Proszę o konsultację, bo nieco zgłupiałam analizując nowe brzmienie art. 37 ust. 3 ustawy. Być może umyka mi coś oczywistego, proszę o pomoc i wskazanie błędów w moim rozumowaniu lub wyjaśnienie.
W analizowanej przeze mnie sytuacji 1 dziecko (już obecnie pełnoletnie) było w dotychczasowej rodzinie niezawodowej na podstawie art. 37 ust. 2. Okazało się, że rodzina faktycznie nie sprawuje pieczy (tj. w ogóle nie mieszkają już razem, osoba będąca rodziną wyprowadziła się).Art. 37 ust. 3
W przypadku odpowiednio rozwiązania albo likwidacji dotychczasowej rodziny zastępczej, rodzinnego domu dziecka, placówki opiekuńczo-wychowawczej albo regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej, w której przebywa osoba, o której mowa w ust. 2, osoba ta może przebywać w innej niż dotychczasowa rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej albo regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej za zgodą odpowiednio starosty albo marszałka województwa oraz odpowiednio rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka, dyrektora placówki opiekuńczo-wychowawczej albo dyrektora regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej.
W jaki sposób zatem dochodzi do rozwiązania rodziny zastępczej niezawodowej dla pełnoletniego? Sąd nie rozwiązuje, bo władzy rodzicielskiej już nie ma. Nie jest to rodzina zawodowa, dlatego nie ma umowy, którą można by rozwiązać.
Wychodzi na to że rodzina rozwiązała się że tak powiem sama przez się.
Czy dobrze myślę? Proszę mi wytknąć błędy