Podpalenie OPS-u przez podopiecznego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 7    [ Posty: 61 ]

Napisano: 15 gru 2014, 17:07

Jedna osoba zginęła w wyniku pożaru, do którego doszło w gmachu Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Makowie (woj. łódzkie). Do tragedii doszło po tym, jak do placówki wszedł mężczyzna, który rozlał nieznaną na razie substancję po pomieszczeniu i podpalił. Nie żyje pracownica 40-letnia GOPS, jej koleżanka z pracy trafiła do szpitala.
Zaatakował, bo nie dostał świadczenia?

Śledztwo w sprawie dramatu wszczęła prokuratura. Śledczy w swoich wstępnych ustaleniach wskazują, że sprawca tragedii to wieloletni podopieczny pomocy społecznej.

- Z naszych bardzo wstępnych ustaleń wynika, że motywem sprawcy mógł być fakt, że pomoc społeczna odmówiła mu prawo do jednego ze świadczeń - informuje Krzysztof Kopania z łódzkiej prokuratury.

Pisaliśmy jako socjalni do Pani Premier o 250zł i podwyżki a tutaj trzeba żądać zadbania o nasze bezpieczeństwo w skali kraju. OPS-y nie mają żadnej ochrony a pracownik socjalny (najczęściej kobieta) sama w rejonie. Żąda się od nas skuteczności działania i przeciwdziałanie przemocy ale nie dba się zupełnie o naszą grupę zawodową i to już od wielu lat!!!
zisis
Praktykant
Od: 12 paź 2009, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2014, 18:54

jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2014, 21:25

W sprawie tragedii w Makowie - błyskawiczna reakcja Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej.

https://www.tvn24.pl/zwiazki-pracownikow ... 824,s.html
Andrzej

Napisano: 15 gru 2014, 23:09

Straszna tragedia. Ale znając życie pogadają o tym kilka dni i znów nastanie głucha cisza. Do kolejnej tragedii z udziałem pracowników socjalnych nic się nie zmieni. Czytam artykuł na Interii i jestem przerażona komentarzami. Jak ludzie nas nienawidzą.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 gru 2014, 23:30

Większość ludzi wypowiadających się na różnych forach w ogóle powinno mieć zakaz wypowiedzi publicznych - zazwyczaj wypowiadają się ludzie z niższym wykształceniem, nie posiadający nawet minimalnej wiedzy na temat ortografii i stylistyki. Dodatkowo 0 obycia w ludzkiej tragedii, przecież Ci pracownicy to też są ludzie.

Trzeba się zastanowić dlaczego do AŚ czy ZK nikt nie wejdzie, nie dzieją się takie rzeczy a pracownicy socjalni codziennie nastawieni są na agresję (nie tylko słowną) swoich petentów.

To straszna tragedia !
NowaAsystentka
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 6:49
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 8:42

Faktycznie taka informacja w mediach to ucichnie szybko. Tylko, że w naszym interesie jest to, aby nie pozwolić jej ucichnąć w naszym Forum. Co jakiś czas pojawia się info o zaatakowanych przez klientów pracownikach socjalnych, ale poza tym dalej nic się z tym nie robi. Pracownicy (najczęściej kobiety) mają w swoim zakresie obowiązków przeciwdziałanie przemocy w rodzinie. Jak mogą sobie z tym poradzić skoro trudno jest opanować agresję wobec samych pracowników socjalnych? Może cykl szkoleń, bo to najłatwiej? Za marne grosze stracić życie w taki sposób- okropne.
Współczuję rodzinie zamordowanej koleżanki.
zisis
Praktykant
Od: 12 paź 2009, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 15:46

A czemu was nienawidzą?
Poczytajcie komentarze na necie. Piszą często klienci którzy zostali przez was potraktowani jak szmaty.
Patrzycie na sprzęty, telewizory a nie problem człowieka. Potem i tak dajecie marne grosze. Do tego dochodzi to wasze szufladkowanie klientów, nieufność, cynizm, opryskliwość, inwigilowanie. Jak bezrobotnego nie ma w domu to znaczy że kombinuje prawda?
Nie liczcie na współczucie ludu roboczego.
Śmierć i współczucie swoją drogą ale warto się zastanowić nad tym dlaczego społeczeństwo nawet w obliczu takiej tragedii mówi o was źle i w właściwie rozumie sprawcę.
viewtopic.php?f=43&t=206928270
Adam29
Praktykant
Od: 16 gru 2014, 15:04
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 16:08

Proponuję akcję - w określony dzień wszyscy, we wszystkich JOPS w kraju czarne wstążki, z informacją do mediów. Przede wszystkim uczczenie pamięci koleżanki oraz solidarność z drugą, walczącą o życie, a przy tej okazji zwrócenie uwagi opinii publicznej na nasze problemy. Co Wy na to?
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2014, 18:20

Współczuję tragedii - ale nie piszę się na tę akcję, ani ja, ani moi pracownicy.
emila.

Napisano: 16 gru 2014, 19:24

Nie piszę się na taką ani żadną inną akcję bo wszelkie przejawy solidarności i prawdziwego współczucia są mi obce. W mojej kulturze życie nie przedstawia większej wartości, u nas ludzi jest dużo, a więc spoko. o jednego nie chodzi. Inna sprawa gdyby to był ktoś ważniejszy niż ja. A poza tym nie miałabym czasu na pisanie na tym forum.
emilka14

Strona 1 z 7    [ Posty: 61 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x