpatrując to zdanie, które jest tak naprawdę cytatem z ustawy czyli:
"w przypadku rodzica - oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;"

Według mnie ustawodawca dodał ten zapis "nie był" ze względu na zmiany, które weszły w 2019r. czyli dotyczyły osób, które miały na utrzymaniu trójkę dzieci, ale mogę się mylić.
Na wzorze oświadczenia jest napisane: "Oświadczam, że osoba, której oświadczenie dotyczy, nie jest lub nie była".

Ja na to patrzę, ze swojego punktu widzenia jako na alternatywę dwóch zdań. :ugeek: :ugeek: Alternatywa jest prawdziwa, gdy co najmniej jedno z tych dwóch zdań składowych jest prawdziwe. W tym przypadku wystarczy, że prawdą jest zdanie "nie jest", a to że "nie był" pozbawiony władzy rodzicielskiej jest zdaniem fałszywym to i tak w rezultacie daje nam zdanie prawdziwe. Według mnie ktoś złożył oświadczenie zgodnie z prawdą i ja w takim przypadku przyznałbym KDR, ale jestem ciekaw interpretacji MRPIPS.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alternatywa
Chociaż z logicznego punktu widzenia tak tego interpretować nie można bo by wystarczyło "że kiedyś nie był, a teraz jest pozbawiony władzy" ehh, za bardzo rozmyślam haha

Jest też zapis o którym pisałaś i się z tobą zgodzę, że art. 4 ust 3 "Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci." dotyczy przypadku gdy sąd pozbawił władzy rodzicielskiej rodzica, a on przyjdzie po KDR pomimo, że zostały mu te dzieci odebrane.
ubu pisze:no właśnie z chęcią się dowiem jak tobie raczą odpisać ;)

PS. Cenna ta skóra zatem być musi :lol:
Wiadomo jak odpiszą, tak jak mi kiedyś :lol: stos cytatów z ustawy z których będziesz wiedział to co wiesz i na końcu, że MRPIPS nie zajmuje się rozpatrywaniem indywidualnych spraw etc etc etc etc
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2019, 11:36

Czytając literalnie ten artykuł, to jest mowa o umieszczeniu w rodzinie zastępczej co najmniej trojga dzieci, czyli troje lub więcej. W Twoim przypadku było to dwoje dzieci, więc rodzicowi moim zdaniem karta przysługuje. Dzieci nie dotyczy ten przepis, jeśli jest ich troje i spełniają warunki to karty im się należą.
DużaMi
Praktykant
Od: 15 mar 2018, 9:09
Zajmuję się: prac. socjalny

Napisano: 02 wrz 2019, 15:15

Dostałam odpowiedź z Ministerstwa:
Zgodnie z art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny
(Dz. U. z 20179 r. poz. 1390 j.t.), prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Zgodnie z art. 10 ust. 4 pkt 1 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, składając wniosek
o przyznanie Karty, w przypadku rodzica przedstawia się oświadczenie, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
W ocenie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sytuacji, gdy dziecko wróciło z pieczy zastępczej do rodziców, czyli w chwili składania wniosku rodzice nie byli ograniczeni we władzy rodzicielskiej poprzez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
(a w przypadku rodziców, których dzieci nie spełniają już warunków ustawy o Karcie Dużej Rodziny – w chwili osiągnięcia przez dzieci pełnoletniości) – nie ma przeciwskazań do złożenia ww. oświadczenia dotyczącego władzy rodzicielskiej oraz do przyznania rodzicowi Karty Dużej Rodziny.
Podkreślić jednakże należy, że ocena czy w indywidualnej sprawie osoba wskazana na wniosku spełnia warunki wynikające z ustawy o Karcie Dużej Rodziny należy do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. Natomiast Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska
w indywidualnych sprawach.
Aga645
Praktykant

Napisano: 03 wrz 2019, 7:22

Aga645 pisze:Dostałam odpowiedź z Ministerstwa:
Zgodnie z art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny
(Dz. U. z 20179 r. poz. 1390 j.t.), prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Zgodnie z art. 10 ust. 4 pkt 1 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, składając wniosek
o przyznanie Karty, w przypadku rodzica przedstawia się oświadczenie, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
W ocenie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sytuacji, gdy dziecko wróciło z pieczy zastępczej do rodziców, czyli w chwili składania wniosku rodzice nie byli ograniczeni we władzy rodzicielskiej poprzez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej
(a w przypadku rodziców, których dzieci nie spełniają już warunków ustawy o Karcie Dużej Rodziny – w chwili osiągnięcia przez dzieci pełnoletniości) – nie ma przeciwskazań do złożenia ww. oświadczenia dotyczącego władzy rodzicielskiej oraz do przyznania rodzicowi Karty Dużej Rodziny.
Podkreślić jednakże należy, że ocena czy w indywidualnej sprawie osoba wskazana na wniosku spełnia warunki wynikające z ustawy o Karcie Dużej Rodziny należy do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. Natomiast Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska
w indywidualnych sprawach.

Super :) , dzięki za podzielenie się tą odpowiedzią z nami, człowiek nie był pewien swego rozumienia tych zapisów, ale moje rozumienie tych treści okazało się być jednak zgodne z oceną i intencjami ministerstwa, jestem zatem w pozytywnym szoku :mrgreen:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 03 wrz 2019, 7:33

ubu pisze:Super :) , dzięki za podzielenie się tą odpowiedzią z nami, człowiek nie był pewien swego rozumienia tych zapisów, ale moje rozumienie tych treści okazało się być jednak zgodne z oceną i intencjami ministerstwa, jestem zatem w pozytywnym szoku :mrgreen:
Ja to jestem w szoku, ze otrzymałeś odpowiedź, w której masz jasno napisane jak to interpretują.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x