stypendium socjalne studentki-członka rodziny - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 gru 2021, 15:21

podpowie ktoś, co zrobić z taką sytuacją? Rodzina 5-osobowa, 2 uczniów na ktorych przyznane zostało stypendium szkolne plus siostra studentka 2 roku. Pytałam czy córka pobiera stypendium socjalne na studiach wnioskodawczyni czyli matki, narazie nie pobiera, spóźniła się ze złożeniem wniosku w październiku i jej wniosek zostanie rozpatrzony w grudniu najprawdopodobniej z wyrównaniem od października i wypłata w styczniu(tak twierdzi matka). zapewne dochód rodziny zostanie przekroczony...tylko teraz liczyc im dopiero od stycznia czy będe musiała cofnąć się i od listopada uchylic?/cofnąć? prawo do stypendium???dodam, ze Pani na dniach przyniesie faktury a wypłata w grudniu...co robić w tej sytuacji bo nie wiem, zeby później nie zwracała...PROSZĘ POMÓŻCIE, NIGDY NIE MIALAM TAKIEJ SYTUACJI
madziun506
Stażysta
Od: 08 paź 2021, 9:36
Zajmuję się: św/ZR/ST

Napisano: 02 gru 2021, 12:42

Nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać?
madziun506
Stażysta

Napisano: 06 gru 2021, 14:45

Kto wypłaca kasę w styczniu nowego roku za stary rok, moim zdaniem Pani nie mówi prawdy. Niech przyniesie zaświadczenie z uczelni, że córka nie korzysta lub będzie wypłata w wysokości...Jeśli wysokość pobranego stypendium studentki będzie mieć wpływ na prawo do stypendium i jego wysokość , to oczywiście po wypłacie stypendium bez tego dochodu, należy wznowić postępowanie w sprawie i cofnąć stypendium.
Zbychu64
Stażysta
Od: 23 sie 2021, 13:24
Zajmuję się: KDR, Dm,DE, stypendiami i zasiłkami

Napisano: 07 gru 2021, 14:58

Mam identyczną sytuację i też nie wiem co zrobić, ale wydaje mi się, że nie można całego dochodu ze stypendium doliczyć w styczniu tylko należałoby to policzyć za każdy miesiąc czyli za październik w listopadzie itd. ale z racji że nie ma jeszcze decyzji z uczelni będzie mieć ją Pani dopiero w styczniu to poproszę o napisaniu na oświadczeniu że prosi Pani o wstrzymanie wypłaty od listopada a gdyby się łapała to wtedy przy kolejnej wypłacie bym jej wypłaciła za listopad i grudzień.
Marta0808
Praktykant
Od: 03 cze 2020, 12:09
Zajmuję się: ŚR, FA, CP

Napisano: 07 gru 2021, 15:29

Dziwne, nie słyszałam żeby wypłata stypendium socjalnego dla studentów była w nowym roku. Zarówno wypłata jak i decyzja zamykała się w roku kalendarzowym przynajmniej jak ja studiowałam.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 07 gru 2021, 16:51

Córka studiuje 2 rok i w zeszłym roku podobno tak było, nie wiem, prowadzę stypendium od września tego roku a w tamtym roku z tego co sie orientowałam nie zgłosiła faktu, że córka pobiera stypendium(z racji tego że prowadzę św. rodzinne i 500+ dopytałam ja i wyciągnęłam tę informację bo Pani nie raczyła mnie o tym powiadomić). Pani przyniosła fakturę-zakupiła laptop...czyli wziąść od niej oświadczenie o wyrażeniu zgody na zmianę decyzji? i jak cos od listopada zmienić decyzje?
madziun506
Stażysta

Napisano: 15 gru 2021, 15:54

ma ktoś wzór decyzji?tak jak myślałam, od listopada stypendium jej się juz nie nalezy gdyz przekroczy kryterium.
będe mega wdzięczna...
madziun506
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x