Dzieci umieszczone w pieczy zastępczej - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 gru 2021, 10:40

Witam pierwszy raz mam taką sytuację, Pani x złożyła we wrześniu wniosek, otrzymała decyzję przyznającą stypendium, teraz przed wypłatą stypendium dostałam informację że decyzją sądy dzieci zostały zabrane pani x i umieszczone w pieczy zastępczej u jej córki, która też mieszka w naszej gminie.Pani x jest teraz na leczeniu w grudniu ma się odbyć kolejna sprawa w sądzie na której pani x na pewno się nie stawi(informacja od jej córki). Teraz moje pytanie jak postąpić? wszcząć postępowanie pani x ? uchylić decyzję jak nie zgłosi się przez te 7 dni, a potem przyznać z urzędu stypendium dla tej córki pod której opieką są dzieci? Proszę o podpowiedź czy dobrze myślę.Z góry dziękuję :)
joasia856
Praktykant
Od: 07 paź 2019, 8:59
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,stypendia oraz Karta Dużej Rodziny

Napisano: 15 gru 2021, 12:35

Poradzić się prawnika. Wszcząć postępowanie trzeba, a co potem to ustalicie fakty , czy rozliczyła się z przyznanych stypendiów ? jeśli nie to dlaczego?, ma zabrane prawa rodzicielskie - nie ma? tylko ograniczone, dzieci się uczą?. Czy w decyzji lub oświadczeniu zobowiązaliście Panią do informowania organu o każdej zmianie dochodu rodziny, sytuacji rodzinnej, zaprzestaniu kontynuowania nauki w szkole przez ucznia oraz o innych przyczynach, które stanowiły podstawę przyznania stypendium dla ucznia. Jeśli TAK to trzeba wszcząć i wstrzymać wypłatę a być może zmienić decyzje pierwotną od chwili wystąpienia zmian. Na jakiej podstawie decyzja z urzędu i skąd weźmiecie na to kasę. Koniec roku i rozlicznie za 2 tygodnie
Zbychu64
Stażysta
Od: 23 sie 2021, 13:24
Zajmuję się: KDR, Dm,DE, stypendiami i zasiłkami

Napisano: 15 gru 2021, 12:42

Dziękuję za informację, właśnie czekam dziś na naszą Panią prawnik żeby się jeszcze jej poradzić w tej sprawie. Pozdrawiam :)
joasia856
Praktykant
Od: 07 paź 2019, 8:59
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe,stypendia oraz Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x