Dzieci Ukraińskie w polskiej rodzinie zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 sty 2023, 16:31

Proszę o pomoc. Zgodnie z postanowieniem Sądu 16 grudnia 2022 roku w pogotowiu rodzinnym tymczasowo umieszczono dzieci Ukraińskie. Dzieci przybyły z matką legalnie na terytorium RP po 24 lutym 2022 r.
1. Czy w związku z powyższym rodzinie zastępczej przysługuje świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dzieci w pieczy zastepczej? Jasli tak, to czy mogę starać się o finansowanie z Funduszu Pomocy Ukrainie?
2. Czy wydaję decyzję przyznającą w/w świadczenie rodzinie zastepczej zgodnie z naszą ustawą o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej?
3. Czy obciążam gminę kosztami, na terenie której dzieci przed umieszczeniem w pieczy zamieszkiwały?

Jestem bardzo ciekawa waszych opinii i byc może praktyki.
Cybinka1
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:13
Zajmuję się: Świadczenia

Napisano: 26 sty 2023, 16:03

Cybinka1 pisze:Proszę o pomoc. Zgodnie z postanowieniem Sądu 16 grudnia 2022 roku w pogotowiu rodzinnym tymczasowo umieszczono dzieci Ukraińskie. Dzieci przybyły z matką legalnie na terytorium RP po 24 lutym 2022 r.
1. Czy w związku z powyższym rodzinie zastępczej przysługuje świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dzieci w pieczy zastepczej? Jasli tak, to czy mogę starać się o finansowanie z Funduszu Pomocy Ukrainie?
2. Czy wydaję decyzję przyznającą w/w świadczenie rodzinie zastepczej zgodnie z naszą ustawą o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej?
3. Czy obciążam gminę kosztami, na terenie której dzieci przed umieszczeniem w pieczy zamieszkiwały?

Jestem bardzo ciekawa waszych opinii i byc może praktyki.
Ad. 1 - tak, zgodnie ze specustawą z dnia 12 marca 2022 r. " Pobyt w pieczy zastępczej dziecka będącego obywatelem Ukrainy, przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, jest finansowany z budżetu państwa". W CASie co jakiś czas pojawiają się sprawozdania z zakresu dzieci ukraińskich w pieczy zastępczej. Jedno z nich dotyczy zapotrzebowania środków finansowych z Funduszu Pomocy w zakresie wydatków na utrzymanie takich dzieci w pieczy zastępczej. My pokryliśmy z Funduszu Pomocy zarówno koszt świadczeń na dzieci w rodzinach jak i wynagrodzenie rodziny zawodowej czy świadczenie dla rodziny pomocowej.

Ad 2 - tak, ja powoływałam się oprócz art. 80 z naszej ustawy na art. 5 ust. 3 oraz przepisy specustawy dot. legalności pobytu.

Ad 3 - ale dlaczego chcesz obciążyć gminę jeśli koszt utrzymania dziecka ukraińskiego w pieczy zastępczej pokrywany jest ze środków Funduszu Pomocy określonego w specustawie. Te wydatki nie są kwalifikowane jako wydatki poniesione przez powiat więc gmina też nie ma co zwracać. Nawet jeśli rodzinie wypłacicie najpierw świadczenia z własnych środków to uzyskacie zwrot tego wydatku z Funduszu Pomocy. Analogicznie jak dotacja celowa na wydatki poniesione na realizację Programu Rodzina 500+ czyli wypłata dodatków wychowawczych.

Pozdrawiam ;)
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 28 kwie 2024, 16:58

Czy dzieci ukraińskie w pieczy zastępczej mogą przebywać dłużej niż do 18 rż ? Ma to również znaczenie przy ubieganiu się o refundację wydatków z Funduszu Pomocy na dzieci umieszczone w RZ czy placówkach? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
DariaB
Praktykant
Od: 28 kwie 2024, 8:56
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x