rozwiązanie rodziny niezawodowej dla pełnoletniego - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lut 2023, 16:30

Dzień dobry,
Proszę o konsultację, bo nieco zgłupiałam analizując nowe brzmienie art. 37 ust. 3 ustawy. Być może umyka mi coś oczywistego, proszę o pomoc i wskazanie błędów w moim rozumowaniu lub wyjaśnienie.
Art. 37 ust. 3
W przypadku odpowiednio rozwiązania albo likwidacji dotychczasowej rodziny zastępczej, rodzinnego domu dziecka, placówki opiekuńczo-wychowawczej albo regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej, w której przebywa osoba, o której mowa w ust. 2, osoba ta może przebywać w innej niż dotychczasowa rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej albo regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej za zgodą odpowiednio starosty albo marszałka województwa oraz odpowiednio rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka, dyrektora placówki opiekuńczo-wychowawczej albo dyrektora regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej.
W analizowanej przeze mnie sytuacji 1 dziecko (już obecnie pełnoletnie) było w dotychczasowej rodzinie niezawodowej na podstawie art. 37 ust. 2. Okazało się, że rodzina faktycznie nie sprawuje pieczy (tj. w ogóle nie mieszkają już razem, osoba będąca rodziną wyprowadziła się).
W jaki sposób zatem dochodzi do rozwiązania rodziny zastępczej niezawodowej dla pełnoletniego? Sąd nie rozwiązuje, bo władzy rodzicielskiej już nie ma. Nie jest to rodzina zawodowa, dlatego nie ma umowy, którą można by rozwiązać.
Wychodzi na to że rodzina rozwiązała się że tak powiem sama przez się.
Czy dobrze myślę? Proszę mi wytknąć błędy :)
Adewu
Praktykant
Od: 14 sie 2018, 11:32
Zajmuję się: prawo

Napisano: 14 lut 2023, 8:42

a co ze świadczeniem na ta osoba pełnoletnia w tej dotychczasowej rodzinie zastępczej ? bo tak myślę, że wziąłbym zarówno od rodziny zast. jak i pełnoletniego wychowanka oświadczenie o opuszczeniu rodziny oraz zgode na uchylenie decyzji i z data uchylenia potraktować jako datę rozwiązania rodziny zastępczej
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2023, 10:33

TOMASZ18 pisze:
14 lut 2023, 8:42
a co ze świadczeniem na ta osoba pełnoletnia w tej dotychczasowej rodzinie zastępczej ? bo tak myślę, że wziąłbym zarówno od rodziny zast. jak i pełnoletniego wychowanka oświadczenie o opuszczeniu rodziny oraz zgode na uchylenie decyzji i z data uchylenia potraktować jako datę rozwiązania rodziny zastępczej
Dokładnie, ja też robię to na podstawie oświadczenia przede wszystkim rodziny zastępczej, bo to rodzina musi wyrazić zgodę na to żeby pełnoletni wychowanek pozostał w rodzinie kontynuując naukę. Natomiast nie uchylam decyzji, bo przyznaję świadczenie "do czasu faktycznego opuszczenia przez wychowanka rodziny zastępczej, nie dłużej jednak niż do dnia 31.08..."-w przypadku uczniów szkół, 30.09 - studenci. Więc wystarczy mi oświadczenie od rodziny zastępczej, od wychowanka też jeśli jest jeszcze na miejscu, że faktycznie opuścił rodzinę zastępczą od dnia ... .
delawi
Praktykant
Od: 23 lip 2018, 9:52
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 14 lut 2023, 16:48

TOMASZ18 pisze:
14 lut 2023, 8:42
No oczywiście kwestię świadczeń trzeba załatwić.

Mi chodziło o to co Państwa zadaniem powoduje rozwiązanie rodziny zastępczej dla pełnoletniego. Moim zdaniem czynność faktyczna - tj. opuszczenie tej rodziny. W przedmiocie rozwiązania takiej rodziny nie wydaje się żadnych aktów ani administracyjnych ani sądowych. Tak ja to widzę skoro władza rodzicielska wygasła, to kto miałby rozwiązywać rodzinę niezawodową..?
Świadczenia są zawsze kwestią wtórną w stosunku do ustanowienia / rozwiązania rodziny.

Tutaj ogólnie będzie dość trudno poodbierać jakiekolwiek oświadczenia, ponieważ osoba będąca rodziną zastępczą wyprowadziła się z RP, pozostał pełnoletni podopieczny. Wyszło przy okazji oceny. Zakładam że współpracy nie będzie.
Adewu
Praktykant
Od: 14 sie 2018, 11:32
Zajmuję się: prawo

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x