Dzieciom Reni i Małgosi - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 19 gru 2014, 14:44

Może więc warto spojrzec optymistycznie na przyszłość i cieszyć się tym co się ma. Bo nie znamy dnia ani godziny.
Adam30

Napisano: 19 gru 2014, 22:22

Czy administrator może raz na zawsze zablokować Pana Adam30 - to kolejny chory człowiek wylewający swoje frustracje na pracowników pomocy społecznej ;)
Axel

Napisano: 20 gru 2014, 3:26

W mojej ocenie mnisterstwo powinno mieć zaplecze finansowe na wypadek takich nieszczęścliwych zdarzeń. Było to morderstwo na skalę ogólnopolską. Niewyobrażalna śmierć w mękach, spłonięcie żywcem. My możemy oczywiście pomóc rodzinie wpłacając niewielkie środki na konto ale co z tego gdy ogran nadzorujący zamieści apel i dalej wróci do swojej dawnej pracy pokazując tym samym, że byli to tylko pracownicy socjalni a nie pasażerowie nieszczęśliwego lotu, których rodziny otrzymały jednak pomoc finansową.
Nie można tego tak zostawić. Jesteśmy bardzo niezorganizowaną grupą zawodową, która nie potrafi się zjednoczyć. Jest nas w skali kraju spora liczba, a jednak nieliczni biorą aktywny udział w ogólnych debatach i dyskusjach z politykami. Dlatego zawsze dostajemy po du..Inne grupy zawodowe, liczne podobnie jak my potrafią osiągnąć wiele, a my mamy wieczne pretensje i godzimy się na to. Ta sytuacja, ten mord na pracownikach powinien uzmysłowić jak nas wszystcy traktują. W urzędach poobstawiają się monitoringiem i ochroniarzami. Raz klient przyjdzie z siekierą, raz z nożem, a raz z karnistrem. Nie tylko w ośrodkach klienci grożą i rzucają wyzwiskami, ale inni potrafią zabezpieczyć odpowiednio infrastrukturę aby do takich sytuacji nie doszło. Co ważne, koleżanki nie zginęły w domu klienta a na swoim stanowisku pracy, w ośrodku pomocy społecznej!. Jak złodzieja ugryzie na posesji mój pies to ja odpowiadam, cóż takie mamy prawo. Jak pracownik jedzie samochodem pracodawcy i zrobi wypadek, a potem okaże się, ze samochód był niesprawy z winy właściciela - odpowiada pracodawca. Tak więc za panie socjalne odpowiada pracodawca ale nie w sensie osoby, a gminy, powiatu..ministrestwa i ich obowiązkiem a nie przywilejem jest wypłacic "odszkodowane" za śmierć w miejscu pracy. Może nie ubrałam tego w eleganckie słowa ale rozumiecie o co mi chodziło. To nie jest tak, że sprawę zamiata się pod dywan. Jest nas duża grupa i nie dajmy się kiwać. Bardzo żal mi rodzin tych nieznajomych dziewczyn. Ośrodki zawsze miały pod górkę finansową. Ucina nam się pieniądze z każdej możliwej strony. Spotkałam się z pracownikami socjalnymi, którzy mają odgórnie od kierownictwa ustalone, że nie mogę kierować osób do domów pomocy społecznej bez szczególnie uzasadnionych sytuacji. Sa za to KARANI finansowo!. To jest chore, że przez narzucone oszczędności nie możemy realizować zadań ustawowych.
abba

Napisano: 08 sty 2015, 10:57

Witam, jestem bardzo smutna i jest mi przykro, że stała się taka tragedia, współczuję i dzieciom i całym rodzinom, jednak uważam, ze apel do pracowników socjalnych jest co najmniej błędem! My - pracownicy socjalny jesteśmy zdani tylko na siebie!!! Po tragedii w Smoleńsku państwo wsparło wszystkie rodziny poszkodowanych. Pojechali z własnej woli reprezentować nas - Polaków a Renia i Małgosia poszły do pracy, by utrzymać rodzinę i zarobić na chleb a jednocześnie wesprzeć tych, którzy są w potrzebie. Zapłatą za to ma być składka innych pracowników socjalnych, również pracujących z ubogimi i często agresywnymi... Gdzie jest sprawiedliwość? Nasze pensje a pensje senatorów i posłów - może oni się zrzucą?
empa

Napisano: 09 sty 2015, 13:06

Boni: Renty i odszkodowania dla rodzin ofiar katastrofy

w 06.03.2012 10:05
Michał Boni
Minister administracji i cyfryzacji Michał Boni zapowiedział, że wystąpi do premiera Donalda Tuska z wnioskiem o przyznanie specjalnych rent dla dzieci ofiar sobotniej katastrofy kolejowej pod Szczekocinami.

- Będzie, chyba 12 marca, uchwała rady sejmiku śląskiego w tej sprawie, przyzna po 10 tys. zł na każde dziecko osoby która zginęła, bez względu na to, czy ta osoba jest z tego województwa, czy nie - powiedział w Radiu Zet minister Michał Boni.

Podkreślił, że wszelka pomoc logistyczno-transportowa jest udzielana przez wojewodę śląskiego - dowożenie osób chcących odwiedzić swoich krewnych w szpitalu, pomoc w przewożeniu zwłok. Dodał, że pełnomocnik wojewody wystawia akty zgonu, "tak żeby nie trzeba było jeździć w trzy różne miejsca 180 km".

- Myślę, że patrząc na sytuację rodzinną, będziemy występowali z wnioskiem do premiera o przyznanie rent specjalnych dla dzieci ofiar katastrofy - mówił Boni.

Podkreślił, że gdyby było tak, że wśród dzieci ofiar są niepełnosprawni, to one będą otrzymywały taką rentę już do końca życia.

Natomiast jeśli chodzi o odszkodowanie, to - jak mówił Boni - PZU, który ma porozumienie z koleją, bada te wszystkie sprawy i odszkodowania stamtąd powinny być wypłacane.

- Trzeba pomóc dzieciom nie jednorazowo, tylko w sposób trwały, bo jeśli zginęły osoby dorosłe, które utrzymywały dzieci, to ta pomoc ze strony państwa powinna być do czasu ukończenia nauki na poziomie wyższym - 25 lat - podkreślił minister.

Odszkodowania dla rannych i rodzin ofiar sobotniego wypadku, w którym zginęło 16 osób, a 57 zostało rannych, zapowiedziały spółki PKP Intercity i Przewozy Regionalne, do których należały pociągi uczestniczące w katastrofie.

Cały tekst: https://wyborcza.pl/1,76842,11290812,Bon ... z3OJyAsfDz
annka

Napisano: 14 sty 2015, 13:51

Wskaźnikiem wzrastającego niezadowolenia, pogarszających się warunków życia są te napaści na pracowników socjalnych w Polsce. Najwyższy czas, aby wprowadzić program naprawczy systemu pomocy i integracji społecznej!!!!
Andrzej

Napisano: 18 sty 2015, 20:25

Akcja "Dzieciom Reni i Małgosi" zbliża się do finału. Kwoty, które wpływają na konto pochodzą przede wszystkim od indywidualnych darczyńców - głównie od pracowników pomocy społecznej - dowiedziała się Redakcja OPS.pl Zbiórka trwać będzie do końca stycznia 2015r. Jedną z możliwości pomocy w ramach tej akcji jest dokonanie zbiórki pieniędzy np. wśród pracowników ośrodka pomocy społecznej i przesłanie wspólnie zebranej kwoty na konto organizatorów akcji.

BĄDŹMY RAZEM….

Wszystkim, którzy chcą pomóc podajemy numer konta:

70 8980 0009 2001 0058 5507 0002

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Miejskich i Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej „RAZEM”

https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... kowie.html
Załączniki
maków.jpg
maków.jpg (34.69 KiB) Przejrzano 11436 razy
Andrzej

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x