tytuł wykonawczy - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 lut 2023, 10:17

Witajcie, czy mógłby ktoś bardziej doświadczony niż ja (bo to mój pierwszy tytuł wykonawczy) wytłumaczyć mi krok po kroku jak to ma wyglądać. Jestem w trakcie pisania upomnienia ale wiem, że na pewno należność nie będzie wpłacona. I teraz kwestia tytułu wykonawczego: czy po odbiorze upomnienia po 7 dniach pisze tytuł, czy to ma być tylko w wersji elektronicznej czy tez jest możliwość wersji papierowej? Jak w elektronicznej to za pomocą jakiego systemu?
Nawet nie wiem za bardzo jakie dokumenty się dołącza, więc jakby ktoś byłby w stanie mi pomóc to bardzo proszę.
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 27 lut 2023, 14:55

Tytuły wykonawcze sporządza się tylko w wersji elektronicznej za pomocą systemu ETW (Elektroniczne Tytuły Wykonawcze). Jako załączniki dołączam decyzje o zwrocie i upomnienie.
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 27 lut 2023, 15:50

inspektor123 pisze:
27 lut 2023, 10:17
Witajcie, czy mógłby ktoś bardziej doświadczony niż ja (bo to mój pierwszy tytuł wykonawczy) wytłumaczyć mi krok po kroku jak to ma wyglądać. Jestem w trakcie pisania upomnienia ale wiem, że na pewno należność nie będzie wpłacona. I teraz kwestia tytułu wykonawczego: czy po odbiorze upomnienia po 7 dniach pisze tytuł, czy to ma być tylko w wersji elektronicznej czy tez jest możliwość wersji papierowej? Jak w elektronicznej to za pomocą jakiego systemu?
Nawet nie wiem za bardzo jakie dokumenty się dołącza, więc jakby ktoś byłby w stanie mi pomóc to bardzo proszę.
Tytuły wykonawcze sporządza się od 2021r. tylko w wersji elektronicznej za pomocą systemu eTW (Elektroniczne Tytuły Wykonawcze). Ja jako załączniki dołączam upomnienie. Do aplikacji musisz mieć nadane uprawnienia ( wymagane złożenie wniosku wierzyciela o nadanie uprawnień do aplikacji eTW, do Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Szczecinie). Jak wyślesz upomnienie to od zwrotki liczysz 7 dni na wpłatę, brak wpłaty wysyłasz tytuł do urzędu skarbowego. Do aplikacji logujesz się za pomocą profilu zaufanego. Do obsługi aplikacji mogą być uprawnione 2 osoby.
administracja92
Stażysta
Od: 22 maja 2018, 14:05
Zajmuję się: 500+, kierowanie dzieci do placówek, świadczenie dla posiadaczy Karty Polaka, windykacja, cudzoziemcy, repatrianci

Napisano: 01 mar 2023, 10:35

Dziękuje wam bardzo.
Powiedzcie jeszcze co w przypadku braku dostępu do TW?. czytałam, że można złożyć przez epuap z zakładki egzekucja i dołączyć tytuł wykonawczy i resztę dokumentów.
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 21 mar 2023, 14:49

inspektor123 pisze:
01 mar 2023, 10:35
Dziękuje wam bardzo.
Powiedzcie jeszcze co w przypadku braku dostępu do TW?. czytałam, że można złożyć przez epuap z zakładki egzekucja i dołączyć tytuł wykonawczy i resztę dokumentów.
przed uzyskaniem dostępu do eTW składałam do US tytuły przez epuap ale trzeba pamiętać, że musi to podpisac podpisem kwalifikowanym starosta albo kierownik/dyrektor PCPR upoważniony do wystawiania tytułów. ah i ja nie załączałam tytułu tylko tam wszystko wpisywałam w epuapie, bo jest gotowy wzór
monika.PCPR
Praktykant
Od: 20 mar 2023, 13:39
Zajmuję się: PS/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x